PC’ni giy ve çık!

Her geçen gün gelişim gösteren bilişim teknolojilerinde artık yeni trend, giyilebilir PC’ler. Sakın bunlar size çok uzak gelmesin. Çünkü artık kendi giyilebilir PC’nizi kendiniz yapabilirsiniz.

PC’ni giy ve çık!

Kulaklık sistemi: Giysilerin üzerine gizlenmiş bir şekilde yerleştirilen ve her iki yakanın kenarından çıkan kulaklıkları rahatça kullanabilmeniz mümkün. Herhangi bir şekilde rahatsızlık vermeden ve ensenizde sorun olmadan kulaklık kullanmanın keyfini yaşayabilmek, doğrusu her zaman özlemini çektiğimiz türden bir şey.

CoolMax özelliği: Giysilerin üzerinde bulunan özel üretim DuPont fiber sayesinde, giysi içerisinde oluşan sıcaklık anında buharlaştırılarak terlemeyi önlüyor. Giysi içerisinde vücut sıcaklığı korunuyor, bu sayede kullanıcı herhangi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmaktan kurtuluyor.

Derin cepler: Giyilebilir PC’nizin içerisine oldukça derin cepler yerleştirilmiş. Bu cepler size birden fazla elektronik cihazı aynı cepte saklama imkanı sunuyor. Bu ve benzeri birçok özellik sayesinde, üzerinize giyeceğiniz palto ya da ceketinizi muhteşem bir giyilebilir PC haline getirmeniz mümkün. El bilgisayarınızı, cep telefonunuzu, MP3 çalarınızı ve daha birçok elektronik cihazınızı aynı anda ve giysinizin değişik yerlerinde kullanabilirsiniz.

Solar System: Bu sistem oldukça ilginç ve bir o kadar da kullanışlı. Giysinizin arka kısmına yerleştirebileceğiniz güneş paneli sayesinde, güneş ışığından aldığınız enerjiyi USB aygıtlarınızı şarj etmekte kullanabiliyorsunuz. ScottVest firması tarafından ön siparişleri alınmaya başlanmış bile. Güneşli bir havada ortalama 2-3 saatte şarj edebilen panel, USB girişi olan tüm elektronik cihazlarla birlikte kullanılabiliyor. Cep telefonu, MP3 çalar, el bilgisayarı, game boy vs…

Apolet: Giysinizin sağ omzuna yerleştirilen özel bir bölme sayesinde, telefonunuzu ya da telsizinizi bu bölüme yerleştirebilir ve ellerinizi kullanmadan konuşabilirsiniz. Apolet adı verilen bu özellik sayesinde, telefonunuz her çaldığında cebinizde arayıp, daha sonra açmaya uğraşmanıza gerek kalmıyor. Titreşimi en iyi şekilde yayabilen ve hissettiren omuz kısmınızdan, kulaklık yardımıyla konuşmanız mümkün.

FineTex: Giysiler tamamen suya dayanıklı ve hava şartlarına karşı koruma ile üretilmiş. Karlı, yağmurlu havalarda herhangi bir sorunla karşılaşmanız mümkün değil.

Aerodinamik tasarım: Giyilebilir PC’nizi oluşturmakta faydalanabileceğiniz bu giysiler, tamamen aerodinamik tasarıma sahipler. Özel olarak üretilen geniş iç cepler sayesinde kıyafetlerin dışardan bakıldığında kabarık ve çirkin görünmesi engelleniyor.

Manyetik kapaklar: Ceplerin kenarları manyetik kapaklarla donatılmış. Manyetik kapakların hem görünüşü güzelleştiriyor, hem de ceplerinizin hiçbir şekilde kazara açılmamasını sağlıyor. Manyetik denince aklınızda beliren soru işaretleri gözümüzün önüne geliyor: “Elektronik cihazlara zarar verir mi?” Hiç merak etmeyin, üretici firma uzun süre depolama cihazları ve diğer çeşitli elektronik cihazlar üzerinde testler uygulamış. Bu manyetik kapakların gücü, sadece açılıp kapatılan kapakları kontrol etmeye yetiyor ve bu şekilde herhangi bir elektronik cihaza zarar verme olasılıkları çok ama çok düşük.

