Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3'e rakip olacak Dimensity 9300 sahneye çıktı

MediaTek, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3'e rakip olacak üst seviye işlemcisini sahneye sürdü. Henüz gerçek hayattaki performansını bilmesek de, vadedilenler oldukça etkileyici görünüyor.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3'e rakip olacak Dimensity 9300 sahneye çıktı

MediaTek, genel olarak Qualcomm kadar dikkat çekmiyor olabilir ancak, başta Avrupa ve Asya olmak üzere dünya genelindeki telefonlarda kullanılan üst düzey çipler üretmeye ve geliştirmeye devam ediyor. Kısa bir süre önce şirket, yeni nesil üst seviye Android telefonlara güç verecek yeni akıllı telefon çip seti MediaTek Dimensity 9300’ü piyasaya sürdü.

Dimensity 9300, yeni Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 ile direkt olarak rekabete girecek. Qualcomm geleneksel olarak biraz daha güçlü çipler üretse de Dimensity 9300, Qualcomm’un hakimiyetine ciddi bir tehdit yaratabilir.

MediaTek Başkanı Joe Chen, “Dimensity 9300, MediaTek’in şimdiye kadarki en güçlü üst seviye çipidir ve çığır açan All Big Core tasarımımızla üst seviye akıllı telefonlara ham bilgi işlem gücünde büyük bir artış getiriyor” dedi ve devam etti: “Yükseltilmiş çip üzeri Yapay Zeka İşleme Birimimiz ile birleştirilen bu benzersiz mimari, geliştiricilerin uç yapay zeka ve hibrit yapay zeka bilgi işlem yetenekleriyle sınırları zorlamasıyla üretken yapay zeka uygulamalarında yeni bir çağ başlatacak.

Apple’ın 3nm süreci üzerine inşa edilen yeni A17 Pro çipinden farklı olarak MediaTek’in yeni çipi, Snapdragon 8 Gen 3 gibi TSMC 4nm sürecini temel alarak inşa edildi. Ancak diğer çip setlerinin aksine Dimensity 9300 tamamen farklı bir çekirdek mimarisi barındırıyor. Snapdragon 8 Gen 3 bir ultra büyük çekirdek, beş büyük çekirdek ve iki küçük çekirdek sunarken, Dimensity 9300 dört ultra büyük çekirdeğe (3,25 GHz’e kadar Arm Cortex-X4) ve dört büyük çekirdeğe (2,0 GHz’e kadar Cortex-A720) sahip. Bunun sonucunda da çip seti, rakibine göre çok daha iyi bir performans sunabilir.

Elbette henüz Dimensity 9300’e sahip gerçek cihazları görmediğimiz için bunların şimdilik sadece spekülasyonlar olduğunu da belirtmemiz gerekiyor. Ayrıca, yeni çip seti Qualcomm’un sunduklarından daha güçlü bile olsa, güç tüketimi ve ısınma sorunları gibi başka zorluklara sebep olabilir. Bu yüzden son ürünün performansı hakkında kesin bir yorum yapabilmek için ürünün resmi olarak sunulmasını beklememiz gerekecek.

Ancak yeni çipin tüm özellikleri performansla ilgili değil. 9300 aynı zamanda 12 çekirdekli yeni Arm Immortalis-G720 GPU’ya sahip ve MediaTek, Dimensity 9200’e kıyasla %46 daha iyi ışın izleme ve %46 daha iyi zirve performansı sağladığını iddia ediyor.

MediaTek Dimensity 9300’e sahip cihazların piyasaya ne zaman sürüleceği konusunda şimdilik bir bilgimiz bulunmuyor, ancak MediaTek, çipi kullanan ilk cihazların 2023 yılı sonunda piyasaya çıkacağını, dolayısıyla uzun bir süre beklememize gerek kalmayacağını söylüyor.