Sabit disk devi Seagate'in yaptığı karamsar tahmin, hisseleri fena düşürdü

Seagate, ekonomik durgunluk nedeniyle oldukça kötümser bir gelecek tahmini yayınladı. Bu tahmin, hisselerin de bir anda düşmesine neden oldu.

Karamsar tahmin, hisseleri kötü düşürdü

Seagate'in hisse fiyatı, alıcıların küresel ekonomik yavaşlama korkuları arasında daha temkinli teknoloji harcamalarına işaret eden bir finansal tahminin ardından düştü. Dünyanın bir numaralı sabit disk üreticisi, 2023 mali yılının Temmuz ayının başından Ekim ayının başına kadar uzanan ilk çeyreği için gelirlerin, yıllık yüzde 24'ten fazla düşüşle 2,35 milyar dolar civarında olacağını ve analistlerin genel fikir birliği olan 3 milyar dolar sayısından çok farklı olacağını söyledi.

Depolama donanımı devinin hisseleri, şu anda stabilize olmuş görülmelerine rağmen birkaç saat içerisinde neredeyse yüzde 11 düştü.

Mali İşler Direktörü Gianluca Romano, "2023 mali yılına girerken, makro belirsizliklerin ve HDD dışı bileşen kıtlığının yakın vadede son pazarımızı baskılamaya devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Aynı duyuruda CEO Dave Mosley, "küresel enflasyonist baskılar [son dördüncü] çeyreğin sonlarında yoğunlaştı" ve "nihai piyasa talebindeki bozulmaların geçici olduğuna inanırken, hakim makro belirsizliklerin farkındayız" dedi. Mosley, şöyle devam etti: "Fabrikada ve tedarik zincirlerinde verimliliği artırmaya odaklanmaya devam ederken, üretim ve üretim planlarımızı azaltıyoruz. İşletme genelinde ihtiyatlı maliyet kontrolleri sürdürüyor ve müşterilerimizin TCO hedeflerini desteklemeye yardımcı olan ürün yol haritamızı uyguluyoruz."

Tabii ki günümüzde mali sıkıntılar yaşayan ve gelecek hakkında karamsar bir tablo çizen tek teknoloji devi Seagate değil. Bu ay, Micron da önümüzdeki çeyrek içerisinde azalan PC ve akıllı telefon satışı sebebiyle gelir düşüşü beklentisini duyurdu ve bir hafta öncesinde de SK Hynix benzer bir duyuru yapmıştı.

Microsoft ve diğer devler ise işletme genelinde işe alımları yavaşlatarak veya durdurarak küresel ekonomik belirsizliklere tepki verdi.