Samsung Galaxy S4 testte!

Galaxy S4'ün 8 çekirdekli sürümünü, donanımından yazılımına A'dan Z'ye inceledik. İşte sonuç!

Galaxy S4 testte!

2013'ün en çok beklenen telefonlarından en üst seviye özelliklerle donatılmış Galaxy S4, sonunda ülkemizde de satışa sunuldu. Test merkezimize gelen Samsung'un amiral gemisiyle beraber geçirdiğimiz zamanda edindiğimiz tecrübeleri ve test sonuçlarını sizlerle bu makalemizde ve ayrıntılı olarak galerimizde paylaşacağız.

Galaxy S3'ten daha büyük bir ekranla gelen Galaxy S4'ün ilk dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi, boyutlarının aslında büyümemiş, aksine 1 milimetre daralmış olması. 136 x 69 x 9 mm ölçülerindeki Galaxy S4, 2 gram da hafifleyerek 131 grama düşmüş.

Cihazın kasası ise S3'te olduğu gibi yine polikarbonat. Arka kapağın yüzeyi, Galaxy S3'ün düz kapağının aksine pürüzlü ve size daha "kaliteli" bir tutuş hissi veriyor, aynı zamanda cihazın sağlam yapısını destekliyor. Bununla birlikte plastik hissini sevmeyenler, Galaxy S4'te bu konuda büyük bir değişiklik bulamayacaklar. Yine de Galaxy S4'ün şimdiye kadar elimizde en iyi hissi bırakan Samsung cebi olduğunu itiraf etmeliyiz.

Galaxy S4'ün ekranı ve dış mekan performansı

Galaxy S4'ün ekranı ve dış mekan performansı

Galaxy S3'ün yeni Gorilla Glass 3 ile korunan 4.8 inç'lik Super AMOLED HD ekranına 0.2 inç ekleyerek 5 inç'e ulaştıran Galaxy S4, full HD, yani 1.920 x 1.080 gibi etkileyici bir çözünürlükle geliyor.

Galaxy S4, diğer Galaxy cihazlarında kullanılan Super AMOLED teknolojisinin aynısını kullanıyor. PenTile matrix ekran şimdiye dek birçok eleştiri almış olsa da simgelerde veya herhangi bir ekran öğesinde pikselleri görmeniz mümkün değil. Web sayfaları ve videolar tek kelimeyle muhteşem görünüyor.

Laboratuvarımızda gerçekleştirdiğimiz testlerde ise Galaxy S4'ün S3 ile hemen hemen aynı değerleri verdiğini tecrübe ettik. S4'ün OLED ekranı 320 cd/m2 ile toplamda biraz daha parlak iken, güneş ışığında oldukça karanlık kalabiliyor. Dama tahtasında 194:1 gibi iyi bir kontrast oranı sağlayan cep, beyazlar biraz maviye kaçsa da renk aralığıyla da bizi tatmin etti. Cihazın inç başına 440 piksellik ekran yoğunluğu ise pikselleri tek tek ayırt etmenizi imkansıza yaklaştırıyor.

OLED ekranların renkler çok koyu gösterdiğini düşünen kullanıcılar, Samsung'un eklediği yeni bir işlev ile daha doğal renkler elde edebiliyorlar.

Galaxy S4'teki bir yenilik, otomatik parlaklık seviyesini de ayarlayabilmeniz. Bu işlevi faydalı bulduğumuzu söylemeliyiz. Diğer bir yenilik ise Lumia 920'de olduğu gibi elinizde eldiven varken de cebinizi kullanabilmeniz.

Bununla birlikte eldivenle kullanımda S4, zaman zaman ekrana dokunmadığınız halde dokunmuşsunuz gibi tepki verebiliyor. Gelecekteki güncellemelerle onarılabileceğini düşündüğümüz bu sorun dışında cihazın ekranını eleştirebileceğimiz hiçbir nokta yok.

