Samsung, Mach - 1 ismini verdiği kendi yapay zeka çiplerini üretecek

Çoğunluğu Nvidia'nın GPU'larına bel bağlayan teknoloji devlerinin aksine Samsung, Mach - 1 ismini verdiği kendi yapay zeka çiplerini üretmek için kolları sıvadı.

Samsung, Mach - 1 ismini verdiği kendi yapay zeka çiplerini üretecek

Samsung, bu yılın başlarında ilk yapay zeka telefonu Galaxy S24’ü piyasaya sürdü. Güney Koreli firma, bu telefonun öncesinde Galaxy S24’teki bazı yapay zeka özelliklerine güç veren Samsung Gauss adlı kendi Büyük Dil Modelini (LLM) piyasaya sürmüştü. Samsung’un önümüzdeki yıl da kendi yapay zeka hızlandırıcı çipini piyasaya süreceği söyleniyor.

Seoul Economic Daily (Seul Ekonomik Gazetesi) tarafından yayınlanan bir habere göre, Samsung’un şirket içi ilk yapay zeka hızlandırıcı çipi Mach -1 olarak adlandırılacak ve 2025 yılında piyasaya sürülecek. Şirketin, Nvidia’nın AI hızlandırıcı pazarındaki liderliğini kırmaya ve kendisini dünyanın en büyük yarı iletken çip şirketi olarak yeniden konumlandırmaya çalışacağı bildiriliyor.

Samsung Semiconductor CEO’su Kye Hyun Kyung, Samsung Electronics’in 55. yıllık genel hissedarlar toplantısında şirketin kendi yapay zeka hızlandırıcı çipini geliştirdiğini şu sözlerle duyurdu: “Uzman bir laboratuvar, tamamen yeni bir tür yarı iletken, gelecekteki genel yapay zekanın işleme gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanmış bir yarı iletken yaratmak için çalışıyor.

FPGA aracılığıyla çipin teknik doğrulaması tamamlandı ve SoC tasarımı devam ediyor. Çip bu yılın sonunda üretime girecek ve çipi kullanan bir yapay zeka sistemi de gelecek yılın başında kullanıma sunulacak.

Mach-1 çipi, özel olarak yapay zeka işleme için tasarlanıyor. Yapay zeka çıktılarının şu andaki sorunu, GPU, CPU ve bellek arasındaki veri aktarımı arasında bir darboğaz olması. Mach-1’in veri aktarım hızının, darboğazını mevcut seviyelerin 1/8’ine indirebilecek benzeri görülmemiş bir yapıya sahip olması bekleniyor. Ayrıca LPDDR belleği kullanabilen ve yalnızca HBM’ye bağlı olmayan hafif bir AI çipi olacak.

Microsoft ve Meta da dahil olmak üzere pek çok büyük teknoloji şirketi yapay zeka altyapılarını oluşturmak için Nvidia’nın GPU’larını kullanıyor. Amazon, Alibaba, AMD, IBM, Intel ve Google dahil olmak üzere diğer bazı firmaların ise kendi yapay zeka çipleri var. Eski Google çalışanları tarafından kurulan yeni bir firma olan Groq da kendi yapay zeka çiplerini geliştirdi. Ve Samsung da gelecek yıl bu firmalara katılacak gibi görünüyor.