ÖN İNCELEME: Windows 8.1

Microsoft'un henüz yayınladığı Windows 8.1 ön izleme sürümünü denedik! Bakalım 8.1 ne kadar iyi?

Windows 8.1'i denedik!

Microsoft'un beklenen güncellemeyi sonunda yayınlamasıyla Windows 8.1'in resmi önizleme yapısıyla zaman geçirme şansı bulduk. Şimdiye kadarki Windows 8.1 sızıntılarının çoğunun doğru çıktığını söyleyebiliriz: Başlat düğmesi gerçekten de geri dönmüş görünüyor, bunun yanında dileyen kullanıcılar sistemi direkt olarak masaüstünden açabiliyorlar ve Windows 8 arayüzü için arka plan resimleri kullanabiliyorlar.

Microsoft'un Windows 8.1'de direkt olarak masaüstünden açma işlevini sunması, Metro arayüzünden vazgeçtiği anlamına gelmiyor. Mail ve Xbox Music gibi önemli Microsoft uygulamaları yenilenirken, yeni gıda ve fitness uygulamaları eklenmiş bulunuyor. Bunun yanında Office'in Windows 8 arayüzüne özel sürümü de yolda.

Microsoft, hala Windows'un 8 inç'lik tabletlerden 27 inç'lik çift ekranlara destek sunabileceğine inandığından giriş ekranında bazı değişiklikler yapmış. Bu değişiklikler arasında Windows 8 uygulamalarını yan yana çalıştırabilme, Metro arayüzündeki Denetim Masası için birçok yeni işlev var.

Kilit ekranı, yeni kutucuk boyutları ve fazlası

Kilit ekranı, yeni kutucuk boyutları ve fazlası

Windows 8.1 ile beraber kilit ekranınız, bir fotoğraf galerisine dönüşebiliyor. Microsoft Research'ün geliştirdiği teknoloji, ilgili fotoğrafları otomatik olarak seçebiliyor. Herhangi bir parola yazmadan Skype aramalarına cevap vermeniz veya kameranın kilidini açmanız artık mümkün. 8 inç'lik tabletlerin popüler hale gelmesi durumunda bu işlevler, faydalı olabilir.

Giriş ekranına Weather (hava durumu) ve Finance (finans) gibi uygulamalara özel yeni kutucuk boyutları eklenmiş, bu sayede aynı anda daha çok bilgi görebiliyorsunuz. Artık giriş ekranı arka planını kişiselleştirmek üzere seçebileceğiniz çok daha fazla renge sahipsiniz. Bunların bazıları siz ekranı kaydırdıkça hafifçe hareket ediyor. Dilerseniz giriş ekranınızın arka planı olarak masaüstünüzün arka planını kullanabiliyorsunuz. Bu durumda arka plan görüntüsü sabit kalıyor ve sadece kutucuklar kayıyor.

Windows 8'de kutucukları seçmek üzere parmağınızı kısa kaydırma hareketini kullanıyorsanız, bu alışkanlığınızı bırakmanız gerekiyor. Bu hareket artık uygulamalar ekranını açıyor. Ancak kısa kaydırma, Windows Store gibi uygulamalarda çalışmaya devam ediyor.

Bir kutucuğu seçmek için üzerine basıp beklemeniz gerekli. Birden fazla kutucuğu seçmeniz ve üzerlerinde işe yarar eylemler gerçekleştirmeniz artık mümkün. Uygulama listesi ekranında birden fazla kutucuk seçerek bu kutucukları giriş ekranınızda bir gruba dönüştürmeniz de mümkün.

Uygulamalar ekranında uygulamaları kullanım sıklığına göre sıralayarak henüz giriş ekranına sabitlemediğiniz, ancak sıkça kullandığınız uygulamaları görebiliyorsunuz.

Windows 8.1'deki arayüz değişiklikleri

Windows 8.1'deki arayüz değişiklikleri

Windows 8.1'deki arayüz değişiklikleri

En önemli iki arayüz değişikliği, şüphesiz yeni akıllı arama ve Windows'un açık Metro uygulamalarını yönetme biçimi (özellikle büyük monitörlerde). Arama charm'ını kullandığınızda (Windows-S), çalıştırabileceğiniz uygulamalar, açabileceğiniz ayarlar ve diğer aramalar konusunda öneriler alıyorsunuz.

Windows 8.1'de arama sonuçları, tam ekran değil sadece arama panelinin kendisi üzerinde gösteriliyor. Bu sayede o sırada yaptığınız iş bölünmeden sonuçlara rahatça ulaşabiliyorsunuz. Bu arada uygulamalar ve ayarların da ayrı listeler yerine aynı listede göründüğünü söyleyelim.