13 megapiksellik kamera ne kadar iyi?

13 megapiksellik kamera ne kadar iyi?
Gün ışığındaki fotolar etkileyici (%100 kesit)

Samsung'un ilk 13 megapiksellik kameraya sahip cebi olan Galaxy S4, gün ışığında çok keskin fotoğraflar sunuyor (örnekleri galerimizde görebilirsiniz). Fotoğraflardaki kontrast oranı da üst seviyede ve renk üretimi oldukça doğal.

Çok düşük ışık ise cihazın kamerasının zorlandığı bir alan. Loş veya daha karanlık alanlarda flaşsız çektiğimiz fotoğraflarda bolca karlanma ve bulanıklaşmalara rastladık. Karanlıkta flaşça çektiğimiz fotoğraflarda ise ışığın dengeli bir biçimde dağıldığı iyi fotoğraflar elde edebildik.

Full HD çözünürlüğündeki videolar ise başarılı. Stabilizasyon özelliği sayesinde çekim sırasındaki titremeleri ortadan başarıyla kaldırmanız mümkün oluyor.

Eraser modu çektiğiniz fotoğraflardaki istenmeyen nesneleri ortadan kaldırmanıza izin veriyor. Ancak bir dezavantajı var: Bu modu fotoğrafı çekmeden önce etkinleştirmeniz gerekiyor. Böylece aynı fotoğrafı 5 kez çekiyorsunuz ve telefonunuz, kareye giren istenmeyen kişileri algılayarak ortadan kaldırabiliyor.

Lumia 920'dekine oldukça benzeyen Drama Shot işleviyle eğlenceli animasyonlu GIF'ler oluşturabiliyorsunuz (örnek).

Diğer kamera işlevleri, HTC One ile karşılaştırma

Diğer kamera işlevleri, HTC One ile karşılaştırma
Basit bir fotoğraf, etkileyici sonuç

Bunların dışında Samsung, Galaxy S4'te ön ve arka kamerayla aynı anda fotoğraf çekebilme işlevinin üzerinde oldukça durmuş. Ancak çektiğiniz bir fotoğrafa yüzünüzü hangi nedenle eklemek isteyeceğinizi bilmiyoruz. Ancak yüzünüzü yerleştirebileceğiniz sayısız çerçeve sunulması, hoş bir özellik.

Galaxy S4'ün HTC One'ın kameraları arasında yaptığımız karşılaştırmalarda karışık sonuçlar aldık. Örneğin Galaxy S4'de odak mesafesi iyi olmadığından, One'dan elde ettiğiniz bir karenin aynısını alabilmek için daha uzakta durmanız gerekiyor.

Bununla birlikte Galaxy S4'ün renk dengesi daha iyi olduğundan daha iyi fotoğraflar elde etme olasılığınız yüksek. Düşük ışıkta ise HTC One, Galaxy S4'ün çok önünde. S4 ile karanlıkta fotoğraf çekmeniz uzun bir işleme gerektirirken One'da neredeyse anında gerçekleşiyor.

Galaxy S4'ü daha yakından tanımak, Galaxy S3 ve HTC One ile karşılaştırmalarımıza ve test sonuçlarımıza ulaşmak için tıklayın!

İşletim sistemi, performans, hız testleri

İşletim sistemi, performans, hız testleri

Galaxy S4, kutusundan Android 4.2.2 "Jelly Bean" ile çıkıyor ve tabi ki onun üzerinde Samsung'un TouchWiz kullanıcı arayüzünü barındırıyor. Android 4.2.2'ye sahip olması, Galaxy S4'ü HTC One ve Sony Xperia Z gibi rakiplerinin karşısında öne çıkarıyor.

Galaxy S4'ü kullandığımız süre boyunca cihaz bize beklediğimizi sundu; arayüz içerisinde çok akıcı bir performans elde ettik. Ancak kişi listesinin bir miktar gecikmeyle açılması gibi sorunlar devam ediyor (0.8 saniye ile 1.6 saniye arasında).

