Samsung’un 8K TV’leri, Avrupa'da yasaklanma tehlikesi ile karşı karşıya

Samsung, 8K TV'lerinin Avrupa Birliği tarafından yasaklanması riskiyle karşı karşıya.

Samsung’un 8K TV’leri yasaklanma tehlikesi ile karşı karşıya

Avrupa Birliği, 1 Mart 2023'te TV'ler için daha katı enerji gereksinimleri belirlemeye hazırlanıyor. En düşük performanslı ürünleri Avrupa pazarının dışına itmek için tasarlanan bu hamle, önümüzdeki yıl tüm 8K TV'lerin satışının yasaklanmasına yol açabilir ve görünüşe göre bu, Samsung'un Avrupa'daki 8K TV serisini de içeriyor.

Avrupa'da faaliyet gösteren TV üreticileri, Avrupa Birliği tarafından getirilebilecek düzenlemelerden pek memnun değil. Samsung'un da bir parçası olduğu 8K Derneği konuyla ilgili olarak, "bir şeyler değişmezse, Mart 2023'ün gelişmekte olan 8K endüstrisi için sorun yaratacağını” söylerken, şunu da ekledi: “8K TV'lerdeki (ve microLED tabanlı ekranlardaki) güç tüketimi sınırları o kadar düşük belirlenmiş ki, bu cihazların hiçbiri bu sınırı tutturamayacak."

Avrupa Birliği tarafından belirlenen bu yeni stratejinin ilk aşaması Mart 2021'de Enerji Etiketinin yeniden yapılandırılmasıyla başladı ve sayısız TV modelinin en düşük enerji sınıfına (G) indirilmesiyle sonuçlandı. Mart 2023'teki bir sonraki adım ise daha katı enerji gerekliliklerinin uygulamaya konulması olacak. Bu yeni standartlara ciddi tavizler vermeden ulaşmak imkansız olabilir.

Samsung temsilcilerinin bu konu hakkındaki düşüncesi ise, şirket, Avrupa pazarı için yaklaşan düzenlemeleri karşılayabilir, ancak bu işin pek de kolay olmayacağı yönünde.

Samsung ve Diğer TV Markaları İçin Hala Umut Var

Avrupa'da iş yapan akıllı TV üreticileri için iyi haber ise AB'nin yeni düzenlemeleri henüz belirlememiş olması. Avrupa Birliği bu yılın sonuna kadar 2023 Enerji Verimliliği Endeksini (EEI) gözden geçirecek, bu nedenle yaklaşan bu enerji gereksinimlerinin revize edilmesi ihtimali var.

Samsung da dahil olmak üzere TV markaları için bir başka iyi haber de, bu yaklaşan düzenlemelerin yalnızca akıllı TV'ler için varsayılan olarak etkinleştirilen görüntü moduyla ilgili olabileceği. Başka bir deyişle, akıllı TV üreticileri varsayılan görüntü modunu daha az enerji tüketecek şekilde değiştirerek bu düzenlemeleri atlatabilir. Ancak bunun, özellikle 8K TV'ler için, kullanıma hazır kullanıcı deneyimini bozmadan gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği bilinmiyor.