Polisi kandıran kadın Facebook'la yakalandı

Polisi kandırmaya çalışan bir kadının yalanı, Facebook sayesinde ortaya çıktı.

Facebook ile çözülen yalan

Geçtiğimiz hafta South Carolina'da yaşanan bir olayda, garip bir olaylar serisi ile Facebook, bir kadının kimliğini polisten gizlemesini engelledi. Yaşanan bu hikaye binlerce kez paylaşıldı ve yerel medya kanallarının da dikkatini çekti.

Kısaca özetlemek gerekirse; beyaz bir SUV kullanan bir kadın, bir trafik kuralı ihlali sebebiyle polis tarafından durduruldu. Memurlara ehliyetinin yanında olmadığını söyleyen kadın, bunun yerine memurlara adını ve doğum tarihini verdi. Polis, sistem üzerinde yaptığı arama ardından herhangi bir sorun görmeyince de sadece ehliyetini yanında taşımadığı için ceza yazarak yoluna devam etmesine izin verdi.

Ancak daha sonra beklenmeyen bir şey yaşandı. Berkeley İlçe Şerif Ofisi'nin söylediğine göre, memurlardan biri "Facebook'taydı ve trafikteki görevlilere verilen isim ile aynı olan bir profil gördü." Ancak bu isim, farklı bir kişiye aitti.

Memurların kenara çektiği kadın, polisin söylediğine göre 31 yaşındaki Amanda Leigh Wall idi ancak memurlara kız kardeşinin adını ve doğum tarihini vermişti. Sistemde Wall'un adı için yapılan bir arama da, neden böyle bir yönteme başvurulduğunu ortaya çıkardı: Wall'un sürücü ehliyeti dondurulmuştu.

Şerif Ofisi bu hikayeyi Wall'un fotoğrafı da dahil olmak üzere Facebook üzerinde paylaştı ve teslim olmasını istedi.

Bu hikayenin önemli olan kısmı ise Facebook'un normalde açıklanamaz görülen bağlantıları nasıl yaptığı olabilir. Ancak ne yazık ki bu garip bağlantılar bu hikaye için geçerli değil. Gizmodo'dan Kashmir Hill'in bölge polisi ile yaptığı görüşmelere göre, öncelikle olayın yaşandığı şube ve hikayeyi paylaşan şube aynı değildi ve aslında bu olay, bir memurun rastgele bir şekilde "tanıyabileceğiniz kişiler" kısmında aynı adı görmesi şeklinde yaşanmadı.

Aracı durduran Goose County memuru, Wall'un doğru ismi vermediğini düşünüyordu ve daha sonra Wall'un verdiği ismi Facebook'ta aradığında, profil fotoğrafındaki kişinin SUV'u kullanan kişiye benzemediğini gördü. Memurun Facebook üzerindeki bu kişi (bu noktadan sonra Kardeş) ile ortak bir arkadaşı bulunuyordu ve Kardeş'in telefon numarasını bu ortak arkadaşından aldı. Yaptığı telefon görüşmesinde Kardeş'e, yakın zamanda trafikte durdurulup durdurulmadığını ve eğer durdurulmadıysa, adını ve doğum tarihini kimin vermiş olabileceğini sordu. Kardeş suçu üstlenmemeyi tercih ederek Wall'un gerçek ismini memura verdi. Polis sözcüsünün de Hill'e belirttiği üzere aslında burada yaşanan olay Facebook algoritmasının gizemli bir çalışma ile gözden kaçabilecek bir davayı çözmesi değil, bir polis memurunun düzgün ve iyi bir araştırma yaparak, ve Mark Zuckerberg'in dünyaya getirdiği kamu kaynaklı gözleme sistemini kullanarak, gerçeği ortaya çıkarmasıydı.

Okuyucu Yorumları