PC soğutma rehberi!

Sıcak havalarda masaüstü ya da dizüstü bilgisayarları ne yapmalı da soğutmalı? İşte basit öneriler.

PC soğutma rehberi!

Yaz sıcakları sadece bizleri değil, bilgisayarlarımızı da etkiliyor. Bizler sıcaktan hantallaşırken bilgisayarlarımız da soğuk havalarda sundukları performansı sunamıyorlar.

PC performansını iyi bir seviyeye getirmek için donanım upgrade'inden ziyade soğutma sistemini elden geçirmek gerekiyor. Fanları sık sık temizlemeniz de önemli, yoksa birdenbire hata ekranıyla karşılaşabilirsiniz.

Yükselen fan sesinden daha kötüsü, ekranda garip renkler ve şekillerle karşılaşmaktır. Bir süre sonra karşılaşılan siyah ekran ise ekran kartının işinin bittiğinin habercisidir. Elbette yanan işlemci ya da anakart da olabilir.

Bedava soğutmanın yolları

Bedava soğutmanın yolları
Standart soğutmalar pek başarılı değil

Aslında bu sorunun temel sebeplerinden birisi, üreticilerin maliyetleri işlemci performansından değil, soğutma tertibatından kısması oluyor. Yazın alacağınız özel fanlar hem sizi bu sıkıntılardan kurtaracaktır, hem de performansınızı arttıracaktır. Ama para harcamadan da yapılabilecekler var...

Örneğin bilgisayarınızın pozisyonu çok önemli. Masaüstü bilgisayarınızın kasasını gözden uzak bir yerlere sıkıştırdıysanız, hava sirkülasyonu da kötü olacaktır. Sıcak hava kümesi içinde nefes alamayan bilgisayarınız can verebilir. Onu daha ferah bir yerlere çıkartın, açın ve güzelce fanlarını temizleyin. Elektrik süpürgesi ve eski ve kuru bir diş fırçası bu iş için biçilmiş kaftandır.

Keza dizüstü bilgisayarınızın da ısınmasında tozlar önemli bir paya sahiptir. Sigara içiyorsanız bu da bilgisayarınızın sağlığını kötü etkiler. Esas çözüm sigarayı bırakmak olsa da çoğu kullanıcı periyodik olarak açıp dizüstünün tozunu çekmeyi yeğliyor. İşin püf noktası ise klavye arası tozları çekmeye çalışırken, dizüstü bilgisayar klavyesinin tuşlarını elektrik süpürgesi ile sökmemektir. Bunun için süpürgenin ucuna bir çorabı sıkıca geçirebilirsiniz.

Kasa fanları

Kasa fanları
Ses çıkartıyorsa ve temiz olduğu halde yetmiyorsa elinizi cebinize atma vakti gelmiştir

Eğer bu önlemler işe yaramıyorsa ve fanınız uçak motoru gibi sesler çıkartıyorsa, o zaman daha güçlü bir fan alma zamanı gelmiş demektir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi standart fanlardan çok kalite beklememek lazım. Su soğutma sistemine büyük bir mebla yatırmak istemeyen, işlemcisini ya da ekran kartını soğutmak isteyenler için en iyi çözüm özel bir fan satın almaktır.

Diğer seçenek kasadaki hava akışını arttırmak için kasa fanlarının sayısını arttırmak ya da daha büyükleriyle değiştirmektir. Pek çok kasada ek fanlar için boş yuvalar vardır ama fanın güç bağlantısını ve bağlanacak yer olup olmadığını da kontrol etmeyi unutmayın.

Ya anakart üzerindeki bağlantılara bağlanan türden bir fan alacaksınız, ya da 3 pinli güç bağlantılarına uygun alışveriş yapacaksınız.

