Pentax'ın yeni amiral gemisi: Pentax K-1

Pentax K serisinin 35mm tam kare dijital SLR fotoğraf makinesi modeli Pentax K-1 tanıtıldı.

Yeni amiral gemisi Pentax K-1

RICOH IMAGING COMPANY LTD., PENTAX K-1 dijital SLR fotoğraf makinesini piyasaya sundu. Beğenilen PENTAX K dijital SLR fotoğraf makineleri serisinin 'amiral gemisi' modeli olarak geliştirilen bu yeni model, fotoğraf meraklılarının ve profesyonellerin sanatsal çalışmaları için gereken yüksek çözünürlüklü görüntüler sunmak amacıyla boyut olarak 35mm filmin tam görüntü alanına eşit geniş bir CMOS görüntü sensörü içerir.

Yüksek performanslı bir CMOS görüntü sensörü ile donatılan (35.9mmx24.0mm) ve yaklaşık 36.4 megapiksel ve özgün PENTAX görüntüleme teknolojileri ile desteklenen PENTAX K-1, gri tonlaması açısından zengin ve sunulan duyarlılık açısından yüksek çözünürlüklü görüntüler sağlar.PENTAX K-1, görüntü sensörü sayesinde 35mm orta boy bir fotoğraf makinesi ile aynı derinliği sağlayarak kullanıcının bokeh (defokus ya da resim arka planındaki bulanıklık) etkisini öncekinden daha etkili bir şekilde yaratmasına olanak tanır. Fotoğraf makinelerinin geliştirilmesi alanında on yıllar içinde biriken PENTAX teknolojilerini daha da geliştiren PENTAX, K-1'i pek çok son teknoloji özellikle donatmıştır. Yeni nesil titreşim azaltma mekanizması, beş eksenli hareketiyle titreşim etkisini etkili biçimde azaltarak beş enstantaneye kadar titreşimi telafi eder.Ayrıca bu mekanizma, görüntü sensör ünitesini bir piksel kaydırarak süper yüksek çözünürlüklü dijital görüntülemeye de olanak tanır. Ekstra hassas poz kontrol mekanizması, gelişmiş yapay zeka teknolojisiyle desteklenmiştir. Ayrıca K-1, lensin optik ekseninden sapmadan yatay ve dikey olarak arzu edilen açıya kadar çevrilebilen esnek LCD monitör, fotoğraf makinesinin karanlıkta kullanılmasını kolaylaştıran Operation Assist Light işlevi ve neredeyse %100'lük bir görüş alanına sahip optik vizör gibi bir dizi özgün PENTAX özellik ve işlevi de sunar. K-1, eski film dönemi lenslerinden en yeni D FA serisi modellere kadar, çeşitli değiştirilebilir lenslerin yanı sıra Kırpma işlevinin yardımıyla daha ufak bir görüntü çemberine sahip daha kompakt DA serisi lenslerle de uyumludur.

ANA ÖZELLİKLER

Yüksek çözünürlük, yaklaşık 36.4 megapiksel ile desteklenen gri tonlaması açısından zengin görüntüler

K-1, bir PENTAX K-Mount dijital SLR fotoğraf makinesinde ilk kez olmak üzere, yeni geliştiren bir 35 mm tam kare (full frame) CMOS görüntü sensörü içerir. Ayrıca görüntü keskinliğine öncelik veren, AA (anti-aliasing) filtresi içermeyen bir tasarıma sahiptir. Yüksek hızlı görüntü işleme sistemi ve 14 bit RAW formatında görüntü kaydı yapabilen yeni tasarlanan PRIME IV görüntüleme motoru ve yaklaşık 36.4 megapiksel çözürlüğü ile süper yüksek çözünürlükte, gri tonlaması açısından zengin görüntüler sunar.Ayrıca ISO 204800'e kadar süper yüksek duyarlılıkta çekime de olanak tanır ve tüm duyarlılık seviyelerinde rahatsız edici gürültüyü etkili bir biçimde en aza indirirken duyarlılık aralığının tamamı boyunca -en düşük duyarlılık seviyesinden en yükseğine kadar- yüksek çözünürlüklü, çok hoş görüntüler üretir.

