Satınalma rehberi: Yazıcılar

Mürekkep püskürtmeli mi, lazer mi, hepsi bir arada mı? Doğru yazıcı için rehberimize göz atın

Satın alma rehberi: Yazıcı

Uzun zamandır bir yazıcı almayı düşünüyorsunuz fakat mürekkep püskürtmeli ve lazer yazıcılar arasında kaldınız. Tabii ki her iki yazıcının da kendine göre avantajları ve dezavantajları mevcut fakat söz konusu fiyat/performans olduğunda lazer yazıcıların mürekkep püskürtmelileri geride bıraktıklarını belirtelim.

Burada bir başka önemli nokta da ne kadar sıklıkla çıktı alacağınızı belirlemek. Eğer haftada bir çıktı alacaksanız tavsiyemiz lazer yazıcılara yönelmeniz. Zira bu kadar uzun süre ile çıktı almak, mürekkep püskürtmeli yazıcılarda kartuşların donmasına neden olabilir. Lazer yazıcılarda ise böyle bir sorun yok.

Yine renkli çıktı alıp almamak da bir başka nokta. Renkli lazer yazıcıların en uygun fiyatlısı KDV hariç 150 dolardan başlıyor. Öte yandan mürekkep püskürtmelilerin fiyatları 60 TL'ye kadar düşmüş durumda.

Sonu gelmeyen kartuş derdi

Sonu gelmeyen kartuş derdi

Mürekkep püskürtmeli yazıcı satan firmalar, yazıcıdan daha ziyade kartuşlardan gelir sağlıyorlar dersek pek de yanlış bir tespit yapmış olmayız. Hatta firmalar USB kablosunu bile yazıcı ile birlikte sunmayacak kadar bu durumu abartmış durumdalar.

60 TL'ye kadar düşmüş olan yazıcı fiyatları ilk başta cazip gelse de hem donan kartuşlar hem de yazıcıdan daha pahalıya satılan dolu kartuşlar yüzünden mürekkep püskürtmeli yazıcıların yüzü astarını geçiyor diyebiliriz. Bu bağlamda tavsiyemiz artık lazer yazıcılara yönelmeniz.

Tabi sık sık renkli çıktı alacaksanız burada fiyat biraz artıyor fakat siyah/beyaz lazer yazıcılar, görsel çıktılardaki tonlamalarda gayet başarılı bir performans gösteriyor diyebiliriz.

Öte yandan Canon, Epson ve Brother yazıcılar için geliştirilmiş bir sistemden de bahsetmekte fayda var. Yazıcıya monte edilen mürekkep tankları ile normalin altı katı daha fazla çıktı alabiliyorsunuz.

Lazer yazıcılarda toner hüsranı

Lazer yazıcılarda toner hüsranı

Lazer yazıcılar maliyet açısından çok daha uygun bir tablo çiziyorlar fakat ilk satın aldığınızda toner hüsranıyla karşılaşabiliyorsunuz. Zira üreticiler ürünlerini yarım toner ile satışa sunuyorlar. Konudan habersiz kullanıcılar ise 3000 çıktı beklerken cihaz 1500 çıktıdan sonra toner uyarısı veriyor.

Peki yeni bir toner alacaksınız, fiyatlar ne durumda? Açıkçası pek iç açıcı değiller. Fiyatlar 90 TL'den başlıyor ve yazıcıya göre 250 TL'ye, hatta daha da üstüne çıkabiliyor. Burada çözüm ise orijinal toner yanında satılan muadil tonerler. Fiyatların yüksekliği dolayısı ile e-ticaret mağazaları dahi muadil toner satışı yapıyorlar.

Muadil tonerler orijinaller kadar çıktı almanızı mümkün kılıyor ve orijinal tonerlerde yer alan yongalara da sahip oldukları için yazıcınız tarafından sorunsuz bir biçimde tanınabiliyorlar.

Kablosuz ağ destekli yazıcılar

Kablosuz ağ destekli yazıcılar

Çok fonksiyonlu yazıcılarda artık kablosuz ağ desteği olduğunu görüyoruz. Hem kablo karmaşasıyla uğraşmak istemeyenler hem de birden fazla kişinin çıktı aldığı ofis ortamları için ideal olan kablosuz yazıcılar hem lazer hem de mürekkep püskürtmeli olarak karşımıza çıkıyor.

Fiyatlara baktığımızda ise gayet makul olduklarını söyleyebiliriz. Örneğin siyah/beyaz çıktı alabilen bir kablosuz ağ destekli lazer yazıcı 250 TL'den başlıyor. kablo salatası olmayan bir yaşam için kabul edilebilir bir fiyat.

Mürekkep püskürtmelilerde ise fiyat neredeyse yarı yarıya düşüyor. Yaklaşık 130 liraya giriş seviyesi, fotoğraf basabilen, çok fonksiyonlu ve kablosuz bir yazıcı alabiliyorsunuz. Tavsiyemiz kesenin ağzını biraz daha açıp almışken daha kaliteli fotoğraf baskıları yapabileceğiniz bir yazıcı almanız. Burada ise fiyatlar 200 TL'den başlıyor.

Fotoğraf yazıcıları

Fotoğraf yazıcıları

Evde kendi fotoğraflarınızı basabilmek, dijital fotoğraf makineleri piyasaya yeni çıktığında en çok istenilen şeydi. Fakat artık gelişen ekranlar ile baskı almadan da fotoğraflarınıza kaliteli bir biçimde bakabiliyorsunuz.

Fotoğraflarınıza sürekli bakmak istiyorsanız bir fotoğraf yazıcısı almak her zaman mümkün. Fakat burada ufak bir maliyet hesabı işin içine giriyor. İyi bir fotoğraf yazıcısı 150 TL'den başlıyor. Epson, HP ve Canon bu konuda gayet başarılı ürünler üreten firmalar. Bir de işin kartuş boyutu ve fotoğraf kağıdı kısmı var. Bu ikisi de yazıcı fiyatına geliyor diyebiliriz. Tabii ki fotoğrafları elinize alıp bakmanın keyfi bir başka fakat burada iki alternatifiniz daha var.

Bunlardan ilki fotoğraf çerçeveleri. Çektiğiniz fotoğrafları yükleyeceğiniz çerçevelerde sürekli farklı fotoğraflar dönüp duracağı için baskıya iyi bir alternatif olarak gösterilebilir. Bir diğer ekonomik yöntem ise fotoğraf baskılarını perakende mağazalarda yaptırmak. Fotoğraf başına 20 kuruş harcayarak sevdiğiniz fotoğrafları uygun fiyata bastırmak işten bile değil. Üstelik ne kartuş ne de fotoğraf kağıdı ile uğraşmanıza gerek yok.

Okuyucu Yorumları