Smart Compose'u Daha Akıllı Hale Getirme Adımı

Google, cinsiyet belirten bazı sözcüklerinin kullanımını yapay zekasına yasaklayarak ilginç bir adım attı!

Smart Compose'dan anlamlı adım

Google Mayıs ayında yeni akıllı metin yazma özelliği olan 'Smart Compose'u tanıtmıştı. Google şimdi de aracı daha kapsayıcı hale getirmek için tüm cinsiyete dayalı zamirleri yasakladığını açıkladı.

Türkçe için pek de anlamlı gelmese de, bu durum eril ve dişil zamirleri olan İngilizce gibi Hint-Avrupa dilleri için oldukça önemli bir adım. Örnek vermek gerekirse; yeni Smart Compose ile oluşturulan bir metinde "I love" yazmanız durumunda size önerilen sözcükler daima "it", "you" gibi cinsiyet özelliği taşımayan sözcükler olacak. Ancak "it" sözcüğünün cinsiyet taşıyan versiyonları olan "him" ya da "her" gibi zamirler tamamen önerilerden kaldırılacak.

Bunun nedeni, Google'ın tahmin teknolojisinin yanlışlıkla hatalı zamirleri önererek kullanıcıları rahatsız etmesinden endişe duymasıdır. Her ne kadar zararsız bir hata gibi görünse de, önyargılı teknolojinin yansımalarından biri Ocak ayında keşfedilen kadar büyük olabilir:

"Gelecek hafta bir yatırımcıyla buluşacağım" yazıldığında, Smart Compose olası bir takip sorusu olarak şunu önermekteydi: "Do you want to meet him?" (Onunla(erkek) buluşmak istiyor musunuz?). Bu en fazla küçük gaflara yol açabilir gibi görünse de, aynı zamanda günden güne yaygınlığını yitiren toplumsal cinsiyet kalıplarını güçlendiren nitelikte. Ayrıca bu tarz durumlar bazı kullanıcıların teknoloji tarafından yabancılaştırılmış hissetmelerine de yol açabiliyor.

Bu nedenle şirket, Smart Compose'dan cinsiyete dayalı bir dil özelliklerini tamamen kaldırarak kendini sağlama almaya karar verdi. Bununla birlikte, Google'ın başka bir ürünü olan Google arama motorunun otomatik tamamlama işlevindeki önyargıyı kaldırmaya konusunda alacak çok daha fazla yolu var denebilir. Hatırlatalım, Google arama motoru geçmişte anti-Semitik ve ırkçı tamamlamalar önerdiğinden dolayı tepki toplamıştı.

Smart Compose, Mayıs ayında Google'ın I/O konferansında duyuruldu ve günlük e-postaları hiç olmadığı kadar hızlı yazmayı amaçladığı duyurulmuştu. Akıllı telefonunuzda şimdiye kadar yazdığınız mesajları analiz etmek için AI teknolojisini kullanan Smart Compose, bu mesajlara dayanarak yazabileceğiniz kelimeyi önerme prensibi ile çalışıyor.

Google'ın henüz yapması gereken çok şey olsa da, bir gün bu teknolojinin tüm cümlelerinizi klavyenizin bir kaç dokunuşuyla yazabileceğiniz kadar gelişmesi bekleniyor.

Okuyucu Yorumları