Sabit disklerde yeni dönem!

Yeni nesil sabit disklere daha fazla GB sığdırmak için önemli bir buluşa daha imza atıldı!

Sabit disklerde yeni dönem!

Fiziksel olarak daha küçük ama depolama alanı olarak çok daha büyük sabit disklere duyulan ihtiyaç giderek artıyor. Ama zaten oldukça ufalmış olan sürücülerin daha da küçülebilmesi için, şu an kullanılanlardan çok daha ufak mıknatıslar geliştirilmesi gerekiyor. Kaliforniya Üniversitesi'nden bir ekip bunun için bir yöntem geliştirmiş olabilir.

Uzun süredir, mevcut sürücülerde bulunanlardan daha ufak mıknatıslar geliştirmekte kullanılabileceği düşünülen malzemelerden birisi de demir-platin alaşımı. Bugüne kadar alaşımı elde etmekte kullanılan yöntemlerin, üretimin diğer aşamalarında uygulanması mümkün olmayan çok yüksek ısılar gerektirdiği biliniyor. Ancak Profesör Kai Liu ve doktora öğrencisi Dustin Gilbert'in öncülüğündeki ekip, demir-platin alaşımını, endüstriyel kullanıma uygun bir yöntemle elde etmeyi başardı. Ekip bu yeni yöntem sayesinde fazlasıyla ince metal tabakaları elde etmeyi ve ardından hızlı termal tavlama sayesinde istenen düzene sahip bir alaşım üretmeyi başardı. Alaşımın manyetik özellikleri belirli bölgelere ufak miktarlarda bakır eklenerek arzulanan şekilde düzenlendi.

Bu yöntemin ne zaman son kullanıcının eline geçen cihazlarda kullanılabilecek depolama çözümlerine dönüşeceği henüz bilinmiyor. Teknolojinin henüz ilk aşamalarında olduğu, üretim aşamasına geçilmesinin yıllar sürebileceği belirtiliyor.

Okuyucu Yorumları