Oculus'un yeni patenti elinizi esnetmek istiyor!

Oculus'un yeni eldiven patenti, sanal dünyada olup bitenleri elinizi "esneterek" hissetmenizi sağlayacak!

Oculus'un "hissettirme" planı

Oculus Touch kontrol kolları güzel ve ilgi çekici olsa da, sanal ortamlar ile tuşlar ve kollar kullanarak etkileşime geçmek, yeterince kapsayıcı bir his oluşturmuyor.

Ancak Oculus'un en son patent planlarına bakılırsa, Facebook'un sanal gerçeklik (VR) bölümü 11 sürümüne dokunsal gerçeklik eklemeyi istiyor.

Yeni açıklanan, kulağa garip ve rahatsız edici gelen ancak ilgi çekici olan bir patent ikilisinde Oculus, çeşitli nesneleri elinize aldığınızda derinizin ne kadar oynadığını hissedecek bir tür "deri gerginleştirici enstrüman" yaratma amacını belirtiyor.

Örneğin bir elmayı elinize aldığınızda, Oculus Rift dokunmatik eldivenler avucunuza ve parmaklarınıza gelen baskıyı hissedip hesaplayacak ve deri esnetici algılayıcılar bu dokunmatik geri bildirimi kaydedecek. Daha sonra kullanıcı bir sanal elmayı eline aldığında eldivenlerdeki çarklar uygun biçimde dönerek aynı mekanik geri bildirimi sunacak.

İlk patent, her eldivenin aldı deri esneticiye sahip olacağını – avuçta ve her parmak ucunda bir adet – ve bunların her üç eksende hareket yeteneğine sahip olacağını belirtiyor.

Oculus mühendisleri, bu geri bildirimin ne kadar gerçekçi olacağı konusunda iyimser gözüküyorlar. Kullanıcıların ellerine alabilecekleri nesnelerin arasında bir basketbol topu, çiçek yaprakları, bir "Corgi yavru köpek" ve "mangolar, şeftaliler, üzümler ve çilekler dahil olmak üzere çeşitli meyveler" örnek gösterilmekteydi.

İlk patentte parmakların hisselerinin gerçekçiliğine odaklanılırken, ikinci patent Oculus'un tüm elinize nesnelerin baskısını nasıl hissettireceği üzerinde duruluyor.

Oculus'un yeni patenti elinizi esnetmek istiyor!

Dokunmatik geri bildirim eldivenlerinde şişebilir bir kese bulunacak ve boyutunu ayarlayarak, kullanıcıların eline yaptığı baskıyı değiştirebilecek. Patent'in belirttiğine göre bu baskı, elin parmak yanları veya parmakların arasındaki bölge gibi çeşitli bölgelerine de odaklanabilecek.

Ayrıca ilk patent bu eldivenin "bir VR sisteminde, bir AR sisteminde, bir MR (karma gerçeklik) sistemi veya bunların bir birleşimi ile" çalışabileceğini belirtiyor.

Bir süredir Facebook'un güçlendirilmiş gerçeklik gözlükleri hakkında söylentiler dolaşıyor ve patentte yer alan bu ayrıntı da, eldivenlerin sadece Oculus Rift ve Oculus Go'dan daha fazla cihazda çalışabileceğini gösteriyor.

Her ne kadar Oculus dokunmatik geri bildirim üzerinde çalışan büyük isimlerden biri olsa da, bu alanda çalışan tek isim değil.

Cornell Üniversitesi'nin Organik Robotik Laboratuvarı ve Nvidia, hassas geri bildirim için ince bir lastik katman ve farklı dokuları sağlayabilecek hava ceplerine sahip bir eldiven olarak tanımlanabilecek Omnipulse'u geliştirmişti.

UC San Diego da Oculus'un ayarlanabilir kesesine benzeyen bir şekilde basınç oluşturmak için şişebilen veya inebilen bir McKibben kasına ve kullanıcıların parmaklarında farklı hisler yaratabilen lateks bölmelere sahip bir eldiven geliştirmişti.

Hangi prototipin en gerçekçi sonucu vereceğini ise ancak zaman gösterecek.

Okuyucu Yorumları