Snapdragon X Elite'ten, Apple'ın M3'ünü ve Intel işlemcileri utandıracak performans

Qualcomm'un yeni işlemcisi Snapdragon X Elite, performans testlerinde Apple'ın M3'ünden ve Intel Meteor Lake serisi işlemcilerden daha iyi olduğunu kanıtladı.

Snapdragon X Elite'ten, Apple'ın M3'ünü ve Intel işlemcileri utandıracak performans

Snapdragon X Elite, yeni Surface Laptop'un ilk incelemesine göre tam da Qualcomm'un söz verdiği gibi çalışıyor.

Tom's Hardware, Microsoft'un yeni dizüstü bilgisayarının incelemesinde eski bir Intel yöneticisi olan Ryan Shrout'un yeni Snapdragon X Elite'i test ettiğini ve oldukça etkilendiğini paylaştı.

Shrout, X platformunda Snapdragon X Elite'in “Windows için temel özelliklerden ödün vermeyen ilk ARM tabanlı mimariye sahip SoC” olduğunu ve ayrıca “Snapdragon momentumunun bu kez gerçek olduğunu” belirtti.

Shrout, Snapdragon X Elite'li Surface Laptop'u geçmiş Surface modelleri, bir Intel (Meteor Lake) dizüstü bilgisayar ve Apple'ın M3'lü MacBook Air 15 inç'i dahil olmak üzere diğer 4 dizüstü bilgisayarla karşılaştırdı. Karşılaştırmalara göre, Snapdragon X Elite'in performans seviyeleri oldukça etkileyici. Öyle ki Qualcomm CPU, Geekbench 6'da Apple'ın M3'ünü ve Intel'in Core Ultra 7 155H'sini geride bırakıyor.

Shrout ayrıca Snapdragon X Elite'in Apple'ın M3'ü kadar olmasa da ısısını iyi bir şekilde yönetmesiyle etkileyici termal değere sahip olduğunu belirtiyor. Ayrıca Snapdragon X Elite, yerel video oynatmada tüm rakiplerini geride bırakarak iki pil ömrü yarışını kazanıyor. Bu noktada M3'lü MacBook Air, Surface Laptop'a çok yaklaşsa da yüzde 16 oranında daha az pil ömrüne sahip.

Diğer testlerde, Snapdragon X Elite grafik konusunda sağlam olduğunu kanıtlıyor ve Apple'ın Rosetta' sının muadili olan Microsoft'un yeni Prism çeviri katmanını kullanarak emülasyon konusunda iyi bir performans sergiliyor.

Bununla birlikte, PugetBench Lightroom Classic ile yapılan testlerde Snapdragon, Intel'in Core Ultra 7'sine eşit bir performans sunuyor. Ancak Blender'da Intel çipinin ve Apple M3'ün biraz gerisinde kalıyor.