Rusya, Avangard Füze Sistemi'ni Tanıttı

Rus kaynaklardan gelen "hipersonik füze" iddiası, ABD basınında büyük yankı buldu

Rusya'dan füze gösterisi

Rusya, bu sefer ciddi bir iddia ile gündeme geldi. Rusya devleti destekli medya kaynakları, Rus Savunma Bakanlığı'nın Avangard isimli projesi, kıtalar arası balistik füze teknolojisi ile bir süzülücü motoru birleştirerek ses hızından beş kat daha yüksek hızda seyahat edebilen füze üretildiğini öne sürüyor.

İddianın çarpıcı yanı ise bilinen tüm hava savunma sistemlerinin Avangard karşısında yetersiz kalacağı. Rus yetkililer, silahın deneme fırlatışının Orenburg'da (Batı Kazakistan) yapıldığını ve binlerce kilometre uzaktaki Kamchatka'da bir hedefin başarıyla vurulduğunu açıkladı. Bu fırlatmanın Putin'in emri üzerine yapılmış olması ise bir sürpriz değil.

Füzenin sahip olduğu süzülücü hipersonik motoru, Mach 5 hızına ulaştırdığı füzeyi bilindik tüm hava savunma sistemlerine karşı üstün kılıyor. Silah potansiyel olarak oldukça yıkıcı olduğu bariz, şüphesiz ki bu denemenin açık olarak yayınlanmış olmasının asıl sebebi bu. Bu haberin Rusya tarafından basına verilmesinin sebebi açık: Rusya, güvende olduğunu düşünen düşmanlarına herhangi bir saldırılarına karşı savunmasız olduğunu göstermek istiyor.

Tabii ki bu, askeri terimlerde "teorik" olarak doğru. ABD Ordusu Savunma Departmanı'na ait bir sözcü, bu konuda CNBC'ye verdiği demeçte "ABD ordusunun şimdiye kadar Rusya'dan kanıt yerine sadece başarı iddiaları duydu." ifadelerini kullanarak bu kamuoyu duyurusunun Rus ordusunu olduğundan daha güçlü göstermeye yönelik bir blöf olduğuna işaret etti.

Rusya'nın füze denemesi, ABD basınında da büyük yankı buldu.

Okuyucu Yorumları