Yeni nesil SR II beş eksenli sistem

Uyumlu tüm lenslerle ideal titreme azaltma performansı sunan gövde üzerinde SR (Titreme Azaltma) mekanizması: K-1, uyumlu tüm PENTAX değiştirilebilir lensleriyle geniş tam kare görüntü sensörünün hassas kontrolüne olanak tanıyan PENTAX tarafından geliştirilmiş beş eksenli SR II (Titreme Azaltma II) mekanizma ile donatılmıştır. Bu yeni sistem, hem fotoğraf makinesinde pitch ve yaw'un sebep olduğu titremeyi azaltmak hem de lense yerleşik titreme azaltma sistemleri için başa çıkması güç olan yatay ve dikey kaymanın (genellikle makro fotoğraf çekimlerinde oluşur) ve kaydırmanın sebep olduğu titremeyi etkili bir biçimde telafi etmek üzere tasarlanmıştır. Elde çekim sınırlarını genişletmek amacıyla beş enstantaneye kadar bir telafi aralığına sahiptir ki bu, tüm PENTAX dijital SLR modelleri içinde en geniş olanıdır. Bu sistem, panning esnasında bile, herhangi bir mod değiştirme işlemi gerektirmeden mümkün olan en iyi görüntüyü elde etmek için fotoğraf makinesinin yönünü otomatik olarak tespit ederek SR ünitesini etkili bir biçimde kontrol eder.

Yeni bir hareket düzeltme işlevi içeren Piksel Kaydırma Çözünürlük Sistemi

K-1, görüntü sensörünü her görüntü için tek bir piksel kaydırarak aynı sahnenin dört görüntüsünü yakalayıp daha sonra bunları tek bir tümleşik görüntü olarak sentezleyen en yeni çözünürlük teknolojisi Piksel Kaydırma Çözünürlük Sistemi içerir. Bu yenilikçi sistem, her bir pikselin yalnız tek bir renk verisini kayıt eden geleneksel Bayer sistemiyle kıyaslandığında, her bir pikselde tüm renk verilerini kayıt eder ve geleneksel tam kare görüntü sensörleriyle elde edilenden çok daha gerçekçi renkler ve çok daha keskin ayrıntılar ile süper yüksek çözünürlüklü görüntüler sağlar. Bu sistem, daha çok sayıda sahne ve nesneyi barındırmak üzere, kesintisiz çekim esnasında hareketli nesneleri otomatik olarak tespit ederek olumsuz etkileri sentezleme sürecinde en aza indiren yeni bir hareket düzeltme işlevi de sunar.

Harelenmeyi en aza indiren yenilikçi AA filtre simülatörü

K-1'in AA (anti-aliasing) filtre simülatörü görüntü pozlama esnasında görüntü sensörüne mikroskobik piksel altı seviyesinde titreşim uygulayarak bir optik AA filtresi ile aynı düzeyde harelenme azalması sağlar. Bu yenilikçi simülatör, her zaman aynı sonucu yaratan bir optik filtrenin aksine, kullanıcıya hem AA filtre efektini açıp kapama hem de efekt düzeyini düzenleme olanağı sunar. Yani, fotoğrafla ilgili belirli koşullara dayanarak belirli bir sahne ya da nesne için ideal efekti ayarlamak mümkündür.

Destekleyici çekim işlevleri

K-1'in içerdiği SR ünitesi; görüntü sensör ünitesinin her yöne eğilebildiği esnek bir tasarıma sahip olduğundan ötürü otomatik seviye dengelemesi, görüntü kompozisyon ince ayarı ve dahili bir GPS modülü kullanarak gelişmiş astronomik fotoğrafçılığı kolaylaştıran ASTROTRACER işlevi dahil olmak üzere bir dizi kullanışlı çekim işlevi sunar.

Çeşitli çekim açılarını barındıran esnek, eğilebilen LCD monitör

K-1'in arka panelinde lensin optik ekseninden sapmadan tek bir hareketle yatay ve dikey olarak ve çaprazlama arzu edilen açıya kadar eğilebilen yeni tasarlanan, esnek eğilebilen bir LCD monitör bulunur. Kullanıcı; LCD monitörü yatay olarak yaklaşık 35 derece, dikey olarak ise yaklaşık 44 derece eğebilmekle kalmaz aynı zamanda da bel seviyesinde fotoğrafçılık için ekran görüntüsüne yukarıdan bakmak için LCD monitörü tabanından çekip çıkarabilir. Bu geniş 3.2 inç LCD monitör yaklaşık 1,037,000 dot ve 3:2 görüntü oranına sahip olup, ekstra dayanıklılık için koruyucu bir tavlanmış cam ön panel sunar. Geniş görüş tasarımının yanı sıra hava boşluğu içermeyen bir yapıya da sahiptir; bu eşsiz yapı sayesinde LCD katmanları arasındaki hava boşluğu, dış mekan çekimleri esnasında gelişmiş görünürlük için ışık yansımasını ve dağılımını etkili olarak azaltmak üzere yok edilir. Yeni Dış Mekan Görüntü Ayar modu, kullanıcıya arzu edilen monitör parlaklık seviyesini tek bir tuşa basarak anında seçme olanağı tanır.

