PC sevkiyatlarında yaşanan hayal kırıklığı devam ediyor; ama 2024 için umutlar tükenmedi

PC pazarı 2023 yılının geri kalanında da hayal kırıklığı yaratmaya devam edecek gibi görünüyor. Ama 2024 yılı için umutlar tükenmiş değil.

PC pazarındaki hayal kırıklığı devam ediyor; ama 2024 için umutlar tükenmedi

Küresel bilgisayar dağıtımı, 2020 ve 2021 yıllarında insanların evden çalışmaya geçmesi ve ev ofisleri için yeni sistemler satın almak zorunda kalmaları ile görülen büyük artıştan bu yana keskin bir düşüş yaşıyor.

Ne yazık ki, PC’lere yönelik küresel talebin yılın geri kalanında da durgun seyredeceği görülüyor. International Data Corporation (IDC), yıllık bazda sevkiyatların yüzde 13,7 düşüşle 252 milyon adede gerileyeceğini öngören yeni bir rapor yayınladı. Bu sayılar, 2023’te yüzde dört düşüş beklenen ilk raporlarla uyumlu gözüküyor.

IDC Mobilite ve Tüketici Cihaz Takipçileri araştırma müdürü Jitesh Ubrani tarafından yapılan açıklamada “Segment ekonomik olumsuzluklarla karşı karşıya kalmaya devam ederken tüketici talebi en iyi ihtimalle ılımlı kalıyor. PC’lere yönelik tüketici talebi, akıllı telefonlar, konsollar, tabletler ve daha fazlası dahil olmak üzere diğer cihazlardan da kaynaklanan zorluklarla karşılaşıyor ve 2023, kategorinin başlangıcından bu yana tüketici bilgisayarı sevkiyatlarında en büyük yıllık düşüşün yaşandığı yıl olacak” denildi.

Ayrıca IDC, PC pazarında ilginç bir değişim yaşandığını da söylüyor. AMD şu anda pazar payının yüzde 11’ine ve Apple da yüzde 5’lik bir paya sahip. Üretken Yapay Zekadaki (AI) hızlı büyüme ile beraber bu durum, “BT karar vericilerinin bütçelere nereye öncelik vereceklerini sorgulamasına sebep oluyor.

IDC’nin Global Mobil ve Tüketici Cihaz Takipçilerinden sorumlu grup başkan yardımcısı Ryan Reith ise, yaptığı açıklamada “Bugünlerde yapay zekayı ve nereye ve nasıl yatırım yapılacağını içermeyen bir konuşma yapmak zor. Ticari bilgisayarlar, karar alma süreçlerine ekstra bir unsur ekleyen teknolojik ilerlemelerle birlikte önümüzdeki yıllarda da ilgi çekici olmaya devam edecek, ancak Windows 10 desteğinin 2025’te sona ermesi ve şirketlerin daha gelişmiş bilgisayarları beklemesine ya da sadece yaşlanan kurulu sistemi güncellemeye ihtiyaç duymasına bakmaksızın bu durumun ticari yenilenmeye yol açacağını unutmamak önemli. Apple’ın ticari segmentte büyümesini sürdürmek için bir fırsat gördüğü açık ve bu, gelecekte yakından takip edilmesi gereken bir nokta olacak” dedi.

2023, kişisel bilgisayar sektörü için hayal kırıklığı yaratan bir yıl olsa da, şirketin 2024’te yüzde 3,7’lik bir büyüme veya yıl içinde 261,4 milyon sevkiyat beklemesiyle önümüzdeki yıl için biraz umut olduğu görülüyor. Bu sayılar 2019 yılının altında kalsa da, 2018 sayılarının üzerine çıkacak.