PlayStation 5'i dik kullanmak gerçekten bozulmasına neden oluyor mu?

İddialara göre PlayStation 5’i dik konumlandırmak konsolun kısa sürede bozulmasına sebep oluyor. Peki, bu iddia ne kadar doğru?

PS5’i dik kullanmak bozulmasına yol açar mı?

Video oyun şirketleri onlarca yıldır oyunculara konsollarını nasıl konumlandıracakları konusunda farklı seçenekler sunuyor. PS2, Wii, Xbox 360, Wii U, PS4 ve daha fazlası, yatay veya dikey olarak konumlandırılabilirken, bunlardan bazıları bir stand da içeriyor. PS5 de bu trendi bozmuyor; hem yatay hem dikey şekilde konumlandırılabiliyor. Ancak bir süredir ortalıkta dolanan viral söylentiler, PS5’i dik tutmanın konsola zarar vereceğini söylüyor. Peki, bunun aslı astarı nedir?

Bu söylenti, bundan 1 hafta kadar önce Wololo.net isimli bir oyun sitesinde PS5'teki bir donanım hatasından dolayı konsolun "sıvı metal termal macununun" konsol dik konumda olduğunda makinenin diğer bileşenlerine sızmasına neden olabileceğini bildirmesiyle başladı. Wololo'nun aktardığına göre birkaç farklı tamir teknisyeni, müşteriler cihazlarını tamir için getirdiklerinde sorunun ortaya çıktığını bildirmiş. Site, bu durumun henüz kutusundan çıkarılmamış konsolları bile etkilediğini iddia ediyor.

Haber, diğer birçok oyun kuruluşunun da haberi yayınlamasıyla büyük yankı uyandırdı. Eğer sorun gerçek olsaydı, bu tabii ki kötü bir haber olurdu: Sony'nin reklamlarında konsol genellikle dik konumda gösteriliyor ve bu da muhtemelen birçok alıcının konsolu bu şekilde konumlandırmasına neden oluyor. Konsolun kutusunda dik durduğunu düşünürsek, bu durum Sony'yi ürünleri geri çağırmaya kadar götürebilecek türden bir sorun olabilirdi.

PS5'inizi Dikey Tutmanızda Sorun Yok

İddialara kıyasla PS5'lerde sıvı metal sızıntısı raporları çok az. Bunu, dik konumda kullanılan PS5'ler arasında yaygın bir sorun olarak adlandırmak için gerçekten yeterli kanıt mevcut değil. Bu noktada Sony, 2 yıl içinde 30 milyondan fazla PS5 sattı. Buna kıyasla PS5'lerde sıvı metal sızıntısı raporları çok az.

Kısacası, dünya çapında bu kadar çok PS5 oyuncusu bu sorundan şikayet etmediği için, konsolu istediğiniz gibi konumlandırmaya devam etmeniz güvenli görünüyor. Açıkçası biz de yaklaşık 2 yıldır PS5’i dikey olarak kullanıyoruz, şu ana kadar herhangi bir sorun yaşamadık.