Samsung'dan 2009'dan bu yana en kötü çeyrek raporu: Bellek yongası üretimi azaltılıyor

Samsung'un, 2009 yılından beri görmediği kadar kötü bir gelir raporu yayınlaması bekleniyor. Bu rapor, aynı zamanda şirketin bellek çipi üretimi konusunda da radikal bir karara imza atmasını beraberinde getirecek.

Samsung'dan üretimi azaltma kararı

2023'ün ilk çeyreğinde işletme karının bir önceki yıla göre yaklaşık %96 düşmesinin beklenmesi ile beraber Samsung Electronics, bellek çipi üretimini azaltmayı planlıyor. Güney Koreli teknoloji devinin, finansal çeyrek raporunda 2009 yılının ilk çeyreğinden bu yana gördüğü en düşük kar oranını açıklaması bekleniyor.

Dünyanın en büyük bellek çipi üreticisi tarafından Cuma günü yayınlanan ön gelir raporunda, küresel makroekonomik yavaşlama, bellek çipi arz fazlalığı ve talep durgunluğunun kara zarar verdiğini söyledi.

Bu raporda belirtilene göre “Samsung, bellek üretimini anlamlı bir düzeye indirmek için düzenleme yapıyor.” Ayrıca Samsung’un gelecekteki talep için yeterli bellek çipini hacmini güvence altına almak için hat işlemlerini optimize ettiği söyleniyor. Teknoloji devi, sektördeki teknoloji liderliğini güçlendirmek için altyapı ve araştırma ve geliştirme yatırımlarını sürdüreceğini de bu bildiride belirtiyor.

Samsung'un Ocak ve Mart aralığındaki çeyrek için, 2022'nin ilk çeyreğindeki 14,12 trilyon won'dan yaklaşık %95,8 düşüş ile 600 milyar won (450 milyon dolar) kar açıklayacağı tahmin ediliyor. Şirket, sonuçlarını bu ayın sonlarında açıklayacak olsa da, Bloomberg tarafından derlenen veriler, analistlerin şirketin ilk çeyrek için 1.4 trilyon won çeyreklik kar açıklamasını beklediklerini gösteriyor. Şirket, gelirinin de bir önceki yılın ilk çeyreğindeki 77.78 trilyon won değerinden 63 trilyon won'a düşmesinin beklendiğini söyledi.

Samsung, bu yılın başlarında yaptığı açıklamada, yılın ikinci çeyreğinde bellek çipi piyasasının toparlanacağını umarak, azalan talebe rağmen bellek çipi yatırımını azaltmayacağını açıklamıştı. Micron Technology, Kioxia ve SK Hynix gibi rakipleri, aynı dönemde fazla arzı karşılamak için bellek çipi üretimini azaltma kararı aldı.

Samsung, 2022'nin üçüncü çeyreğinde DRAM bellek çipleri ve NAND flash bellek alanlarında sırasıyla %40,7 ve %31,4 ile en büyük küresel pazar payına sahip oldu. TrendFroce'un kısa bir süre önce yayınladığı rapora göre, DRAM ve NAND fiyatları, bu yılın ilk çeyreğinde yaklaşık %20 ve %15 azaldı.