Google'ın otonom araçları arasında bulunan bir Jaguar I-Pace, ölümlü bir kazaya karıştı

Google'ın otonom araçları arasında bulunan bir Jaguar I-Pace, ölümlü bir kazaya karıştı. Ve bu kaza, Waymo'nun ölümle sonuçlanan ilk kazası olarak tarihe geçti.

Google'ın otonom araçları, ilk kez ölümlü bir kazaya karıştı

Alphabet’in Waymo otonom araçlarından biri, evcil bir köpeği öldürdü. TechCrunch, Waymo Jaguar I-Pace araçlarından birinin, direksiyon başında bir güvenlik sürücüsü varken ve otonom moddayken San Francisco’da bir köpeğin üzerinden geçtiğini söyleyen olayın kamuya açık raporunu tespit etti.

Waymo’nun kaza raporunda “21 Mayıs 2023 saat 10:56 PT’de Kaliforniya, San Francisco'da faaliyet gösteren bir Waymo Otonom Aracı (“Waymo AV”), Toland Place’deki Toland Caddesi üzerinde küçük bir köpeğin karıştığı bir çarpışmaya girdi. Küçük bir köpek Waymo AV'nin önündeki sokağa koştuğu sırada Waymo AV Toland Caddesi’nde güneybatı yönünde ilerliyordu. Waymo AV daha sonra köpekle temas etti ve köpek hayatını kaybetti. Çarpışma anında, Waymo AV’nin Seviye 4 ADS'si otonom modda çalışıyordu ve bir test sürücüsü mevcuttu (sürücü koltuğunda). Waymo AV hasar gördü” deniliyor.

Çarpışma, Waymo’nun en az 50 otonom aracı barındıran yaklaşık 11.000 metrekarelik deposu olan Toland Depot’tan bir blok ileride gerçekleşti. Google Haritalar’da görüntülenebilen tabelalarda Toland Caddesi'ndeki hız sınırı saatte 25 mil (40 kilometre) olarak belirtiliyor. Sokak Görünümü’nde yol, birçok depo, kamyon teslimat alanı ve dikenli tel çitlerle dolu yoğun bir sanayi bölgesinde gibi görünüyor.

Waymo’nun yayınladığı açıklamada incelemelerin sürdüğü, ancak ilk kontrollerin gösterdiğine göre otonom sistemin köpeği başarıyla belirlediği, yine de temas kurmaktan kaçınamadığı söyleniyor.

Bu arada kaza, Waymo’nun bildirilen ilk ölümlü kazası oldu.