Sadece bir kez görülen gizemli virüs, bilim insanlarını korkutuyor

Daha önce hiç karşılaşılmamış olan ve ilk vakadan sonra bir daha görülmeyen gizemli bir "karma virüs" bilim insanlarını korkutuyor.

Sadece bir kez görülen gizemli virüs, bilim insanlarını korkutuyor

Peru’da, dang humması, sıtma ve bu bölgede yaygın olan diğer tropikal bulaşıcı hastalıklara benzer bir hastalığa neden olan, daha önce görülmemiş bir virüsün rapor edildiği bildirildi. Enfeksiyon tek bir kez görülmüş olsa da, yeni virüs Güney Amerika’nın ormanlarında tespit edilmeden gizleniyor olabilir.

Eylül 2023'te yayınlanan bir dergi makalesinde bildirilen tek vaka, 25 Haziran 2019’da Orta Peru’nun Chanchamayo şehrinde bulunan Bölgesel Docente de Medicina Tropikal Julio César Demarini Caro Hastanesi’ne kabul edilen 20 yaşındaki bir erkekte görüldü. Hasta, yüksek ateş, titreme, rahatsızlık, kas ağrısı, eklem sertliği, baş ağrısı, uyuşukluk, ışığa karşı yoğun hassasiyet ve gözlerde ağrı gibi bir dizi semptom yaşadıktan sonra hastaneye başvurdu.

Bu semptomlar, dang humması ve sıtma da dahil olmak üzere Güney Amerika’nın kırsal kesimlerinde nispeten yaygın olan birçok tropik hastalık için oldukça tipik. Ancak kan örnekleri üzerinde yapılan laboratuvar testleri çok daha tuhaf bir şekilde yeni bir flebovirüs varyantını ortaya çıkardı.

En iyi bilinen flebovirüs, sığır, manda, koyun, keçi ve deve gibi Sahra altı Afrika’da evcilleştirilmiş hayvanlarda yaygın olarak görülen, sivrisinekler tarafından yayılan ciddi bir patojen olan Rift Vadisi ateşi virüsü. Ancak yeni tanımlanan bu flebovirüs çok daha farklı bir yapıya sahip. Genetik analiz, bu örneğin, genetik rekombinasyon yoluyla “henüz tanımlanamayan bir flebovirüsten” doğal olarak genleri alan bir “Echarate” flebovirüsü olduğunu öneriyor.

Vakayı inceleyen bilim insanları, bulgularının yeni bir virüs varyantının Orta Peru ormanlarında dolaştığını gösterdiğini söylüyor ancak bunun ne kadar yaygın olabileceği ya da hangi türün virüsün doğal rezervuarı olarak davrandığı belirsizliğini koruyor. Çalışmanın yazarlarının vardığı sonuca göre bulgular, yeni bir ECHV [Echarate virüsü] varyantının Peru’nun orta ormanlarında dolaştığını gösteriyor: “Yeni varyantın bu bölgede ne kadar yaygın olduğunu belirlemek, bulaşmada rol oynayan potansiyel vektörleri ve rezervuarları belirlemek için ekolojik çalışmalar yapılması ve hizmet personelinin tıbbi açıdan hazırlıklı tutulması ve hem görev başında hem de görev dışında sağlık ve güvenlik tehditlerinden korunmasına yönelik karar alma sürecini desteklemek gereklidir.”

Bu virüsün riski düşük görünüyor. Enfeksiyonun ortaya çıkmasından bu yana birkaç yıl geçti ve yayıldığına dair başka bir rapor ortaya çıkmadı. Yine de bu durum, yeni patojenlerin var olduğunu ve insanlığın doğal dünyaya karışmasının, onlarla temasa geçme olasılığımızın giderek arttığı anlamına geldiğinin gerçek bir hatırlatıcısı.

Vaka çalışması CDC dergisi Emerging Infectious Diseases dergisinde yayınlandı.