iPhone'lar, yeni bir uygulamayla şimdi de PSP'ye dönüşüyor

Apple'ın uygulama mağazasında yayına giren yeni bir emulatör uygulaması, PSP oyunlarının iOS cihazları üzerinde oynanmasına izin veriyor.

iPhone'lar, yeni bir uygulamayla şimdi de PSP'ye dönüşüyor

Sony'nin ilk PlayStation el konsolu olarak piyasaya çıkan PlayStation Portable (PSP) 2004 yılında büyük ilgi toplayıp 80 milyon adet satış rakamına ulaştı. Ancak 2011'de onun yerine piyasaya çıkan PS Vita aynı başarıyı gösteremeyince, Sony el konsolu cihazlarının üretimini 2019'da durdurdu. Aslında, akıllı telefonlar artık insanların avuç içinde oyun ihtiyacını fazlasıyla karşılamaya başladığı için Playstation el konsollarına olan ilgi zaten azalmıştı.

Şimdi bir geliştirici, eski PSP oyunlarının iOS üzerinde çalışmasını mümkün kılan bir uygulama yayınladı. PPSSPP - PSP emulator isimli uygulama, bir iPhone'u veya iPad'i PSP cihazına dönüştürüp eski PSP oyunlarının çalışmasını sağlıyor. Geliştiricinin 10 senedir üzerinde çalıştığı uygulama aslına Apple'ın emulatör uygulamalarına getirdiği kısıtlamalar nedeniyle sorunlar yaşıyordu. Ancak App Store'daki yeni kurallar, uygulamanın "özgürlüğüne kavuşmasını" sağladı.

Geliştiriciye göre, Apple cihazlarındaki donanım ve yazılım geliştirmeleri de PSP oyunlarının artık rahat çalışmasına izin verecek seviyeye yükseldiği için uygulama için doğru zaman geldi.

iOS 12 ve üzeri sistemlerde çalışacak

PPSSPP, iOS 12 ve üzeri, iPadOS 12 ve üzeri sürümlerde çalışıyor. Uygulama Vision Pro'da da oyun oynamaya izin veriyor. PPSSPP ücretsiz bir uygulama olsa da dileyen kullanıcılar 5 dolarlık bir sürümünü de satın alabiliyorlar. Ancak bu sürüm, ücretsiz sürümden farklı bir şey sunmuyor. Ücretli sürümün tek amacı, geliştiriciye destek olmak isteyenler için 5 dolar gönderme imkanı sunması.

Bu arada uygulamanın Android sürümü de mevcut. Android sahipleri de telefonlarını PSP cihazına dönüştürebilirler.