Aşağıda Galaxy S4 ile gerçekleştirdiğimiz bazı hız testlerinin (Sırasıyla AnTuTu Benchmark, Quadrant ve CF-Bench) sonuçlarını görebilirsiniz.

Galaxy S4'te yapılan yeniliklerden bir tanesi de kilit ekranı. Artık kilit ekranını rahatça düzenlemeniz mümkün. Eskiden sadece dokunup, suyu dalgalandırabildiğiniz ekranda isterseniz parmağınızı izleyen bir ışık görebiliyorsunuz. Android 4.2 güncellemesi sayesinde kilit ekranını araçlarla kişiselleştirebilmeniz artık mümkün.

S4'teki arayüzün çok çekici olduğunu söylememiz güç. Bunun yanında Galaxy S3'te basit olan arayüze eklenen çok sayıda işlev, herkesin hoşuna gitmeyebilir. Ancak bu özelliklerin çoğu varsayılan olarak kapalı bulunduğundan çoğumuz sorun yaşamayacak.

Pil ömrü ve bağlantılar

Pil ömrü ve bağlantılar

Pil ömrü

Galaxy S4 ile 10 saat kesintisiz olarak konuşmanız mümkün. Cihazın 2.600mAh kapasiteli pili, en yüksek parlaklık seviyesinde 7 saatin üzerinde sörf yapmanıza olanak tanıyor. Böyle büyük ve yüksek çözünürlüklü bir ekran için 7 saatin çok iyi olduğunu söylemeliyiz.

Cihazın pilinin tam olarak şarj olması, beraber gelen şarj cihazını kullandığınızda sadece 2 saat sürüyor.

Galaxy S4'ünüzde bolca oyun oynamayı, film izlemeyi ve web'de gezinmeyi düşünüyorsanız, piliniz bir günü zor çıkarabilir. Ancak genel olarak Galaxy S4'ün pil performansından memnun kaldık.

Bağlantı

Her tür sensörü içinde barındıran Galaxy S4, düşük güç tüketimli Bluetooth 4.0 sayesinde kablosuz cihazlara bağlanabiliyor ve pilinizi fazla tüketmeden veri aktarımı yapabiliyor. S Beam ve NFC özellikleriyle donatılmış Galaxy S4, Wi-Fi Direct ile iki cep arasında hızlı dosya aktarımı yapabiliyor. Bu arada cihazın GPS işlevi, GPS uydularına şaşırtıcı derecede hızla kilitleniyor.

Galaxy S4'ün ek yazılımları

Galaxy S4'ün ek yazılımları

Samsung'un Galaxy S4 ile tekerleği yeniden icat etmeye kalkmadığını, çok büyük donanımsal bir yenilik getirmediğini biliyoruz. Dolayısıyla şirket, sunduğu özel yazılımlarla onu rakiplerinin önüne çıkarmaya çalışıyor.

Smart Pause, ekrana bir süre bakmadığınızda o an oynayan videoyu otomatik olarak duraklatıyor. Ancak kulağa hoş gelen bu özellik, gerçek hayatta sizi rahatsız edebilir. Videoların istemediğimiz zamanlarda durmasına neden olduğundan biz Smart Pause'u devre dışı bıraktık.

SmartScroll ise ekrandaki bir sayfayı okumayı tamamladığınızda, onu kafanızı hareket ettirerek kaydırmanızı sağlıyor. Ancak pratikte bu özellik de çok faydalı değil, çünkü başınızı sallama işini biraz abartmanız gerekebiliyor.

Air View, yani Galaxy S4'ün siz ekrana dokunmadan parmağınızı algılayan özelliği ise çok daha iyi çalışıyor. Ancak bu kez işlevi ne kadar sık kullanacağınız sorusu karşınıza çıkıyor. Dahası işlevi kullanabilmek için parmağınızı ekrana oldukça yakın tutmanız gerekli. Dolayısıyla Air View ile yanlış dokunmalar yaşamanız da olası.

