Rus Hükümeti Yetkililere iPhone Yasağı Getirdi. Peki, Hangi Telefonu Kullanacaklar?

Rus hükümeti, casusluk ve güvenlik kaygıları nedeniyle Rus yetkililere iPhone kullanma yasağı getiriyor.

Rus Hükümeti Yetkililere iPhone Yasağı Getirdi. Peki, Hangi Telefonu Kullanacaklar?

Dünyanın 4 bir yanındaki hükümetler casusluk ve güvenlik kaygıları nedeniyle TikTok'a kısıtlamalar getirmek için yarışırken, Moskova'daki Kremlin liderleri gözlerini başka bir hedefe dikmiş durumda: Akıllı telefonlar.

Rus gazetesi Kommersant'a göre yetkililer, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2024 başkanlık seçimleri kampanyasında görev alan personele, Batılı istihbarat kurumlarının olası müdahalelerinden korktukları için iPhone'ları kullanmamalarını ve daha "güvenli" alternatiflere yönelmelerini tavsiye etti. Ancak The Moscow Times'a konuşan Rus yetkililer, cihazın kapsamını Apple'ın ötesine genişletmiş görünüyor.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov'un "Ne olurlarsa olsunlar, hiçbir fark yok" dediği bildirildi: "Android ya da iOS, hangi işletim sistemi olursa olsun, herhangi bir akıllı telefon oldukça şeffaf bir mekanizma. Doğal olarak resmi amaçlar için kullanılmazlar." Putin'in kendisi de yıllardır akıllı telefonlardan uzak durduğunu kamuoyuna açıklamıştı.

Rus yetkililere 1 Nisan'a kadar söz konusu cihazlardan vazgeçmeleri talimatı verildi ve yönetimin yeni cihazlar için ödeme yapabileceği söylendi. Talimatın bu ayın başlarında düzenlenen bir seminer sırasında Putin'in Genelkurmay Başkan Yardımcısı Sergei Kiriyenko'dan geldiği bildirildi. Yeni yasak kapsamına tam olarak hangi markaların girdiği ise belirsizliğini koruyor.

Kommersant Pazartesi günü, Devlet başkanlığı yetkililerine iPhone'ları kullanmayı bırakmalarının ve Android işletim sistemi, Rus Aurora sistemi veya Çin yazılımı üzerinde çalışan telefonlara geçmelerinin söylendiğini bildirdi. Aurora, Rus Open Mobile Platform tarafından geliştirilmişti.

Kremlin ve Apple, konuyla ilgili yorum taleplerine şimdilik yanıt vermiyor. Gelişmeler geldiğinde sizlere aktaracağız.