Sinir bozucu dosya kayıpları

Bir okuyucumuz Fujitsu Siemens anakartı na sahip Celeron işlemcili bilgisayarında uzun süredir seyrek de olsa aynı sorunla karşı karşıya kalmış. Word veya Publisher dosyalarını açamadığı zaman kontrol etmek için Scandisk’i çalıştırdığında, bu araç, söz konusu dosyaları tamir etmek yerine siliyormuş.

Sinir bozucu dosya kayıpları

Problem: Bir okuyucumuz Fujitsu Siemens anakartı na sahip Celeron işlemcili bilgisayarında uzun süredir seyrek de olsa aynı sorunla karşı karşıya kalmış. Word veya Publisher dosyalarını açamadığı zaman kontrol etmek için Scandisk’i çalıştırdığında, bu araç, söz konusu dosyaları tamir etmek yerine siliyormuş. Okuyucumuzun Windows 98 SE kullanarak sistemini yeniden kurma çabası, bilgisayarını CD-ROM yardımıyla çalıştıramadığı için sonuç vermemiş.

Hata Tespiti: Sistemi kontrol ettiğimiz zaman hızlı bir şekilde çözüme ulaşabileceğimizi düşündük. Fujitsu Siemens anakartları, sistemin değiştirebilir ortamlardan açılmasını engellemek için birkaç farklı güvenlik seçeneğine sahipler. BIOS ayarları zaten doğru olduğu için düşündüğümüz kadar hızlı bir şekilde sonuca varamadı k. Ancak buna rağmen bilgisayar ne takılı olan Ricoh CD yazıcıyla ne de test merkezinden temin ettiğimiz başka DVD sürücülerle açılmadı. Bu sırada BIOS’un CD sürücünün ismini yanlış görüntülediğini fark ettik. Ardından yapı- lan bir BIOS güncellemesi de durumu değiştirmedi. Yonga seti içerisinde entegre olarak bulunan IDE denetleyicisinin arızalı olabileceğini dü- şünmeye başladık ve ikinci IDE kanalına bağladı ğımız sabit diskin de tamamen devre dışı kalması, bu düşüncemizi pekiştirdi.

Çözüm: Yaptığımız incelemelerde sonunda doğru noktaya parmak bastık. İkinci kanaldaki IDE kablosu, kullanılmayan orta yuva nedeniyle ciddi şekilde bükülmüştü. Acaba sorunun kayna ğı bu olabilir miydi? Hemen kabloyu değiştirdik ve daha önceden yaşanan tüm sorunlar birdenbire ortadan kalktı. Daha önceki veri kayıpları da tamamen bu kablo yüzünden meydana gelmiş olabilir. Her iki IDE kanalı da, bir kanaldaki bir sorunun diğerini etkileyebileceği birkaç teli paylaşırlar.

Okuyucu Yorumları