OpenAI, Elon Musk'a eski bir yazışmasıyla cevap verdi

OpenAI, Elon Musk'ın geçtiğimiz hafta açtığı davaya ilk kez net bir yanıt verdi. Elon Musk ve diğer OpenAI kurucuları arasında yıllar önce yapılan yazışma, bu yanıtın en önemli kısmı oldu.

OpenAI, Elon Musk'a eski bir yazışmasıyla cevap verdi

OpenAI, Elon Musk’ın geçtiğimiz hafta açtığı dava hakkında önce şirket çalışanlarını bilgilendiren bir not yayınlamıştı. Ve şimdi, halka açık bir açıklama yaparak, milyarderin şirketi Tesla ile birleştirerek “mutlak kontrolünü” istediğini iddia etti.

OpenAI, blog yazısında Elon’un tüm iddialarını reddetmek için harekete geçeceğini söyledi ve şirketin kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak orijinal misyonunu terk ettiği yönündeki açıklamasına karşı çıktığını tekrarladı. OpenAI kurucu ortakları Greg Brockman, Ilya Sutskever, John Schulman, Sam Altman ve Wojciech Zaremba tarafından yazılan gönderide şu sözler dikkat çekiyor: “Misyonu ilerletmek için kar amacı güden bir yapıyı tartışırken, Elon bizim Tesla ile birleşmemizi istedi ya da çoğunluk eşitliği, yönetim kurulu kontrolü ve CEO olmak da dahil olmak üzere tam kontrol istedi. Elon’la kar amacı güden bir anlaşmaya varamadık çünkü herhangi bir bireyin OpenAI üzerinde mutlak kontrole sahip olmasının misyona aykırı olduğunu düşündük.”

Musk'ın iddiasında başrol Microsoft'un

Musk, açtığı davada OpenAI’nin Microsoft’un insanlığa fayda sağlamak yerine para kazanmaya odaklanan “kapalı kaynaklı fiili bir yan kuruluşu” haline geldiğini ve bu sırada OpenAI’nin kurulmasına yardımcı olduğu orijinal kar amacı gütmeyen misyonundan vazgeçtiği iddia ediyordu.

Musk’a göre bu, bir sözleşmenin ihlali anlamına geliyor. Musk’un şikayetinde bir OpenAI “kurucu anlaşmasından” bahsedilse de henüz böyle bir resmi anlaşma kamuya açıklanmadı ve OpenAI’nin gönderisi, böyle bir anlaşmanın var olup olmadığı sorusuna doğrudan yanıt vermedi.

Aynı zamanda OpenAI, çalışmalarını açık kaynak yapmama kararını da savunuyor. Gönderide yapay genel zekaya atıfta bulunarak “Elon, misyonun açık kaynaklı AGI anlamına gelmediğini biliyordu” deniliyor. Şirket, Ocak 2016’da Sutskever’in “Yapay zeka geliştirmeye yaklaştıkça daha az açık olmaya başlamanın mantıklı olacağını” ve “bilimi paylaşmamanın bir sorun olmadığını” söylediği bir e-posta görüşmesi yayınladı. Musk'ın da yazışmada basit bir şekilde “Evet” dediği görülüyor.

Musk’ın açtığı davada, GPT-4’ün yapay genel zekayı temsil eden “fiilen Microsoft’a ait bir algoritma” olduğu iddiası gibi başka iddialar da bulunuyor.