Sony a5000 kompakt kamera incelemede!

Sony'nin DSLR'ye benzer tasarımlı kompakt kamerası Alpha 5000'i A'dan Z'ye inceledik!

Sony a5000 testte!

Sony a5000, firma NEX ismini bir kenara bıraktığından bu yana çıkan dördüncü Sony kompakt kamera sistemi. Japon devi, artık NEX yerine Alpha'nın kısaltılmışı olan "A"yı kullanıyor.

İlk model olan Sony a3000, DSLR benzeri bir tasarıma sahip, giriş seviyesi kameraydı. Alpha 7 ve Alpha 7R ise üst seviye, tam çerçeve kameralardı. Sony, özellikle alt ve orta seviyedeki kompakt sistem kameralarını kabaca 12 ayda bir yeniliyor. CES'te duyurulan a5000, NEX-3N'nin yerine geçen bir kamera ve NEX-5T ile (APS-C serisinin üstündeki) A6000'in altında yer alıyor.

A7 ve A7R ne kadar profesyonel ve meraklı fotoğrafçılara yönelikse, a5000 ve a3000 de o kadar giriş-seviyesine hitap ediyor. Bununla birlikte kamera, bir süredir tanıdığımız NEX şekline, sadece gövdeden oluşan düz ve taşınabilir bir yapıya sahip.

Ancak Sony a5000'in daha üst düzey kameralardaki işlevlerden yoksun olduğunu söylemiyoruz. Sony Alpha a5000'in içinde 20.1 milyon efektif piksele sahip APS-C formatında Exmor APS HD CMOS sensörü ve A7, A7R, A6000'deki Bionx X işlemcisinin aynısı bulunuyor. Bu birleşim sayesinde ISO 16.000 hassasiyetine ulaşabiliyorsunuz. Ancak maksimum devamlı fotoğraf çekme oranınız, saniye 2.5 kareyle sınırlı (Speed Priority Continuous modunda 3.5 saniye).

Alpha 5000 yeni başlayanlara yönelik olsa da, gelişmiş pozlama modlarına (program, aperture priority, shutter priority ve manual) ve iAuto, Superier Auto, Scene selection ve Sweep panaroma modlarına sahip. Yani kamerayı öğrendikçe kendinizi geliştirme imkanınız var.

Resim efektleri

Resim efektleri

Resim efektleri

Bunların yanında High Contrast Monochrome gibi 13 Picture Effects seçeneğiniz bulunuyor. JPEG resimlerine Toy Camera ve HDR Painting efektlerini eklemeniz mümkün. Raw dosyaları oluşturmanız mümkün, ancak bunu Picture Effects'i kullanırken yapamıyorsunuz.

A5000'in üzerinde bir vizör yok, ancak 3 inç'lik 460 bin noktalı LCD ekran, 180 derece açılabiliyor ve kendi fotoğraflarınızı çekmenize yardımcı oluyor. Kameranın üstünde aksesuar takmaya yönelik bir port olmadığını, yani onu harici aksesuarlarla geliştiremeyeceğinizi söyleyelim.

Entegre NFC ve Wi-Fi desteği sayesinde NFC destekli telefon ve tabletlerle hızla bağlanabiliyorsunuz. Wi-Fi bağlantısı ile Sony'nin PlayMemories Camera Apps uygulamalarını cihaza indirebiliyorsunuz. Bu uygulamalar arasında fotoğraflarınızı direkt olarak Facebook'a yüklemenizi sağlayan Direct Upload, PlayMemories Online, Flickr, kamerayı uzaktan telefonunuzla kontrol etmenizi sağlayan Smart Remote Control ve fazlası var.

Yapı ve tutuş

Yapı ve tutuş

Yapı ve tutuş

a5000, boyut, şekil ve stil bakımından yerini aldığı NEX-3N'ye çok benziyor. Kameranın tutuşu, dokulu geniş yüzeyi sayesinde son derece rahat ve güvenli. a5000 aynı zamanda çok hafif bir kamera ve tek elle kullanılabiliyor.

Neredeyse tüm düğmelerin sağ tarafta gruplanmış olmasıysa onları başparmağınızla kullanmanızı kolaylaştırıyor. Kameranın üzerinde deklanşörün etrafında kamerayı açıp kapamaya yarayan bir düğme yer alıyor. Zoom düğmesi, kameraya bir power zoom lens bağladığınızda kullanılabilir hale geliyor.