Kasa fanı, işlemci fanı

Kasa fanı, işlemci fanı
Kasayı soğutmak önemli ama her zaman yeterli değil

Amazon Xilence 120 mm yani 12 cm fanlar oldukça uygun fiyatla satın alabileceğiniz, mavi LED ışıklandırmaya sahip şık çözümlerdir.

4 vida sıkar ve gücü bağlarsınız ve bilgisayarınıza küçük fanların, yüksek devirde gürültü çıkartarak verdiği havadan daha fazlasını, daha sessiz bir şekilde verirsiniz. Öne hava çeken bir tane ve arka tarafa da tahliye için bir tane oldukça iyi bir çözümdür. Ancak kasanızın yapısı, kasa içindeki işlemci ve ekran kartının oluşturduğu akımlar ile dinamikler değişir. Kasada farklı yerlere bağlayıp çıkartarak ve ne kadar etkili olduğunu ölçerek deneme yapabilirsiniz.

Kasa fanlarının da etkisi bir yere kadardır. İşlemci yoğun bir işiniz varsa en iyi yatırım bir işlemci soğutucudur. 28 Euro artık KDV fiyatıyla Arctic Cooling Freezer 7 Pro v2 gibi fanlar AMD Socket AM2, AM2 + ve AM3 ya da Intel Socket 1156, 1366 ve 775 işlemcilere uygundur. Fiyatına göre sunduğu performans ise muazzamdır.

Pahalı fan ve fiyat performans fan farkı

Pahalı fan ve fiyat performans fan farkı
Her zaman en iyisine ihtiyacınız yok, fiyat performans önemli

Asyalı üretici Scythe'ın yüksek kaliteli heat sinkleri var. Mugen 2'nin ikinci versiyonu biraz pahalı olsa da 40 Euro civarında fiyatıyla güçlü bir çözüm sunuyor.

Kurulumu kolay, 120mm fanı var ve ayarlanabiliyor. Yani hava akımını istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Bütün anakartlara uyuyor ve üstüne üstlük oldukça sessiz çalışıyor.

Arctic Cooling Freezer 7 Pro v2 performans olarak onun kadar iyi olmasa da yarı fiyatına çok iyi bir çözüm sunuyor ve fiyat performansta öne geçiyor.

Zalman'ın işlemci soğutucusu

Zalman'ın işlemci soğutucusu
Temizlik önemlidir

Bir diğer klasik işlemci soğutucusu ise Zalman markasını taşıyor. CNPS9900A LED modeli bütün sistemlere uygun bir model.

En büyük avantajı inanılmaz sessiz olabilmesi. Yüksek hızda ise daha soğuk havalarda overclock için çok yararlı. PC oyuncuları için sistem zorlanırken yükselen fan sesine çok iyi bir çözüm.

Ancak takarken bu soğutucuyu sığdırıp sığdıramayacağınıza iyi bakmanız gerekiyor. Böylece 50 Euro'yu çöpe atmamış olursunuz.

Dizüstü bilgisayarlar için çözüm

Dizüstü bilgisayarlar için çözüm
Temizlik önemlidir

Dizüstü bilgisayarlar için yapılabilecekler oldukça kısıtlı. Güç koruma modunu kullanabilirsiniz ama bu da bir yere kadar etkili olur.

Sabit masaüstü kullanımda 40 Euro civarı fiyatıyla Enermax Aeolus CP001G modelini kullanabilirsiniz. Masaüstünden alttan hava alır ve bu sayede dizüstünüzü serinletir.

Yne de dizüstünüzü direkt gün ışığı altında çalıştırmamak oldukça mantıklı bir çözümdür. Ayrıca yastık ve yorgan gibi yalıtkan materyallerin üzerine koymamak da önemlidir.

Molalarda dizüstünü kapatmak ve soğumasına izin vermek yararlıdır. Yazılımsal bir çözüm olarak güç tüketimini iyice düşüren SpeedswitchXP'yi indirebilirsiniz.

Download: SpeedswitchXP

Okuyucu Yorumları