Opel aslında ne demek? Opel logosu ne anlama geliyor?

Otomobil dünyasının en bilinen markaları arasında Opel de var. Peki, Opel aslında ne demek? Markanın adı nereden geliyor? Birlikte bakalım...

Opel aslında ne demek? Opel logosu ne anlama geliyor?

Opel, Ağustos 2017'den beri Fransız otomotiv grubu Groupe PSA'nın bir parçası. Peki, Türkiye'de de yakından tanınan Opel'in adı nereden geliyor? Opel, 19. yüzyılın ortalarında aslında dikiş makineleri yapmak üzere kuruldu. İşte Opel'in kısa hikayesi...

ŞİRKETİN KURUCUSU: ADAM OPEL

Opel aslında ne demek?

Opel markası, adını kurucusunun soyadından alıyor. Şirket 1862 yılında Adam Opel tarafından Russelsheim-am-Main, Almanya'da kuruldu. Opel, bir çilingir olan babasının isteklerine karşı, dikiş makineleri üretmeyi planladı. Paris'te kalfalık mesleğini öğrenmek için çalıştıktan sonra, amcasının inek ahırlarında bir atölye açmak için eve döndü. İlk el işi makineleri hızla satıldı. 1868'e gelindiğinde, bir fabrika binasında yer kiralaması için yeterince müreffeh hale gelmişti.

Adam Opel'in 5 oğlu vardı ve çocukları bisiklet konusuna ilgi duymaya başladı. Oğlunun bisikletlerini gözlemleyen Opel, yüksek, üç tekerlekli mekanizmaların yeni bir ulaşım şekli ve fabrikası için ek bir gelir kaynağı sağlayabileceğini fark etti. İlk bisiklet 1866'da Opel fabrikalarından çıktı ve çok geçmeden Opel fabrikası yılda 16.000 bisiklet üretir hale geldi.

İKİNCİ NESİL OPEL'LER OTOMOBİL ENDÜSTRİSİNE YÖNELDİ

Adam Opel 1895'te hayatını kaybedince Opel firmasının ilk çağı sona erdi. İşletmeyi devralan beş oğlu, şirketin rekabet gücünü korumak için yeni ürünlere yöneldi. Ailenin hedefinde otomobil olacaktı...

Kardeşler, üretim hatlarını bisikletten arabaya dönüştürmek için gereken uzmanlığı elde etmek için ünlü bir mucit ve usta metal işçisi Friedrich Lutzmann'ı 1894'te işe aldı. Beş yıl sonra, Lutzmann ilk Opel otomobilini üretti. Tek silindirli arka motorlu ve saatte maksimum 20 kilometre hıza sahip koç benzeri araç. Yüzyılın başında, Opel fabrikası, tümü "Opel Patentli Lutzmann Motorlu Vagon Sistemi" ile etiketlenmiş altı farklı otomobil gövdesi üretiyordu.

Tamamen Opel kardeşler tarafından üretilen ilk otomobil 1902'de piyasaya çıktı. Kompakt Tonneau'nun iki silindirli bir motoru vardı ve bir yıl içinde dört silindire yükseltildi. Bu süre zarfında Opel otomobilleri Almanya, Fransa, Belçika ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yarışlar kazanarak şirket adına ün kazandırdı....

Opel 1929'dan 2017'ye kadar, Amerikan otomobil üreticisi General Motors'a aitti. General Motors'dan ayrılan Opel, 2017'de Group PSA bünyesine geçti.

Z GİBİ GÖRÜNEN OPEL LOGOSUNUN ANLAMI NE?

Opel, tarihi süreçte farklı logolar kullandı. İlk logo (yanda görülen) İlk logo, Adam Opel'in isminin baş harflerinin kırmızı ve altın renginde stilize edilmiş bir kombinasyonuydu.

1963 yılından bu yana, tüm Opel modellerinde marka logosu 'çember içindeki şimşek'. Opel logosundaki şimşek, popüler Opel Blitz kamyon modelinden de ilham alıyor. “Blitz” kelimesi, yıldırım anlamına gelen Almanca bir kelime. Şimşek, 1963'ten beri resmi olarak Opel logosu. Şimşek saf enerji ve hızı temsil ediyor. Blitz ayrıca bisikletlerin ve “Blitz” kamyon serisinin başarısının bir hatırlatıcısı.

Modele ve üretim yılına bağlı olarak logo zaman zaman değişiklikler yaşadı. Zamanla logodaki şimşek üç boyutlu bir görünüm kazandı. 2016 yılından itibaren, Opel modellerini daha belirgin bir krom logo süslemeye başladı.

2020 yılında yeni logo duyuruldu. Opel’in Tasarımdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mark Adams yeni Opel logosu ile ilgili şunları söylemişti: “Logonun dış çemberi daha ince, daha zarif, daha kibar ve daha belirgin. Bu detaylar markamızın logosunu daha da vurgular nitelikte. tüm detaylar oldukça keskin. ‘Opel’ yazısı, bir mücevher parçasındaki ince bir gravür gibi çemberin alt kısmına entegre edildi.”