Samsung Galaxy Z Fold ve Flip 7, mavi PHOLED ekran kullanan ilk cihazlar olabilir

Samsung'un Galaxy Z Fold 7 ve Flip 7 telefonları, mavi PHOLED kullanan ilk cihazlar olabilir. Peki mavi PHOLED denir, ne avantajlar sunuyor?

Galaxy Z Fold ve Flip 7, mavi PHOLED ekran kullanan ilk cihazlar olabilir

Samsung Display’in mobil panelleri 2025’in ikinci yarısında tamamen fosforesan hale gelebilir. POLED (Plastik OLED) ile benzer bir ada sahip olsa da tamamen farklı olan PHOLED (Fosforesan OLED), Samsung Display’in AMOLED panellerinin halihazırda yeşil ve kırmızı pikseller için kullandığı bir malzeme türü. Yine de, şirketin AMOLED ekranları mavi fosforesan çözümü yerine mavi floresan malzemeler kullanıyor. Ancak mavi PHOLED’e geçiş 2025’in ikinci yarısında gerçekleşebilir.

Sektörü takip edenler, başlangıçta Samsung Display’in mavi fosforesan malzemeleri katlanabilir ekranlarda 2024 ortalarında kullanmaya başlayacağını tahmin ediyordu. Ancak The Elec’in bildirdiği üzere, mavi fosforesan malzemenin gelişiminde sorunlar yaşanıyor gibi görünüyor.

Bu yüzden yeni hedef olarak 2025 yılının ikinci yarısı belirtiliyor, ancak katlanabilir telefonların mavi PHOLED’i ilk kullanan ürünler olup olmayacağı şimdilik belli değil. Teorik olarak, Galaxy Z Fold 7 ve Galaxy Z Flip 7 gibi Galaxy katlanabilir telefonlar, bu yükseltilmiş PHOLED teknolojisinden yararlanan ilk telefonlar olabilir. Ancak Samsung’un ana akım cihazlarda PHOLED kullanmasını engelleyebilecek bazı dayanıklılık endişeleri de bulunuyor.

Bu noktada, PHOLED’in avantajlarının neler olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Samsung Display’in AMOLED için kullandığı mevcut mavi floresan çözümü %25’lik bir dahili ışık verimliliğine sahipken, şirketin kırmızı ve yeşil PHOLED’leri %100'lük bir verime sahip. Samsung Display, mavi floresan OLED’leri PHOLED’lerle değiştirerek genel güç tüketimini azaltabilir.

Ancak, şu anda geliştirilmekte olan mavi PHOLED malzemelerinin, mavi floresan malzemelerle karşılaştırıldığında %55’lik bir ömre sahip olduğu söyleniyor.

Bu dayanıklılık endişesi nedeniyle, UBI Araştırma Direktör Yardımcısı Daejong Yoon, “mavi malzemeler geliştiren şirketlerle yapılan araştırmalar sonucunda” popüler görüşün, Samsung Display’in ilk mavi PHOLED uygulamasının ana akım haline gelmeyebileceği yönünde olduğunu söylüyor. 2025 yılında sunulacak katlanabilir Galaxy telefonlarının halen mavi PHOLED malzemelerini benimseme ihtimalinin olup olmadığı şu anda belirsiz.

Yine de UBI Research, şirketin mavi fosforlu piksellere sahip AMOLED panelleri seri üretim kapasitesine sahip dünyanın ilk üreticisi olması muazzam bir başarı olacağı için Samsung Display’in mavi PHOLED’in geliştirilmesine devam edeceğine inanıyor.