PlayStation 4'te Linux çalıştırdılar!

PlayStation 4 halen tam anlamıyla "kırılamamış" olsa da hacker'lar, denemekten yorulmuyor!

PS4'te Linux çalıştırdılar!

PlayStation 4 çıktığından bu yana hacker'lar, konsolu hack'leme konusunda istedikleri başarıyı tam olarak elde edemediler. Brezilyalı bir hack takımı, Haziran'da ilk "jailbreak"i yaptığını söylese de bu yöntemde tüm sabit diski, hack'li makineye bir Raspberry Pi yardımıyla kopyalamanız gerekiyordu. Korsan oyunları PS4'te çalıştırmanın bir yolu henüz bulunmamış olsa da birileri, konsola tam bir Linux sistemi yüklemeyi başardı.

GitHub kullanıcısı Cturt'un yeni ortaya çıkardığı hack'in üzerinden ilerleyen fail0verflow takımı, Sony'nin FreeBSD tabanlı Orbis OS'unu kırarak konsola Linux yükledi. CTurt'un hack'i, PS4'ün Webkit tabanlı web tarayıcısındaki bir açıktan faydalanıyordu. Sisteme bu yolla ulaşan fail0verflow, konsolun GPU'sundaki bir zafiyeti değerlendirerek Linux yüklemeyi başardı. Takım, grafik işlemcisini geliştiren yarıiletken firması Marvell'e de dokundurmadan geçmedi ve "PS4'ün güney köprüsü yongasını tasarlarken kafayı iyi çekmişler" dedi.

Proje, PS4 firmware'inin 1.76 sürümünü ele alıyor ancak Sony, yakın zamanda 3.11 firmware'ini kullanıma sunmuştu. Dolayısıyla hack'in dayandığı hata, şu an onarılmış durumda. Ancak hack'in en son firmware'lerde çalışacak biçimde değiştirilebileceğine inanılıyor.

Okuyucu Yorumları