Nokia, Lumia 920 videosunda hile yapmış

Nokia, yeni Lumia ceplerini tanıttığı etkinlikte "hile yapmış..." Ama fazlası da var!

Nokia fena yakalandı!

Nokia, Windows Phone 8'li yeni Lumia telefonlarını tanıtmasının hemen ardından yanıltıcı olması nedeniyle tartışma çıkaran videosu için özür diledi.

Nokia, daha önce yayınladığı bir videoda Lumia 920'nin görsel dengeleme özelliğini (OIS) tanıtıyordu. Videoda bu özellik açık ve kapalıyken çekilen görüntüler karşılaştırılıyordu ve fark oldukça barizdi: OIS bisiklet üzerinde giderken kullanılan kameranın titreşimini ortadan kaldırıyordu. Ancak internetteki dikkatli kullanıcıların gözünden kaçmayan bir detay, Nokia'nın reklamında küçük bir hile yaptığını ortaya çıkardı.

Videoda 00:27 sırasında arkada bulunan bir karavanın penceresi, videonun kadının bisiklet süren erkek arkadaşı tarafından değil, bir aracın açık kapısından DSLR veya başka bir kamerayla çekildiğini gösteriyor.

Nokia, yaptığı açıklamada videonun Lumia 920 ile çekilmediğini ve sadece OIS özelliğini tanıtmayı amaçladığını söyledi. Bunun kısa bir süre ardından Nokia'nın blog'unda şöyle bir özür yazısı yayınlandı: "Bunun sadece OIS'i temsil eden bir video olduğunu söylemeliydik. Bu video, Lumia 920 ile çekilmedi." "Oluşturduğumuz kafa karışıklığı için özür dileriz."

Ama hepsi bu kadar da değil... Devamı haberimizin ikinci sayfasında...

Nokia'nın Lumia 920 ile çekmediği anlaşılan reklamını videomuzda izleyebilirsiniz!

Fotoğraflar da mı sahte?

Fotoğraflar da mı sahte?

PureView reklamında Lumia 920'yi kullanmayarak basının oklarını üzerine çeken Nokia, Lumia 920 ile çekildiği söylenen fotoğraflarda da aynısını yapmış olabilir.

Svbtle tasarımcısı Youssef Sarhan'a göre Nokia Conversations sitesinde görünen ve PureView ile çekildiği söylenen fotoğraflar da sahte. Youssef, fotoğraftaki ışık kırınımlarının onun Helsinki'de çekilmediğine işaret ettiğini söylüyor.

Youssef'e göre bu tür direkt ışıklar, resimlerde olduğu gibi Helsinki'de bulunmuyor. Bunun yanında Youssef'e göre f/2 sabit diyafram açıklığına sahip bir kameranın çok daha fazla ışık kırınımı oluşturması gerekiyor. Youssef, sadece f/22'lik bir kameranın örneğin DSLR'ın böyle fotoğraflar çekebileceğini savunuyor.

Okuyucu Yorumları