Arama sonuçlarını isterseniz eskisi gibi tam ekran görüntülemeniz de mümkün. Bing, PC'niz ve SkyDrive'ınızdaki sonuçları, uygulamalarınızın içeriklerinden sonuçları bir araya getiriyor. Windows 8.1 yayınlandığı sırada arama işlevi, e-posta mesajlarını da arayabilecek. Aramanızla eşleşen belgeler varsa sonuçların en üstünde bunlar gösteriliyor. Bing, aramanız hakkında kişi, yer, müzik grubu, albüm vs. içerikleri de gösterebiliyor.

Bir kişi adı arattığınızda, Wikipedia'dan bir sonuçla karşılaşıyorsunuz. Yer arattığınızda ise yol tarifleri ve yer hakkında yorumları görüyorsunuz.

Arama görünümünde parmağınızı kaydırarak tam görünüme geçebiliyorsunuz. Çimdikleme hareketi, sonuçların kategorilerini göstermenizi sağlıyor. Dokunduğunuzda ise yeni bir uygulama açmadan diğer detayları görebiliyorsunuz (daha büyük harita gibi).

Yeni "Snap" görünümleri

Yeni

Yeni "Snap" görünümleri

Windows Store uygulamalarını açtığınızda, artık onları ekranın yanındaki küçük bir bölmeye sıkıştırmaktan daha çok seçeneğiniz var. 10 inç'lik Surface RT veya Surface Pro'nun ekranında pencereyi ekranın üçte birini, yarısını veya üçte ikisini kaplayacak şekilde boyutlandırabiliyorsunuz. Ekranda aynı anda çalıştırabildiğiniz uygulama sayısı hale iki.

Bazı pencereler kendi boyutunu kendi seçiyor. Büyük ekranlarda üç ve hatta dört uygulamayı yan yana çalıştırma seçeneğiniz var. Uygulamaların ekranda ne kadar yer kaplayacağını ise yine siz seçiyorsunuz.

Çift monitör kullanıyorsanız, her ikisine de birden fazla Windows Store uygulaması yerleştirebiliyorsunuz. Bu sayede 7 veya 8 uygulamayı aynı anda görebilmeniz mümkün. Aynı anda 3 mü yoksa 4 uygulama mı gösterebileceğiniz, sadece çözünürlüğe değil DPI ayarına da bağlı.

Windows 8.1'in masaüstünde en belirgin değişiklik, Başlat düğmesinin (başlat menüsünün değil) geri gelmiş olması. Ancak bunun dışında bazı küçük değişiklikler de var.

Örneğin fareyi sağ üste götürdüğünüzde Charms çubuğunun görünmesini sağlayan işlevi devre dışı bırakabiliyorsunuz.

Arama charm'ı, kitaplıklar, SkyDrive entegrasyonu

Arama charm'ı, kitaplıklar, SkyDrive entegrasyonu

Arama charm'ını masaüstünde kullandığınızda, arama paneli o an yaptığınız işin üzerinde açılıyor ve sizi giriş ekranına atmıyor.

Kitaplıklar, artık Windows Gezgini'nde otomatik olarak gösterilmiyor. Onlara Windows Store uygulamaları içerisinden, dosya seçicisi üzerinden ulaşabiliyorsunuz.

Windows Gezgini'nde klasörlere sağ tıkladığınızda çıkan kitaplığa ekleme seçeneği hala mevcut, ancak Kitaplıklar ile Gezgin üzerinden çalışmak isterseniz öncelikle onları etkinleştirmeniz gerekiyor. My Computer (Bilgisayarım) simgesi, son zamanlardaki sızıntılarda olduğu gibi gerçekten de This PC (Bu PC) ile değiştirilmiş. SkyDrive ise Windows 8.1'in bir parçası olarak yüklü geliyor.

Tablet gibi küçük boyutlu depolama cihazlarında diskin dolmasını engellemek amacıyla tüm belgeleriniz ve resimleriniz, varsayılan olarak SkyDrive üzerinde bulunuyor.

Internet Explorer 11 ve fazlası

Internet Explorer 11 ve fazlası

Internet Explorer 11 ve fazlası

Reading List (Okuma Listesi) işlevi, IE ve diğer Windows Store uygulamaları ile ilginç bağlantıları toplayarak size onları daha sonra okuma şansı tanıyor.

Kamera uygulaması, entegre Photosynth panorama işlevleriyle donatılmış. Bu sayede panorama düğmesine dokunup tabletinizi çevirerek 360 derecelik bir görüntü ortaya çıkarabiliyorsunuz. Denememizde Photosynth'in oluşturduğu panoramik fotoğrafların başarılı olduğunu (özellikle tableti hızlı çevirmezseniz) söylemeliyiz.

