Reklam yasağına 1 gün kala Instagram ve Facebook'tan Türkiye kararı

Türkiye'ye temsilci atamayan sosyal ağlara reklam yasağı uygulamasına 1 gün kala Facebook ve Instagram kararını açıkladı. Facebook ve Instagram Türkiye'ye temsilci atayacaklarını duyurdu.

Facebook'tan Türkiye kararı

Facebook ve Instagram, Türkiye'de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdi. Facebook'tan yapılan açıklamada, "Yasadan etkilenen diğer bazı şirketler gibi, yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye'de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdik." denildi.

face

"Sosyal Medya Platformları İçin Yeni Kanun Gelişmelerini Yakından Takip Ettik"

Türkiye'de kısa süre önce yeniden düzenlenen ve sosyal medya platformları için yeni yükümlülükler getiren 5651 sayılı Kanun hakkındaki gelişmelerin ilk günden bu yana yakından takip edildiği belirtilen açıklamada Facebook'un, ifade özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğuna inandığı, bu değerleri korumak ve savunmak için küresel çapta çaba gösterdiği kaydedildi ve şu ifadelere yer verildi:

"Nitekim Türkiye'deki insanların yarısından fazlası arkadaşlarıyla ve aileleriyle iletişimde kalmak, fikirlerini ifade etmek ve işletmelerini büyütmek için Facebook'a güveniyor."

Açıklamanın devamında, şunlar kaydedildi:

"Yasadan etkilenen diğer bazı şirketler gibi, yeni düzenlemeler doğrultusunda Türkiye'de temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdik. Bu kararı alırken, platformumuzun kullanıcıların ifade özgürlüğü haklarını kullanabilecekleri bir yer olmasının bizim için taşıdığı önemin tekrar altını çizmek isteriz.

Aldığımız karar, Facebook Topluluk Standartları'nı ya da devlet kurumları tarafından yapılan içerik kaldırma taleplerinin incelenme süreçlerini değiştirmiyor. Dolayısıyla bu ilkelere uygun olmayacak bir şekilde hareket etmemiz için ısrar edilmesi halinde temsilcimizi geri çekeceğimizi belirtmek isteriz.

Devletten gelecek talepleri, bu ilkelerimizin yanı sıra Küresel Ağ Girişimi (Global Network Initiative) üyeliğimizin getirdiği sorumluluklarımız doğrultusunda ve Birleşmiş Milletler'in İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri'ne uygun şekilde incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz.

Ayrıca, kısıtladığımız içeriklerin detaylarını mevcut şeffaflık süreçlerimize uygun bir şekilde paylaşmayı sürdüreceğiz. Türkiye'de yaşayan insanların ifade özgürlüğünün ve diğer insan haklarının korunmasına dair bağlılığımızın değişmeyeceğini kamuoyunun bilgisine sunarız."

Instagram da Temsilcilik Açma Kararı Aldı

instagram

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan twitter'dan paylaştığı mesajda, "Reklam yasağı uygulamasına bir gün kala vatandaşlarımıza güzel bir haber vermek istiyorum. Facebook ve Instagram da 1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe giren 7253 sayılı Kanuna uyarak ülkemizde temsilcilik açacaklarını bildirdiler" dedi.

Gözler Twitter'a Çevrildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Facebook ve Instagram'ın, Türkiye'de temsilcilik açacaklarını bildirdiklerini belirterek, "Temsilcilerini bildirmeyen Twitter ve diğer ağlardan da benzer ve güzel bir haber bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Hangi Ağlar Temsilci Atama Kararı Almıştı?

Daha önce VK, Google (Youtube), Tiktok, Dailymotion ve Linkedin Türkiye'ye temsilci atama kararı almıştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, kamuoyunda "sosyal medya yasası" olarak bilinen 7253 sayılı Kanun'un 1 Ekim 2020'de yürürlüğe girdiğini, bu kapsamda Türkiye'de günlük erişimi 1 milyonu geçen sosyal ağların ülkeye temsilci ataması gerektiğini ifade etmişti.

Reklam Yasağını Denetleyecek Kurumlar

Sayan, "Sağlayıcılara çağrımız reklam yasağı ya da bant daraltma cezası gelmeden temsilcilerini ülkemizde görevlendirmeleri" demiş ve reklam yasağının uygulamasını Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu ile ilgili tüm kamu kurumlarının denetleyeceğini duyurmuştu.

Temsilci Atamayan Ağlara Reklam Veren Şirketlere de Ceza

Temsilci atamayan sosyal medya ağlarına reklam veren şirketlere ayrıca ceza kesileceğini vurgulayan Sayan, "Daha önce de belirttiğimiz gibi amacımız ne sosyal ağ sağlayıcılarının ne de vatandaşlarımızın ülkemizde sağlanan hizmetlerden mahrum kalmaları. Bizler sadece ve sadece ikircikliğin (ayrımcılık) ortadan kalkması ve vatandaşlarımızın taleplerinin yerine getirilmesini istiyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Reklam Yasağı Ne Zaman Başlayacak?

Sayan'ın twitter hesabından paylaştığı grafikte şu bilgiler yer alıyordu:

  • Temsilci bildirmeyen sosyal ağ sağlayıcılara ikinci kez verilen idari para cezasının ardından 30 gün içinde yükümlülükler yerine getirilmezse reklam verilmesi yasaklanacak. Reklam yasağı 19 Ocak 2020 itibarıyla geçerli olacak.
  • Reklam yasağı kararından itibaren 3 ay içinde yükümlülükler yerine getirilmezse internet trafiği bant genişliği yüzde 50 daraltılacak.
  • Yükümlülüğe uymamakta ısrar eden sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliği yüzde 90 daraltılacak.
  • Yükümlülüklerini yerine getirmeyi kabul eden ve Türkiye'ye temsilcilik açmayı kabul eden sosyal ağ sağlayıcılarına kesilen idari para cezalarının dörtte biri tahsil edilecek, reklam yasağı kaldırılacak ve internet trafik bant genişliğine yapılan müdahale de sonlandırılacak.
  • Rekabet Kurulu'ndan WhatsApp kararı
  • WhatsApp kullanıcıları dikkat!
  • Artık Facebook'ta beğenmek yok
Okuyucu Yorumları