33 sensör noktası ve tam kare orantılı AF (otomatik netleme) sistemi içeren yeni geliştirilen SAFOX 12

K-1, 33 AF sensörü (ortaya konumlandırılmış 25 çapraz sensör) ile tam kare görüntü alanını kapsayan genişletilmiş AF sistemi içeren yeni geliştirilen bir SAFOX 12 AF sensör modülüne sahiptir. Merkez sensör ve onun hemen üzerinde ve altında bulunan iki sensör, bir F2.8 lensin ışık akısını tespit ederek diyafram açıklığı geniş lens kullanırken bir nesne üzerinde pinpoint odaklamayı kolaylaştırmak üzere tasarlanmıştır. Bu AF sistemi, gelişmiş PENTAX Gerçek Zamanlı Sahne Analiz Sistemi ile bir araya geldiğinde hızlı hareket eden nesneleri fotoğraflarken daha da gelişmiş AF izleme performansı sağlar.

Yapay zeka teknolojisi uygulaması içeren güncellenmiş PENTAX Gerçek Zamanlı Sahne Analiz Sistemi

Yaklaşık 86,000 piksel RGB ölçme sensörü ile yeni PRIME IV görüntüleme motorunu bir araya getiren K-1'in gelişmiş PENTAX Gerçek Zamanlı Sahne Analiz Sistemi, görüntü alanındaki parlaklık dağılımı ile nesnenin renkleri ve hareketinin gerçek zamanlı bir analizini yapar. Daha sonra bu verileri kullanarak nesnenin aydınlatma koşullarını hassasiyet ile ölçerek pozlamayı en uygun hale getirir.Yanı sıra derin öğrenme adı verilen çığır açan bir yapay zeka teknolojisini kendi algoritması içinde barındırmasıyla da her bir sahneyi daha doğru bir şekilde değerlendirir ve belirli bir sahneye ya da kompozisyona yönelik pozlama ayarlarını en uygun hale getirir.

Neredeyse %100'lük bir görüş alanına sahip odaklama kolaylığı sunan optik vizör

K-1'in 35mm tam kare tasarımı için yeni geliştirilen optik vizörü neredeyse %100'lük bir görüş alanı ve yaklaşık 0.7 katı büyütme işlevi sunar. Manüel fokus işlemi esnasında odaklama kolaylığı sunması ve vizör görüntüsündeki defokus yapılan alanları gerçek hayattaki gibi göstermesiyle çok beğenilen Natural Bright Matt III odaklama ekranıyla birlikte sunulur. Yanı sıra şeffaf vizör ekranı ile, vizör görüntüsü üzerinde fotoğrafla ilgili çok kapsamlı verilerin uygulanmasını da mümkün kılar.

Saniyede yaklaşık 4.4 görüntü maksimum hızı ile yüksek hızlı kesintisiz çekim

K-1, tam kare görüntü sensörünü barındırmak üzere yeni tasarlanan daha geniş bir perde ünitesine sahiptir. Ayrıca ayna sarsıntısını etkin bir biçimde en aza indiren önleyici mekanizma dahil olmak üzere ayna ünitesinin yüksek hız ve hassasiyet ile kontrolünü sağlayan bir dizi yeni mekanizma da içerir. PRIME IV görüntüleme motorunun içerdiği yüksek hızlı veri iletim sistemi, kullanıcının tek bir dizide saniyede yaklaşık 4.4 görüntü maksimum hızıyla RAW formatında 17 (ya da JPEG Best formatında azami 70) görüntüyü kesintisiz kaydetmesine olanak tanır.

Fotoğraf çekme etkinliğini ve işlevsel konforu artıran destekleyici çekim işlevleri

·Lens ve hafıza kartı değişikliklerini, kablo switch'inin takılıp çıkarılmasını ve geceleyin ve yetersiz aydınlatma ayarlarında düğme işleyişinin kontrolünü kolaylaştırmak amacıyla makinenin gövdesi etrafında dört farklı noktada (lens yuvasının üzerinde, LCD monitörün arkasında, hafıza kartı yuvasında ve kablo switch terminalinde) LED ışığı sunan Operation Assist Light işlevi.

