Rusya'nın, Ukrayna'ya karşı Karadeniz'de askeri olarak eğitilmiş yunusları kullandığı ortaya çıktı

Rusya - Ukrayna savaşından bir garip haber daha: Rusya'nın, Ukrayna'ya karşı askeri olarak eğitilmiş yunusları kullandığı ortaya çıktı.

Rusya'nın, Ukrayna'ya karşı Karadeniz'de "askeri yunusları" kullandığı ortaya çıktı

Rusya, Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Karadeniz'e eğitimli askeri yunusları konuşlandırmış gibi görünüyor. ABD Deniz Kuvvetleri Enstitüsü (USNI) tarafından analiz edilen uydu görüntüleri, Rusya'nın askeri yunuslara Karadeniz deniz üssünü koruma görevini verdiğini gösteriyor.

USNI'nin söylediğine göre, Şubat ayında işgalin başlangıcında iki yunus ağılı Sivastopol limanının girişine yerleştirildi. USNI, yunusların, Rusya'nın ele geçirdiği Kırım Yarımadası'nın güney ucundaki konumu göz önüne alındığında çok önemli olan üsteki dalgıç operasyonlarına karşı koymak için yerleştirilmiş olabileceğine inanıyor.

Eğitimli yunusların savaşta kullanılması ilk değil

Üste konuşlanmış gemiler Ukrayna füzelerinin menzili dışında olmasına rağmen, su altı sabotaj girişimlerine karşı savunmasız olmaları eğitimli yunuslara ihtiyaç duyulmasını sağlıyor.

Hem ABD hem de Sovyetler Birliği, Soğuk Savaş sırasında askeri yunusları eğitme programları başlatmıştı. SSCB'nin çöküşünün ardından, yunuslar, 2014 yılında Kırım'ı ilhak ettiğinde Rusya tarafından geri alınmadan önce, Ukrayna ordusu tarafından devralındı. Ukrayna yunusları geri almaya çalıştı ancak Rusya onları elinde tuttu ve o zamandan beri programı genişletmeye çalıştı.

The Guardian'ın bildirdiği üzere, bir Rus kaynağı, "Uzmanlarımız, yunusların su altı sonar tespitini operatörün monitörüne bir sinyale dönüştüren yeni cihazlar geliştirdi. Ukrayna donanmasının böyle bir teknik bilgi için fonu yoktu ve bazı projelerin korunması gerekiyordu" dedi.

Daha da ilginç olan, Ukrayna'nın yunuslar hakkındaki iddiası. Ukrayna kaynaklarına göre, yunusların çoğu Rusya'yı reddetti, açlık grevine başladı ve "vatansever olarak öldü."

Rusya'nın yunusların yanı sıra daha soğuk ortamlara uygunlukları göz önüne alınarak Kuzey Kutbu'nda beyaz balinaları kullandığı da biliniyor.