Pokemon kartları bakın ne kadar değerli!

Ufacık bir kartın, 100.000 dolar gibi inanılmaz bir fiyata satılacağı hiç aklınıza gelir miydi?

100.000 dolarlık kart!

Bir dönem ülkemizde de inanılmaz derecede ilgi toplayan Pokémon çizgi filmi, aslında sadece bir çizgi film değil. Hatta ilk olarak Gameboy oyunu şeklinde ortaya çıkan Pokémon, sonradan bir çizgi film serisi ve kart oyununa dönüştü. Ülkemizde yayından kaldırılmış ve oyunlarının bulunması zorlaşmış olsa da, dünya genelinde halen hatırı sayılır bir takipçi sayısına sahip. Öyle ki, oyunları şu anda beşinci nesile ulaşmış durumda ve çizgi filmi de on yedinci sezonuna doğru ilerlemekte...

Ancak bu yazının konusu 1997 yılında basılmış özel bir kart. Pokémon henüz Japonya'nın dışına taşmamış ve Japonya'da da Pocket Monsters olarak bilinir iken, kart oyunu çizimleri için bir yarışma düzenlenmiş. Yarışmada çizimleri kabul edilen kişilere ise "Illustrator" adlı özel bir koleksiyon kartı hediye edilmiş. Tabii ki bu durum kartı nadir bir kart yapıyor ancak ne kadar nadir olduğu sorusunun cevabı, kartın değerinin inanılmaz seviyelere yükselmesine sebep oluyor. Bu kartın dünya üzerinde bilinen baskı adedi sadece altı.

Şu anda ise bu kartlardan bir tanesi eBay üzerinde satışa sunulmuş durumda. Satışı başlatan kart sahibi Scott Pratte, fiyat olarak 100.000 dolar gibi bir inanılmaz bir rakam belirlemiş. Ancak kendisi de fiyatın bu seviyeye ulaşmasını beklemiyor. Sonuç ne olursa olsun, haber yayına hazırlanırken yapılan öneriler 50.000 dolara ulaşmış durumda.

Pratte, satış hakkındaki görüşünü "Gerçekçi olunursa, derecelendirilmemiş bir kopya kolaylıkla 20.000 dolar kazandırabilir. Ben, derecelendirilen kartımın fiyatının 50.000 dolar civarında kalmasını bekliyorum." cümlesi ile açıklıyor. Bahsedilen derelendirme ise "Professional Sports Authenticator (PSA)" adlı üçüncü parti bir firma tarafından kartın olması gerektiğine ne kadar yakın olduğunu belirten resmi bir açıklama. Pratte'nin satışa sunduğu kart ise firmadan 9/10 gibi bir derece almış. Kartların çoğu zaman kutularından çıkarken 9.5 gibi bir dereceye düştükleri düşünülür ise bahsedilen kart için 9 gibi bir dereceye sahip olmak neredeyse mükemmele eşdeğer bir durum.

Illustrator kartı daha önceki yıllarda da oyun kartlarının satış fiyatı konusunda bir rekora imza atmıştı. Pratte'nin söylediğine göre bir açık arttırma ile Illustrator kartı 23.000 dolara satılarak en pahalı kart koltuğuna oturmuştu. Bu satışın gerçekleştiği tarihten beri Pokémon kartlarının değerleri yükseldi ve azaldı ancak Pratte şu anda 90'ların sonlarındaki değerin iki veya üç katına ulaşıldığını söylüyor.

Kısacası Pratte, kendi elindeki karta oldukça güvenmekte. Mükemmeleyakın durumu ve eBay'de yer alan teklifler göz önüne alındığına Pratte "Bu kart kesinlikle eski rekoru geçecek" diyor.

Bu ilginç kartın hikayesi, haberimizin ikinci sayfasında...

Aslında çizerlere hediye idi...

Aslında çizerlere hediye idi...