·Dört yönlü kontrol biriminin ve diğer pozlamayla ilgili kontrol düğmelerinin yanlışlıkla etkin hale getirilmesini önleyen tuş kilitleme işlevi.

·Kullanıcının LCD monitördeki menü ekranına başvurmadan sadece makinenin üst panelinde bulunan işlev kadranı ile ayar kadranını kullanmak suretiyle arzu edilen işlevleri hızla seçip ayarlamasına olanak tanıyan Akıllı İşlev.

·Kullanıcının bir listelemeyi ve/veya ekran menüsünün konumunu değiştirmesine olanak tanıyan kontrol paneli kişiselleştirme işlevi.

Toz geçirmez, hava koşullarına dayanıklı yapı ile kompakt, sağlam gövde

K-1'in üst paneli ile ön ve arka kasaları, sağlam ama hafif magnezyum alaşımından yapılmıştır. Makine profesyonel kullanıma yönelik olarak 300 bin çekime dayanabilen güvenilir, sağlam bir perde birimine (fiili çekim koşullarında ölçülmüştür) sahip olmakla birlikte, gövde yeni tasarlanan floating ayna yapısının eklenmesiyle küçültülerek minimum boyuta getirilmiştir. Ayrıca K-1, gövdesine eklenen 87 sızdırmazlık parçası ile -10°C kadar düşük sıcaklıkta kusursuz bir işleyişi garanti eden toz geçirmez, hava koşullarına ve soğuğa dayanıklı yapısıyla öne çıkar. K-1, tüm bu işlevler sayesinde zorlu çekim koşullarında bile çok yönlü, güvenilir bir performans sergiler.

Akıllı telefonlarla kullanımı destekleyen kablosuz LAN bağlantısı

K-1, akıllı telefon ve tablet bilgisayarlarla kullanımı destekleyen pek çok LAN (Wi-Fi) işlevi sunar. Kullanıcı mobil bir cihaza özel Image Sync uygulamasını kurarak bu mobil cihaz aracılığıyla live-view görüntüsünü uzaktan kontrol edebilir, hareketsiz görüntüler çekebilir ve diyafram, poz süresi ve ISO hassasiyeti gibi makine ayarlarını dilediği gibi yapabilir. Hatta çekilen görüntüleri mobil cihaza aktarmak, sonra bunları sosyal paylaşım sitelerine yüklemek de mümkündür.

Bir dizi yaratıcı araç içeren Full HD film kaydı

K-1 ile H.264 kayıt formatında Full HD film klipleri (1920 x 1080 piksel; kare hızı 60i/30p) çekilebilir. K-1 harici mikrofon bağlantısı için bir stereo mikrofon terminali ve bir kulaklık terminali ile donatılmıştır. Ayrıca kullanıcı, ses kayıt seviyesini manüel olarak ayarlayabilir, mikrofon kaydı esnasında ses basınç seviyelerini izleyebilir ve yeni rüzgar gürültüsü azaltma modunu kullanarak rüzgar gürültüsünü azaltabilir. K-1, film kaydı için mevcut pek çok özgün görsel efektin yanı sıra sabit bir aralıkta 4K çözünürlükte (3840 x 2160 piksel) bir dizi film klibi çeken interval movie modu da sunar.

Dahili GPS modülü

K-1, dahili GPS modülü sayesinde konum, enlem, boylam, irtifa ve UTC (Evrensel Zaman Koordinatı) bilgileri ile çekim anındaki yönün kaydedilmesi gibi çeşitli gelişmiş GPS işlevleri sunar. Kullanıcı bir bilgisayar ile GPS verileri içeren görüntülere kolaylıkla erişebilir, bunlara göz atabilir, çekim konumlarını ile konum verilerini ekranda kontrol edebilir ve bunları kaydedebilir. Ayrıca K-1, LCD monitör üzerinde makinenin yönünü gösteren Elektronik Pusula, fotoğrafçının hareketlerini izleyen GPS günlüğü ve GPS verilerini makinenin SR mekanizmasıyla bir araya getirerek gök cisimlerinin izlenmesini ve fotoğraflanmasını kolaylaştıran ASTRO TRACER gibi bir dizi başka benzersiz araç da sunar.

Okuyucu Yorumları