Sevimli bir kedi ile başlayan yeni salgın endişesi

Veba salgınlarının Orta Çağlarda kaldığını düşünüp rahatlamayın, çünkü fareler gezegende yaşamaya devam ediyor ve onları avlayan kediler de insanlarla teması çok seven canlılar. En azından ABD Oregon'da şimdi bu endişe yaşanıyor.

Sevimli bir kedi ile başlayan yeni salgın endişesi

Yerel sağlık çalışanlarına göre, ABD - Oregon'da yaşayan bir kişi "çok hasta" evcil kedisinden geçen hıyarcıklı vebaya yakalandı. Böylece, 2015 yılından bu yana Oregon'da ilk kez bir kişide veba bakterisi görüldü.

Veba bakterisi, Yersinia pestis, ABD'de çeşitli kemirgen türlerinde ve pirelerde gözlenebiliyor. Salgın Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine göre, yılda ortalama yedi insan vebaya yakalanıyor. Ancak bu ortalama bir rakam. Bazı yıllar bir kişide görünürken bazen 17 kişiye bulaşabiliyor.

CDC, vakaların iki bölgede kümelenme eğiliminde olduğunu belirtiyor: Birincisi, Kuzey New Mexico, Kuzey Arizona ve Güney Colorado'yu kapsayan sıcak bölge ve ikincisi de Kaliforniya, uzak Batı Nevada ve Güney Oregon'u kapsayan başka bir bölge.

Oregon'daki yeni vaka neyse ki enfeksiyon daha şiddetli, sistemik bir kan dolaşımı enfeksiyonuna (septisemik veba) dönüşmeden önce erken teşhis edildi ve hasta tedavi altına alındı. Ancak NBC News'e konuşan yerel bir yetkiliye göre, bazı doktorlar kişinin hastanede tedavi gördüğü sırada öksürük geliştirdiğini gözlemlediler. Bu durum, solunum damlacıkları yoluyla yayılan vebanın daha hayati tehlike arz eden ve daha kolay bulaşıcı bir türü olan pnömonik vebaya doğru ilerleme olduğunun işareti kabul ediliyor. Yani hasta sadece temasla değil, konuşup nefes aldığı sırada da çevresine veba bulaştırabilir. Bununla birlikte vakanın antibiyotik tedavisine iyi yanıt verdiği ve kişinin iyileşmekte olduğu bildirildi.

Kedinin nasıl ya da neden enfekte olduğu belli değil. Ancak kediler vebaya karşı özellikle hassas canlılar ve ABD'de yaygın bir enfeksiyon kaynağı olarak kabul ediliyorlar. Hayvanlar dışarıda dolaşmaya bırakıldıklarında, enfekte kemirgenleri öldürüp yemenin yanı sıra pirelerden de enfeksiyon kapabiliyorlar. CDC'ye göre, köpekler de enfeksiyonu pirelerden veya diğer hayvanlardan alabilse de, klinik hastalık geliştirme olasılıkları daha düşük.