Kartın hikayesi ise dediğimiz gibi biraz geçmişe gidiyor. Pokémon'un ilk zamanlarında, GameBoy oyunu halen Japonya'ya özel ve Pocket Monsters olarak bilinir iken, kartlar manga dergisi CoroCoro aracılığı ile satılmakta idi. Bu olay 1996 yılının şubat ayında ülke genelindeki yayın gerçekleşmeden önceydi. Bir sonraki yıl ise dergi, hayranların en sevdikleri Pokémon'u çizerek katılabilecekleri ve çizimlerinin oyun kartı üzerinde bulunma şansını yakalayacakları bir yarışma düzenledi. O sıralar Pokémon TCG hızla büyümekte olan yeni ve Japonya ile sınırlanmış bir oyun idi. Bu durum, 1998 yılında Magic the Gathering'in de yayımcısı olan Wizard of the Coast ile yapılan anlaşma ile oyun ABD'ye sıçrayana kadar böyle kaldı.

CoroCoro'nun bu yarışma sırasında kaç kişiyi kazanan ilan ettiği belirgin değil ancak seçilen çizimler internette ortaya çıktı ve anlaşıldığı kadarıyla altı hayranın çizimi kartlara aktarılmış durumda. Bu sayı, varlığı bilinen altı Illustrator kartı ile de onaylanıyor. Pratte ise bu kartların iki tanesine sahip durumda ve elindeki iki kartta PSA derecelendirmesinde 10 üzerinden 9 almış.

Pratte "Kartı olduğu gibi alırsanız kartın durumu görecelidir, özellikle eBay üzerinde... Çünkü herkes konu üzerinde uzman değildir. Bir kartın derecelendirilmesi ne kadar yüksekse, kart da o kadar değerlidir." şeklinde durumu açıklıyor. Ayrıca Pratte diğer Illustrator kartlarının da derecelerini bildiğini söylüyor ve kendisinde bulunan kartların en yüksek dereceye sahip olduğunu söylüyor. Bu bilgiye nasıl ulaştığı sorulduğunda ise gülerek "çünkü uzun süredir bu işin içerisindeyim" diyor.

Kart satmak, bir insana ne kadar kazandırabilir? Haberimizin devamında...

"Eğer bir çifte sahip olmasam asla satmam!"

Pratte "Pokémon'un önemli bir yer kapladığı 90'larda büyüdüm" cümlesi ile koleksiyon geçmişini anlatmaya başlıyor. Üniversiteye başladığı zaman ve eline bir miktar para geçtiğinde eBay üzerinde araştırmaya yapmaya başlamış ve bir şekilde oradan "bir çığ gibi" devam etmiş. Kart toplamaya ABD basımları ile başlamış ancak kısa sürede gerçekten değerli olan kartların, özellikle Illustrator gibi sınırlı basımların, Japonca basımlar olduğunu fark etmiş.

"Birkaç yıl önce mezun olduktan sonra standart bir sigorta işine sahiptim. Ve eBay'de sattığım kartlardan kazandığım para işimden kazandığım parayla hemen aynıydı." Pratte bu durumu fark etmesi ile işinden ayrılmış ve tüm zamanını kart toplamaya ve satmaya ayırmış.

"Çoğu zaman şans ve araştırmanın birleşimi" ile başarılı olduğunu kabul ediyor. Pratte, Japon sitelerini de kullanmaya başlamış. Satıcılar ile anlaşırken ise Japonca karakterleri kopyalayıp yapıştırmak gibi bir yöntem kullanıyormuş. Elindeki Illustrator kartlarına da bu şekilde sahip olmuş.

Pratte "Birkaç yıl önce işimden ayrıldığımda, bu durumdan gerçekten emin değildim çünkü her an yok olabilirdi" diyor. İnsanlara ne iş yaptığını söylediğinde ise çoğu zaman "kibar olup güldüklerini" söylüyor.

Pratte, ayrıca kartlara bu kadar yüksek paha biçilmesini de genellikle biraz delice bulduğunu kabul ediyor. Ama market tekrar büyümeye başladığında ve karı sabitlendiğinde, bu iş kimliğinin bir parçası haline gelmiş: "Artık beni eBay satıcısı olarak biliyorlar..."

Okuyucu Yorumları