Kısacası Galaxy S4 ile beraber gelen ek yazılımların telefona büyük bir değer kattığını söyleyemeyiz. Bu özelliklerin birçoğu, muhtemelen çoğu kullanıcı tarafından birkaç kullanımdan sonra kapatılacak işlevler.

Ses kalitesi, alternatif arayanlara

Ses kalitesi, alternatif arayanlara

Mobil ve sabit ağlarda yaptığımız görüşmelerde Galaxy S4'te ses kalitesiyle ilgili herhangi bir sorun yaşamadık. Temiz bir ses ve dengeli bir ses seviyesi sayesinde S4, takdir etmeye değer başarı yakalamış. Sadece bazı zamanlarda telefondayken hafif bir hışırtı duymanız mümkün.

Cihazın hoparlörü ise oldukça küçük ve yankı yapmaya müsait. Genel olarak hoparlörün vasat bir performans sergilediğini söyleyebiliriz.

Alternatif: HTC One

HTC One, daha parlak ancak biraz daha küçük ekranıyla öne çıkan iyi bir alternatif. One'ın en çabuk fark edilen özelliği ise alüminyum yekpare kasası. Galaxy S4'e göre bir miktar daha akıcı bir arayüzü bulunan HTC One'ın ön yüzündeki iki hoparlör de size stereo, iyi bir dinleme deneyimi sunuyor.

Ancak HTC One'ın 32GB'lık depolama alanı, Galaxy S4'ün aksine microSD ile genişletilemiyor. HTC One'ın düşük ışık performansı daha iyi; ancak genel anlamda S4'ün kamerasının daha iyi olduğunu söylemeliyiz.

Galaxy S4'ü daha yakından tanımak, Galaxy S3 ve HTC One ile karşılaştırmalarımıza ve test sonuçlarımıza ulaşmak için tıklayın!

Samsung Galaxy S4 test sonuçları

Samsung Galaxy S4 test sonuçları

Test sonuçları: Samsung Galaxy S4 i9500 16GB
İşletim sistemi Android 4.2.2 ve Samsung TouchWiz arayüzü
Planlanan güncelleme Bilinmiyor
Uygulama mağazası Google Play
Yonga seti Exynos 5 Octa 5410
Çekirdek sayısı 4+4 (Dört çekirdekli 1.6 GHz Cortex-A15 ve dört çekirdekli 1.2 GHz Cortex-A7)
Hafıza (RAM) 2.048 MB
SAR değeri 0.28 W / kg
Pil: Konuşma süresi 10:18 saat
Pil: çalışma süresi 7:11 saat
Pil: şarj süresi 2:20
Pil: Kapasite 2.600 mAh
Pil: Değiştirilebilir Evet
Ağırlık 131 gram
Ölçüler 135 x 69 x 9 mm
Kablosuz 802.11ac/n/g/b/a
GSM frekans bantları Dört Bant
EDGE Evet
3G Evet
Videolu görüşme Wi-Fi ve 3G üzerinden
Dokunmatik ekran Kapasitif (çoklu dokunmatik)
Dokunmatik ekran
tepkisi
Çok iyi
Ekran: Tür OLED
Ekran: Ölçüler 62 x 110 mm
Ekran: Boyut 5.0 inç
Ekran: Çözünürlük 1080 x 1920 piksel
Ekran: Piksel yoğunluğu 443 ppi
Ekran: Renk sayısı 16.777.216 renk
Ekran: Yansıtma konstrastı 3.3:1
Ekran: Ortam ışığındaki
parlaklık
320 cd / m²
Ekran: Dama tahtası
kontrastı
194:1
Ses kaydı Evet
Profiller Evet
Push e-posta Evet
Exchange e-posta Evet
Depolama alanı 9.340 MB
Bellek slotu microSD kartlar için
USB sürümü USB 2.0
USB soketi Micro USB konektörü
USB: 100MB'lık dosya
aktarımı
7 saniye
SIM slot Micro SIM
Bluetooth 4.0 (A2DP destekli)
NFC Open NFC
Kamera: Çözünürlük 12.8 megapiksel
Kamera: Makro çekimde
en yakın mesafe
6 cm
Kamera: Otomatik odaklanma Evet
Kayıt çözünürlüğü 1080 x 1920 piksel
TV çıkışı microUSB üzerinden HDMI (MHL)
Müzik biçimleri MP3, AAC
Kulaklık çıkışı 3.5 mm
Video oynatıcı Evet
FM radyosu Yok
Navigasyon: GPS alıcısı Evet
Nav: Yazılım Ön yüklü
Nav: Tam sürüm Tam sürüm
Navigasyon: GPS'e
kilitlenme
12 saniye
Hız testi: 2.0 Browsermark 2459 puan
3D-Mark Ice Storm Extreme 6660 puan
Quadrant 12574
AnTuTu Benchmark v3.3 27855
CF-Bench 33241, 11739, 20339
Kutudan çıkanlar USB kablosu, kulak içi kulaklık, CD içinde kullanım kılavuzu, bellek kartı

