Router alırken bu 6 soruyu cevaplayın!

Yeni bir kablosuz router alırken bu 6 soruyu sorun, işinizi kolaylaştırın!

Router alırken bunlara dikkat

Yeni bir kablosuz router almak isteyenlerin önünüzde sayısız seçenek var. Tüm bu seçeneklerin arasından doğru router'ı bulmak ise günlerinizi alabilir. Ancak kendinize hangi soruları soracağınızı biliyorsanız, işleri çok daha kolay hale getirebilirsiniz. İşte kablosuz router alırken sormanız gereken 6 soru.

Amacınız ne?

Bu sorunun cevabı, sormanız gereken diğer tüm soruları etkileyecek. Router'ınızı sadece eposta göndermek ve haberlere bakmak için kullanacaksanız, basit bir router işinizi görecektir. İnternet üzerinden, bir akış hizmeti yoluyla TV veya film izliyorsanız, biraz daha güçlü bir router'a ihtiyacınız var.

Router alırken en yeni ve en son teknolojilere her zaman ihtiyacınız olmayabilir. İhtiyacınızı karşılayan, bu sırada bütçenizi zorlamayan bir router almak, en önemli hedefiniz olmalıdır.

Ne kadar harcamanız gerektiğini belirlemek için, sizin için uygun özellikleri sunan bir router bulun ve farklı markların modellerini karşılaştırın. Bu şekilde fiyat konusunda bir fikir elde edebilirsiniz.

Kaç bantlı olmalı?

Router'lara baktığınızda ilk fark edeceğiniz detaylardan bir tanesi, tek, çift ve üç bantlı router'ların olduğudur. Bu, basit olarak evinizde bir, iki veya üç farklı kablosuz ağa sahip olacağınız anlamına gelir.

Tek bantlı router, büyük ihtimalle 2,4GHz ağında çalışacak, çift bantlı router ise 2,4GHz ve 5GHz ağlarında çalışacaktır. 5GHz bandı, genellikle daha hızlı veri aktarabilir ancak duvarlardan ve diğer engellerden geçmede 2,4GHz kadar iyi değildir.

Üç bantlı router'lar genellikle bir 2,4GHz ve iki 5GHz ağı sunarlar. Bu, hızlı ve yavaş cihazları iki ayrı ağa ayırmak istediğinizde işinize yarayabilir.

Genel olarak her frekansta bir ağ sağlayan çift bantlı bir router, en iyi, çok yönlü seçenek olacaktır. Böyle bir router hem en yüksek hızı sağlayacak, hem de hızlı ağa bağlanamayan eski cihazları destekleyecektir. Kablosuz ağınızın hızı sizin için çok önemliyse ve çok sayıda kablosuz cihazınız (belki 10 veya üzerinde) varsa, üç bantlı router, harcayacağınız paraya değebilir.

Hangi kablosuz standart?

Hangi kablosuz standart?

Yeni 802.11ac standardı, diğer standartlardan fark edilir derecede hızlı da olsa, bu standardı desteklemeyen birçok bilgisayar ve cihaz var. PC'nizi AC kablosuz standardıyla güncelleyecekseniz, 802.11ac destekli bir router, geriye dönük uyumluluk da sağladığından iyi bir seçenek olacaktır.

Hangi hız?

Router'ınızın iddia ettiği hızların internet bağlantı hızınızla hiçbir ilgisi yoktur. Yani 100Mbps'lik bir internet bağlantınız varsa, 900Mbps'lik bir router sizi hızlandırmayacaktır. Bu nedenle router'ların tüm hız potansiyelinin kullanıldığına nadiren rastlanır.

PC'nizi ethernet üzerinden router'a bağladıktan sonra internet bağlantı hızınızı speedtest.net gibi bir hizmet yoluyla test edin. Yakın zamanda router almayı planlıyorsanız, elde ettiğiniz sonuçtan daha hızlı bir router'a ihtiyacınız olmayacak. Bununla birlikte eviniz içerisinde yerel olarak veri aktarımı, medya cihazlarından yüksek çözünürlüklü video akışı gibi işlemler yapıyorsanız, yüksek hızlı router'ları tercih etmenizde fayda var. Burada internet hızınızın kısıtlaması devreye girmeyeceğinden, router'ınızın yüksek hızından faydalanabilirsiniz.

Hangi tür güvenlik?

En son güvenlik standardı WPA2 olduğundan, router'ınızın bu standardı desteklemesine dikkat edin. Yeni router'ların çoğu WPA2'yi destekliyor, ancak ikinci el router alacaksanız bu güvenlik seviyesine sahip olmasına dikkat edin.

Aksesuar kullanacak mısınız?

Router'lar, yazıcı, sabit disk, TV ve akıllı ev cihazları için bağlantı seçenekleri sunabiliyorlar. Bu tür cihazları USB veya ethernet üzerinden bağlamayı düşünüyorsanız, port satısının yeterli olduğundan ve gerekli desteğin sunulduğundan emin olun.

Okuyucu Yorumları