Health & Fitness (Sağlık ve Fitness) uygulaması, Microsoft'un Health Vault hizmetine açılan bir kapı niteliğinde. Food & Drink (Gıda ve İçecekler) ise elinizi web kamerasının önünde sallayarak tarif sayfaları arasında dolaşmanıza izin veriyor. Ancak uygulamanın rakip yemek uygulamalarıyla rekabet etmesi zor görünüyor.

İlk yorumumuz

İlk yorumumuz

İlk yorumumuz

Şundan şüphemiz yok: Windows 8.1 yepyeni bir işletim sistemi değil ve Windows 7'den Windows 8'e geçişte olduğu kadar radikal bir değişim sunmuyor. Ancak güncelleme, Microsoft'un geleneksel hizmet paketlerinden de fazlasını sunuyor ve özellikle Windows RT'yi çok daha güçlü bir sistem haline getiriyor. Internet Explorer'da yapılan birkaç önemli geliştirme, aynı şekilde masaüstü ve "Metro" arayüzünde yapılan geliştirmeler var.

Windows 8.1'in performansı genel olarak biraz daha hızlı. Windows 8'in giriş ekranını sevenler, arayüz değişikliklerinden çok fazla hoşlanmayabilir. Özellikle Windows 7'nin Başlat menüsünün geri dönmesini bekleyenler, giriş ekranını açmaya yarayan bir Başlat düğmesini yetersiz bulabilirler.

Giriş ekranı kutucuklarını düzenleme gibi işlevlere yeniden alışmamız gerekecek gibi görünüyor. Ancak arayüzün genel olarak daha tutarlı ve alışması daha kolay bir hal aldığını düşünüyoruz. Yenilenen klavye yazmayı kolaylaştırıyor, yeni Metro denetim masası sadece masaüstünde olan bazı işlevleri nihayet içeriyor.

Popular Science yayın yönetmeninden Win 8.1 testi!

Popular Science yayın yönetmeninden Win 8.1 testi!

Windows 8.1'i TechEd'de bizzat deneme şansı bulan isimlerden bir tanesi de Popular Science yayın yönetmeni Şahin Ekşioğlu oldu. İşte Microsoft'un final sürümü Sonbaharda çıkması beklenen önemli güncellemesi hakkında Şahin Ekşioğlu'nun kısa incelemesi ve yorumları.

Windows 8.1'e çeyrek var

Çoğumuzun bildiği gibi Windows 8.1 de doğrudan masaüstüne boot mümkün oluyor. Böylece Windows 7 arayüzünden vazgeçemeyen kullanıcılar, her Windows açılışında masaüstüne geçmek zorunda kalmayacak. Çoklu monitör kullanımında bir monitör metro arabirimindeyken diğer monitörde masaüstünde farklı uygulamalarla çalışmak mümkün. Windows 8 kullanıcıları 8.1'e ücretsiz olarak terfi edebilecekler. Windows 8.1.'in önizleme sürümü şu anda indirilebiliyor.

Windows 8.1'e güçlü güvenlik önlemleri geliyor. Parmak izi okuyucusu tamamen işletim sistemine entegre edilmiş güvenlik önlemi olarak. Parmak izinizle artık sadece PC'nizi açmakla ya da kilitlemekle kalmayacak Windows Mağaza'dan şifre girmenize gerek kalmadan alışveriş de yapabileceksiniz.

NFC ile yazıcı tanıtmak çok kolay artık. Windows 8.1 yüklü cihazı NFC destekli bir yazıcıya yaklaştırdığınız anda yazıcınız cihaza tanıtılmış ve eklenmiş olacak.

Kaybedilen ya da bozulan bir Windows 8.1 cihazın içeriği , başka bir cihaza giriş yapıldıktan sonra Skydrive sayesinde yeni cihaza kolayca otomatik olarak yüklenebiliyor. Sisteminizdeki uygulamalar ve kişisel dosyalarınız da Skydrive'dan indirildikten sonra bu yeni cihazınızda kullanıma hazır hale geliyor. Ve böylece az önce kutudan çıkarttığınız yeni cihazınız bir anda tüm kişiselleştirilmiş ayarlarınız ve dosyalarınız yüklenmiş olarak eski cihazınız gibi geri gelmiş oluyor.



Windows 8.1 yüklü cihazlar uygun bir uygulamayla bir anda örneğin bir kiosk cihazına hatta kahve makinesine dönüşebiliyor. Bunun için barkod okuyucusu ve kredi kartı pos makinesi entegrasyonu da çok kolay hale getirilmiş. Dolayısıyla endüstride karşılaşacağımız ticari cihazların çoğunda
arka planda Windows 8.1 çalışacak. 3B yazıcılara gelen doğrudan destek sayesinde normal bir A4 çıkışı alırcasına kolayca 3B obje baskısı yapmak mümkün.

Okuyucu Yorumları