Galaxy S4'ü daha yakından tanımak, Galaxy S3 ve HTC One ile karşılaştırmalarımıza ve test sonuçlarımıza ulaşmak için tıklayın!

CHIP Online yorumu

CHIP Online yorumu

Galaxy S4, şüphesiz son zamanlarda tanıştığımız en iyi telefonlar arasında. Pikselleri göremediğiniz piyasadaki cepleri rahatça geçen mükemmel bir ekran ve Exynos Octa yonga seti sayesinde inanılmaz bir işlemci gücü, Samsung Galaxy S4'te bir arada bulunuyor. 13 megapiksellik kamera, düşük ışık performansı dışında piyasadaki en iyi cep kameralarından ve gerek hızı, gerek resim kalitesiyle sizi etkilemeyi başarıyor.

Cihazın plastik kasasının elinizde "kaliteli" bir his oluşturmadığı doğru olabilir, ancak bunun birden çok avantajı var. Galaxy S4 oldukça hafif bir telefon ve bunu plastik kapağına borçlu. Dahası plastik kapak, pilin çıkarılmasını mümkün kılarken cihazın kırılmasını da zorlaştırıyor. Galaxy S4'ün S3'e göre çok daha sağlam göründüğünü de söylememiz gerekiyor.

TouchWiz'deki özelliklerin çokluğu kafanızı karıştırabilir, ancak telefonunuz içinde oynayacak teknolojik özellikler arıyorsanız bunun için bolca vaktiniz olacak.

Galaxy S4 her ne kadar harika bir cep olsa da canımızı sıkan bazı sorunlar olmadı değil. Örneğin telefon rehberinin ve galerinin ilk açılması hala uzun sürebiliyor. Dahası 16GB'lık Galaxy S4'te daha hiç bir şey yapmadan sadece 9GB'lık bir boş alanınız kalmış bulunuyor. Çok sayıda uygulama ve oyun yüklüyorsanız bu sizin için sorun olabilir. Ancak cihazını root'layacaklar için bir çözüm var.

Samsung'un "yenilik" olarak tanıttığı Air View, Air Gestures, Smart Scroll işlevleri fikir olarak ne kadar heyecan verici olsalar da pratikte tam olarak çalışmıyorlar. Tümünü kapatmanız ise S4'ünüzü sadece daha hızlı ve daha iyi bir ekranı olan bir Galaxy S3'e dönüştürmeniz anlamına gelebilir.

Galaxy S4'ü daha yakından tanımak, Galaxy S3 ve HTC One ile karşılaştırmalarımıza ve test sonuçlarımıza ulaşmak için tıklayın!

Okuyucu Yorumları