NVIDIA'nın ardından, Samsung da PC'ler için kendi işlemcisini geliştirmek istiyor

NVIDIA'nın Windows PC'ler için kendi ARM tabanlı işlemcisini geliştirmek istediğine dair haberlerin hemen ardından, Samsung'un da Exynos ile aynı amaç için çalışmaya başladığı iddia edildi.

Samsung da PC'ler için kendi işlemcisini geliştirmek istiyor

PC haberleri dünyası, NVIDIA’nın yeni bir adım atarak ARM tabanlı Windows PC’ler için bir CPU geliştirmek istediğine dair haberlerle çalkalanıyor. NVIDIA öncelikle PC’lere yönelik bir GPU geliştiricisi olarak biliniyor olsa da, PC’ler için ilk CPU’sunu 2025 yılında piyasaya sürebilir. Ama görünüşe göre bu konuda yalnız değil; Güney Kore’den gelen haberler, Samsung’un da aynı amaçla çalışmalara başladığını söylüyor.

Samsung’un muhtemelen kendi Exynos CPU’su ile Windows ARM pazarına girmek istediğine dair söylentiler bu yılın başlarında da konuşuluyordu. @Tech_Reve tarafından bildirilene göre, son NVIDIA haberlerinin ardından Kore medyası, Samsung’un bu olayları yakından izlediğini ve bir kez daha PC CPU pazarına girmeyi düşündüğünü söylüyor.

Samsung şu anda zaten akıllı telefonlar ve tabletler için ARM tabanlı Exynos çip setleri geliştiriyor ve bu nedenle şirketin bir ARM üzerinde Windows CPU oluşturmak isteyebileceği fikri çok da çılgın görünmüyor. Hatta, Samsung’un PC pazarına yönelik iddia edilen planlarına ilişkin ilk haberler, Samsung’un Exynos 2200 SoC’yi ARM üzerinde Windows dizüstü bilgisayara güç sağlamak için yeniden düzenleyebileceği yönündeki söylentilerin çıktığı 2021 yılına kadar uzanıyor. Bu adım atılmadı ancak fikir yeni değil.

ARM üzerinde Windows CPU’larının, masaüstü sınıfı Intel ve AMD’nin x86 CPU’ları ile aynı pazar payı için rekabet etmeyeceğini belirtmekte fayda var. ARM tabanlı çipler, ağır hizmet bilgisayarları için x86 çiplerini yerini almak yerine muhtemelen ARM dizüstü bilgisayarlarda Windows’a güç sağlayacak.