Samsung’dan resmi açıklama: Güney Koreli şirket, 1 Petabayt'lık SSD'ler için tarih verdi

Dev gibi SSD'ler geliyor: Samsung yaptığı resmi açıklama ile 1.000 TB kapasiteli SSD’leri hayata geçireceği tarihi duyurdu.

Samsung, 1.000 TB'lık SSD için tarih verdi

Samsung'un Başkan Yardımcısı ve NAND Ürün Planlama Grubu Genel Müdürü Kyungryun Kim, şirketin "önümüzdeki 10 yıl içinde" 1PB (1000TB) SSD'yi piyasaya sürmek istediğini ve bu hedefe ulaşmak için 3 cephede (fiziksel ölçeklendirme, mantıksal ölçeklendirme ve paketleme) araştırma yapıldığını açıkladı.

Güney Koreli teknoloji devi, en azından Ağustos 2017'den beri 128 TB QLC SSD teknolojisine sahip ve 128 TB PCIe SSD, Ağustos 2022'de Flash Bellek Zirvesi sırasında tanıtılmıştı. Bomba etkisi yaratan 1PB duyurusu da 2023 Çin Flash Bellek Pazarı Zirvesi'nde yapıldı.

Neredeyse kesin olan bir şey varsa o da bu sürücünün, temelde birim hacim başına düşen bayt sayısı olan veri yoğunluğu nedeniyle QLC (Quad-layer Cell) kullanmayacağıdır. Zira niş depolama üreticilerinden Nimbus Data, 2017 yılında 100 TB'lık bir SSD'yi tanıtmıştı ancak bu 3,5 inçlik bir sürücüydü ve etiket fiyatı 40 bin dolardı. Samsung'un muhtemelen sürücünün form faktörünü değiştirmesi ya da PLC'ye (Penta-layer Cell) veya daha da ileri giderek HLC'ye (Hexa-layer Cell) geçmesi gerekecek gibi görünüyor.