Microfiber kumaş: Giysilerin kumaşı tamamen microfiber yapıya sahip. Bu sayede giysinizi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Yün, ipek ve pamuktan onlarca kat daha sağlıklı olan microfiber kumaş, herhangi bir şekilde buruşmuyor ve suya karşı da bir hayli dayanıklı.

MyMemory cebi: Bu özel olarak hazırlanmış cepte, hafıza kartlarınızı ve çeşitli depolama kartlarınızı muhafaza edebilirsiniz. Ceketinizin iç tarafına yerleştirilen bu cep sayesinde, hafıza kartlarınız ve benzeri depolama üniteleriniz özenli bir şekilde korunmuş olacak.

PAN (Personal Area Network): Scott- Vest firması tarafından geliştirilen bu teknoloji sayesinde, giysinizin içerisindeki tüm cihazlar özel kablo sistemi sayesinde birbirleriyle bağlantı kurabiliyorlar.

Firma tarafından üretilen şapka, pantolon, palto ve ceket sayesinde, tüm elektronik cihazlarınızı bir araya toplayabilir ve kendi giyilebilir PC’nizi hazırlayabilirsiniz. Oldukça kullanışlı olan ve ucuz fiyata satılan bu giysiler sayesinde, yakın gelecekte çok ama çok daha gelişmiş modellerini görebileceğimiz bu giysilerin bir örneğini şimdiden kullanma keyfini yaşayabilirsiniz.

İlkay Zaman
[email protected]

Üstelik tüm bunları dizayn ederken tek bir model üzerinde çalışmamış ScottVest. Birçok değişik, pantolon, ceket, palto, şapka vs gibi çeşitli giysiler üzerinde teknoloji geliştiren firma, her ürününe farklı bir işlevsellik katmış. Ürünlerin en büyük özelliklerinden biri de PAN (Personal Area Network). Kişisel yerel ağ sayesinde, giysilerin üzerindeki tüm cihazlar birbirleriyle bağlantı kurabiliyorlar. Böylece tüm cihazları tek elden kontrol etmek mümkün. Hem elinizi bile kullanmanıza gerek kalmadan.

42 tane ayrı cep: Doğal olarak insanların yanlarında ya da giysilerinde taşımak istedikleri cihazlar farklı olacaktır. Kullanmak istediğiniz cihazlarınızı belirledikten sonra, giyilebilir PC’nizde kaç adet cep olmasına ve bu ceplerde neler olması gerektiğine de karar vermeniz gerekiyor. Firma ürettiği giysilerin ceplerinin herhangi bir şekilde gözükmemesine özellikle dikkat ediyor ve bunda da başarılı oluyor.

İki ayrı fermuar: Giysilerde iki ayrı fermuar sistemi kullanılıyor. Aşağıdan yukarıya doğru veya isterseniz yukarıdan aşağıya doğru. Buradaki asıl amaç, giysinizde bulunan araçların daha rahat kullanılmasına izin vermek.

Kimlik cebi: Elbisenin üzerinde ayrıca bir kimlik cebi bulunuyor. Şeffaf plastikten yapılan bu cep sayesinde, dilediğiniz zaman kimliğinizi rahatça gösterebiliyor, herhangi bir şekilde cüzdan taşımanıza gerek kalmadan kimliğinizi dilediğiniz zaman çıkartarak sergileyebiliyorsunuz.

