OEM Ürün Nedir; Satın Almaya Değer mi?

OEM donanım ve yazılım nedir, kutulu ürünlerden farkı ne? Açıklıyoruz!

OEM ürün nedir?

Bilgisayar parçası satın alırken OEM kısaltmasına muhtemelen rastlamışsınızdır. Orijinal Ekipman Üreticisi sözcüklerinin kısaltılmışı olan OEM etiketini taşıyan ürünler, genellikle daha uygun fiyatla satılıyorlar. Peki OEM ürünlerin bir dezavantajı var mı?

OEM ürünlerle perakande ürünler arasında fark var ve bunları bilmek isteyeceğinizi düşünüyoruz.

OEM Nedir?

Başta da söylediğimi gibi OEM, Orijinal Ekipman Üreticisi anlamına geliyor. Kısaltma ürünü kimin sattığını değil, kime satılacağını ele alıyor. OEM donanım ve yazılımlar, Apple, Dell gibi sistem oluşturan firmalar için paketlenip dağıtılıyor. OEM ürünler bu yüzden kutu yerine genellikle isimsiz bir kutu veya paketle geliyor. Bir başka deyişle bu ürünlerin amacı, mağaza raflarında satılmak değil.

Gerçek satış mağazalarının çoğu hiç OEM ürün satmaz. Çevrimiçi mağazalar ise kutulama konusuna pek önem vermez ve kullanıcılara OEM ürünler satabilirler.

OEM ürün almak tamamen yasaldır ancak OEM alarak bazı durumları göze almış olursunuz.

OEM Donanım Ürünleri

OEM donanımları, perakende ürünlerle tamamen aynı yetenek ve performansı sunarlar. Sabit diskler, optik sürücüler ve bazı genişleme kartları OEM olarak satılan ürünlere örnek olarak verilebilir. Diğer ürünlerin OEM sürümleri ise oldukça kısıtlı sayıdadır.

Ancak OEM ürünler, çok önemli bile olsa bazı ek bileşenleri içermeyebilirler. Örneğin OEM işlemciler fansız gelebilir. OEM grafik kartı veya sabit disk, gerekli kablo ve adaptörleri içermeyebilir.

Garanti konusunda da bazı kısıtlamalar olabilir. OEM ürünlerde garanti kısıtlı olabilir veya hiç olmayabilir. Bunun nedeni, garantiyi sistem üreticisinin sunmasının beklenmesidir. OEM ürünleri alırken üretici olduğunuz sayıldığından, direkt destek almanız mümkün olmayabilir.

OEM Yazılım Ürünleri

OEM yazılım alırken sadece yazılım ve lisans anahtarını içeren bileşenleri alırsınız. Size bir dokümantasyon sunulmasını beklemeyin. Çoğu lisanslı OEM yazılımı, teknik destek de sunmaz.

OEM yazılımları genellikle tek bir sisteme yüklenebilir ve başka sisteme yüklenemez. Microsoft bu konuda yumuşak kalpli davransa da (Windows'u başka PC'ye yükleyip tekrar etkinleştirebiliyorsunuz), her üreticiden aynısını beklemeyin.

Okuyucu Yorumları