Sabit disk, tarihin en kötü zamanını yaşıyor!

Mekanik sabit disklerin bugün geldiği nokta, üreticileri kara kara düşündürüyor!

Sabit diskler kan ağlıyor!

Piyasa verileri, mekanik sabit diskler konusunda endişe verici bir gidişatı işaret ediyor. Analizlere göre, 2013'ten beri yılda yüzde 3.7 oranında düşen mekanik sabit disk üretimi 2020'ye kadar bu düşüş oranıyla devam edecek.

Sabit disklerdeki bu düşünün nedeni, giderek daha fazla sayıda tablet ve telefon satılması. Çoğu insan internete ulaşmak için artık PC yerine tablet ve telefon tercih ettiğinden, bu ürünlerde HDD kullanılmaması nedeniyle sabit disk üretiminin düzenli olarak düştüğü anlaşılıyor. Başka bir deyişle bu düşüş, PC satışlarında yaşanan düşüşle eş zamanlı gerçekleşiyor. Tabii ki bir diğer neden de, SSD'lerin her geçen gün daha fazla ilgi çekmeye başlaması ve daha fazla PC'de kullanılması.

Sabit disk alanında tek üretim artışı, sunucularda kullanılan sabit disklerde yaşanıyor. Yüksek kapasiteli veri merkezi/sunucu tipi sabit disklerde 2020 yılına kadar yılda ortalama yüzde 16.2 oranında bir artış bekleniyor.

Bu sırada, kurumsal alanda kullanılan sabit disklerde yüzde 17.6 oranında düşüş, PC sürücülerinde yüzde 8.1 oranında düşüş, elektronik cihazlarda kullanılan tüketici elektroniği tipi sabit disklerde yüzde 6.9, harici sabit disklerin üretiminde ise yüzde 0.4 oranında düşüş bekleniyor.

Sabit disk üretimindeki düşüşe rağmen, disklerin kapasitesi arttığı için fiyat ve toplam satış hacmi açısından şimdilik bir düşüş görünmüyor ancak fabrikalar düşük sayıda üretim yaptıkça birim başına maliyet artıyor. Bu yüzden, önümüzdeki yıllarda sabit disklerin fiyatında aşırı bir yükselme söz konusu olabilecek.

Okuyucu Yorumları