Nvidia, yanına dev bir ortak alarak mobil cihaz alanına geri dönüyor

Tegra ile yaşadığı hayal kırıklığının ardından Nvidia, bir kez daha mobil cihaz alanına giriş yapmaya hazırlanıyor. Üstelik bu kez yanında dev bir çip üreticisi de olacak gibi görünüyor.

Nvidia, mobil cihazların dünyasına geri mi dönüyor?

Yeni bir habere göre NVIDIA, MediaTek ile kurduğu işbirliği aracılığıyla mobil cihaz pazarına geri dönebilir. İsimsiz kaynaklara atıfta bulunan DigiTimes haberi, iki şirketin hem akıllı telefon hem de Windows ARM tabanlı çip setleri üzerinde birlikte çalıştığını iddia ediyor.

Yayın, MediaTek’in bir sonraki üst seviye mobil işlemcisine bir NVIDIA GPU eklemeyi amaçladığını ve bu çipi 2024 gibi erken bir tarihte görebileceğimizi söylüyor. Ancak haber, MediaTek çipinin donanım özellikleri veya iddia edilen NVIDIA GPU hakkında bir ayrıntı sunmuyor.

Aynı haber, MediaTek ve NVIDIA’nın Windows ARM tabanlı dizüstü bilgisayarlar için bir çip geliştirmek üzerinde çalıştığını da iddia ediyor, ancak yine, bu donanım özellikleriyle ilgili ayrıntılardan bahsedilmiyor. Ayrıca bu ürünün ne zaman piyasaya çıkacağına dair bir bilgi de verilmiyor.

Henüz NVIDIA veya MediaTek bu haberi doğrulamadığı için, en azından şimdilik bir miktar şüphe ile yaklaşmakta fayda var.

NVIDIA daha önce Tegra markası altında kendi mobil çiplerini geliştirmişti. Bu çip, ilk olarak Microsoft’un Zune HD medya oynatıcısı gibi cihazlarda, daha sonra da bazı Android tabletler ve Chromebook’larla birlikte Microsoft’un ilk Surface RT cihazı gibi tabletlerde kullanıldı. Ancak Qualcomm ve MediaTek tarafından üretilen ürünlerle rekabet edemeyen şirket, en son Tegra tabanlı çipin NVIDIA’nın kendi medya akış cihazı Shield’de kullanılması ile pazardan çekildi. MediaTek ile yapılacak bir işbirliği, NVIDIA’nın mobil çip alanına yeniden girmesi için çok iyi bir fırsat olabilir.