Samsung'un kendi Magician yazılımı, sahte bir Samsung SSD'yi nasıl tespit edemedi?

Çin’de satılan sahte bir Samsung 980 Pro SSD, Samsung’un kendi Magician yazılımını bile atlatmayı başardı.

Samsung'un kendi yazılımı, sahte Samsung SSD'yi nasıl anlamadı?

Ürünlerin sahtelerinin piyasaya sürülmesi ve gerçekmiş gibi gösterilmesi yeni bir şey değil. Günümüzde bu uygulama, online 2’inci el alışveriş platformlarında da yaşamaya devam ediyor. Buna bir örnek de Çin’den geldi. Ancak bu örnek biraz sıra dışı. Öyle ki, Çin'de bir ürün platformundaki satıcı, Samsung'un Magician yazılımını bile kandırarak orijinal olduğunu düşündürebilecek kadar “gerçek” olan sahte Samsung 980 Pro SSD'ler satıyor gibi görünüyor.

Dolandırılan bir müşteri, sahte Samsung 980 Pro 2TB SSD'yi Xianyu'daki bir satıcıdan satın aldı. Müşterinin SSD'yi test etmesi 10 gün kadar sürdü. Ve bunun sonunda, yeni satın aldığı SSD'yi Samsung Magician yazılımı ile test ettiğinde bir şeylerin ters gittiğini fark etti.

Kaynaklara göre dolandırılan alıcı, Samsung Magician yazılımı tarafından kaydedilen okuma ve yazma hızlarının Koreli teknoloji devi tarafından ilan edilenlerin altında olduğunu fark etti. Donanımın daha detaylı incelenmesi sonucunda, Samsung'un yazılımının SSD'yi orijinal olarak tanımasına rağmen SSD'nin sahte olduğunu fark ettiler.

Orijinal kutusunda gönderilen sahte Samsung 980 Pro SSD

Alıcının satın aldığı Samsung 980 Pro SSD’nin sahte olduğunu fark etmesinin bu kadar uzun sürmesinin bir nedeni, ürünün orijinal bir paket içerisinde gönderilmesi. Dahası, SSD olması gerektiği gibi görünüyor. Tüm etiketler doğru yerlerinde ve alıcı ancak etiketleri çıkardıktan sonra farkları görmeye başlıyor.

Söz konusu bu sahte SSD, orijinal 980 Pro SSD'lerde kullanılan 8nm Elpis denetleyici yerine Maxio MAP1602A PCIe 4.0 SSD denetleyici (12nm) kullanıyor. Ayrıca yine, Samsung'un 128 katmanlı TLC 3D V-NAND'ı yerine YMTC 128 katmanlı TLC 3D NAND çiplerini kullanıyor. Bu nedenle ürün düşük performans gösteriyor.

Peki, Samsung'un Magician yazılımı bunu nasıl fark edemedi? Bilgilere göre Samsung'un Magician yazılımı, cihaza atılan özel ürün yazılımı nedeniyle sahte SSD'yi tespit edemedi. Samsung belki de yazılımını sahte donanıma karşı daha iyi algılama yetenekleri ile güncelleyebilir, ancak ne olursa olsun, internetten alışveriş yaparken direkt markadan veya resmi perakende ortaklarından donanım satın almanın çok daha güvenli olduğu bir kez daha kendini gösterdi.