Camelbak: Bu özellik oldukça hoş dizayn edilmiş. Giyilebilir PC’nizin arka kısmında bulunan büyük cebe dergiler, çeşitli dokümanlar ya da dosyalar koymanız mümkün. Bu cebe eğer isterseniz dizüstü PC bile koyabilirsiniz. ScottVest firması bu cebe dizüstü bilgisayar koymanızı pek uygun görmüyor; nedeni ise, oturup kalkarken herhangi bir sorun çıkmasına engel olmak. Bu cep PAN sistemine doğrudan bağlanabiliyor. Yani o da ağ içerisindeki yerini almış. Arka cep için tasarlanan en ilginç uygulama ise, bu cebi su ya da istediğiniz herhangi bir sıvı için depo olarak kullanabilme. OMEGA rezervuarı olarak adlandırılan bu sistem 35 gr sıvı depolayabiliyor. PAN sayesinde bu sistemde bulunan ince hortumu yukarıya kadar çekerek yolda yürürken su içebilmeniz mümkün. Tabii bu özellik de dışarıdan bakıldığında kendini ele vermiyor.

Bilgisayarların ve internetin hayatımıza girdiği yıllardan bu yana, hemen hemen her gün yeni bir teknolojiyle karılaşıyoruz. Üretici firmalar birbiriyle yarışırcasına inanılmaz yeniliklere imza atıyorlar. Günümüz dünyasındaki ihtiyaçların çok farklı boyutlara ulaşmasına paralel olarak, teknoloji de hayatımızdaki yerini ve vazgeçilmezliğini sağlamlaştırıyor. Geçtiğimiz yıllara baktığımızda, gerek iş hayatımızda olsun, gerekse gündelik hayatımızda kullandığımız tüm araç gereçlerin, yerlerini daha fonksiyonel ve daha gelişmiş araçlara bıraktığını görüyoruz. Örneğin; bundan birkaç yıl önce televizyonumuz renkli olsun, birçok kanalı izleyebilelim derken, şimdi ise yolda yürürken cep telefonumuzdan ya da herhangi başka bir araç sayesinde televizyon izleyebilelim diyoruz. Gerçi bunları da yapamıyor değiliz. Tabii bu sadece verebileceğimiz örneklerden bir tanesi, bunun gibi verebileceğimiz birçok örnek var.

Dediğimiz gibi, günümüz teknolojileri oldukça gelişmiş ve hayatımıza hiç çıkmayacakmış gibi girmiş durumda. Durum böyle olunca tabii yeni fikirlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Gelişmiş bilgisayarlar, akıllı ev eşyaları, binlerce işlemcinin çalıştırdığı üstün sistemler, parmak boyutunda sabit diskler, cebimize giren küçük ama çok işlevli hatta bir ekrana bile sahip cihazlar ve bunlar gibi birçok şaşırtan teknolojilere ek olarak şimdide karşımıza “giyilebilir PC”ler çıkıyor. Günlük hayatta kullandığımız MP3 çalar, el bilgisayarı, cep telefonu, fotoğraf makinesi ve birçok şey.Hepsinin bir arada kullanılması çok hoş olurdu gerçekten, ama hepsini her gün yanımızda taşımak gerçekten çok zor. Size tüm bu aletlerin tümünün ceketinizin ayrı ayrı gizli ceplerinde ve hatta aynı yerel ağ üzerinde çalışabileceğini söylesem şaşırırdınız herhalde?

ScottVest hızlı koşuyor: ScottVest firması tarafından üretilen giyilebilir PC’ler, size James Bond olmak imkanını sunuyor. Hatırlarsanız eğer James Bond tüm filmlerinde enteresan ve giyisilerinin sağından solundan fırlayan ileri teknoloji kullanan cihazlar kullanıyordu. ScottVest firmasının geliştirdiği teknolojilerle, sahip olduğunuz tüm taşınabilir elektronik cihazlarla kendi giyilebilir PC’nizi yapma imkanına sahipsiniz.

Kendi giyilebilir PC’nizi oluşturmanıza imkan sağlayan ScottVest firması, ürettiği giyilebilir PC’lere tam 42 ayrı elektronik cihaz ekleyebiliyor. Dışardan bakıldığında ya da dokunduğunuzda herhangi bir şekilde ceketin, paltonun ya da pantolonun içerisinde mp3 çalar, el bilgisayarı, cep telefonu veya buna benzer birçok elektronik aletin var olduğuna inanmak çok zor.

Okuyucu Yorumları