Qualcomm'un güçlü Nuvia çipleri, Windows'lu bilgisayarlarda Apple'ın M1'ine meydan okumak için geliyor

Qualcomm'dan Nuvia ARM çipleri için beklenen duyuru geldi. Qualcomm, Nuvia ile Apple'ın M1 işlemcisine kafa tutmayı amaçlıyor...

Qualcomm'un güçlü Nuvia çipleri, Apple'ın M1'ine meydan okumak için geliyor

Qualcomm'un son gelir duyurusunda, güçlü Nuvia çiplerinin 2023'ün sonlarına doğru sunulacağı bildirildi. Peki bu ne anlama geliyor?

Cevap basit: Nihayet Apple'ın ARM tabanlı M1 çipleri ile çalışan son Mac'leri ve MacBook'larına ciddi şekilde rakip olabilecek ve ARM yongaları tarafından desteklenen Windows 11 dizüstü bilgisayarları görebilme ihtimalimizin artık çok yüksek olması...

ARM çipleri, genellikle dizüstü ve kişisel bilgisayarlarda bulunan Intel ve AMD işlemcilerinden farklı olarak, akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlarda daha yaygın olarak kullanılırken, bir akıllı telefondan bekleyeceğiniz uzun pil ömrü ve neredeyse anında uyanma süreleri gibi avantajları sayesinde dizüstü bilgisayarlarda da giderek daha fazla kullanılmaya başlıyor. Ancak, Apple'ın M1 destekli MacBook'larının aksine, ARM tabanlı Windows dizüstü bilgisayarlar özellikle fiyatları ve zayıf performansları sebebiyle bugüne kadar dikkat çekmeyi başaramadı.

Şirketin başkanı ve CEO'su Christian Amon, bu yeni çipin performans seviyesini hedeflediğini söylüyor. Qualcomm'un Apple'ın daha güçlü M1 Pro ve M1 Max sürümlerini hedefe aldığını düşündüren bu açıklama, Nuvia çipleri hakkındaki beklentiyi de yükseltiyor.

ARM tabanlı Windows 11 dizüstü bilgisayarların artık MacBook Air (M1, 2020) ve MacBook Pro 14 inç (2021) ile rakip olabileceği fikri kesinlikle heyecan verici. Ama bunun için bir süre daha beklememiz gerekiyor. 2023’ün sonları çok uzak olmasa da uzun bir zaman aralığı söz konusu ve bu süre, Apple'a farkı daha da açması için avantaj sağlayabilir. Ayrıca Apple’ın bu yıl (belki de Haziran ayındaki WWDC 2022’de) yeni M2 çiplerini tanıtabileceğine dair söylentiler de bulunuyor. Başka bir deyişle Nuvia çiplerinin sadece üst seviye M1’ler ile değil, yeni nesil M2 çipleriyle de rekabet etmesi gerekecek.