Kameranın üzerinde yanlışlıkla basmanız zor olan bir video kayıt düğmesi de var. Sağ taraftaki grupta bulunmayan tek düğme ise kameranın sol tarafında yer alan, flaşı yükseltmekte kullanılan düğme.

Kameranın arkasında yönü değiştirilebilen LCD ekran yer alıyor. Dokunmatik olmayan bu ekran dönebildiğinden, yukarıdan fotoğraf çekmeyi veya kendi fotoğraflarınızı çekmeyi kolaylaştırıyor. Ancak aşağıdan çekeceğiniz fotoğraflar veya portreler için çok kullanışlı değil.

Kameranın sağ alt tarafındaki soru işareti simgeli bir başka düğme ise istediğiniz işleve atanabiliyor. Çoğu düğmenin işlevini benzer biçimde sıkça kullandığınız işlevlerle değiştirmeniz mümkün.

Farklı fotoğraf modları arasında geçmek için herhangi bir çark veya düğmeye sahip değilsiniz. Bu işi iki adımda yapmanız gerekiyor. Kameranın arkasındaki kaydırma düğmesi ise, diyaframı veya shutter hızını ayarlamakta kullanılıyor.

Otomatik odaklanma

Otomatik odaklanma

Otomatik odaklanma

Otomatik odak noktasını ayarlamak, diğer Sony kameralarda olduğu gibi zahmetliydi. Otomatik odak noktasını değiştirmeniz için herhangi bir düğme yok, ancak odak noktalarından bir tanesini Odak Alanı'nı değiştirecek şekilde ayarlayabiliyorsunuz.

Kameranın dokunmatik bir ekranı olsaydı bu işlem çok daha kolay bir hal alabilirdi, ancak Sony bu teknolojiyi kameralarında kullanmakta temkinli davranıyor. Eğer hızlı olmak istiyorsanız, otomatik odak noktasını ortaya ayarlamanızı, sadece zamanınız olduğunda otomatik odak noktasını değiştirmenizi öneriyoruz.

Kameranın menüsü içinde dolaşmak oldukça kolay. Sony'nin basitleştirdiği menü, Alpha DSLR'dekilere benziyor.

Performans

Performans

Performans

Sony'nin tüm yeni kameraları, resim kalitesi konusunda bizi etkilediler. a5000 de bu konuda farklı olmadığını bize kanıtladı. Resimler çok sayıda detaya sahip, renkler dolgundu. NEX-3N'nin de resim kalitesi bizi etkilemişti, bu yüzden a5000'in daha kötü olabileceğini hiç düşünmedik. Aksine, sahip olduğu en son Bionx X işlemcisi, sonuçları olumlu etkilemiş olsa gerek.

Sony a5000 kompakt kamera incelemede!

Bionz X işlemcisinin faydalarından bir tanesi, yüksek hassasiyetlerde karlanmayı azaltabilmesi. Örneğin ISO 800'de karlanma kontrol altına alınabiliyor ve çoğu detay korunuyor. Hassasiyet ölçeğinin alt ucunda resimlerde bir miktar yumuşama gözlenebiliyor ve bu, ISO aralığını değiştirdikçe artıyor.

Zoom karlanması

Zoom karlanması

Zoom karlanması

ISO 3200'de yüzde 100 zoom'da karlanmayı net biçimde görebiliyorsunuz ve resmin bazı bölümleri, boya efektine maruz kalabiliyor. Ancak resimlere normal yazdırma veya web boyutlarında baktığınızda çok iyiler. Çok büyük bir baskısını almayacağımız resim için ISO 3200'ü rahatlıkla seçebileceğimizi söyleyelim.

Otomatik beyaz dengesi yapay ışıkta bile iyi sonuçlar veriyor. Ayarları değiştirmeniz mümkün, ancak buna çoğunlukla ihtiyaç duymadık. Kameranın bu alandaki başarısı bizi memnun etti, çünkü diğer kameralar yapay ışıkta turuncuya veya sıcak tonlara kayabiliyorlar.

a5000, a6000 kadar yüksek hızlar iddia etmese de, özellikle iyi ışıklandırma altında hızla odaklanabiliyor. Işık azaldıkça odaklanma süresi uzuyor, ancak yanlış odaklanmaya nadiren rastlıyorsunuz.

a5000 ile 16-50mmPZ lensine sahip oluyorsunuz. Bu lense daha önce 3N ve 5T gibi modellerde rastlamıştık. Lens, esnek odak uzunluğu sayesinde farklı şekillerde kullanılmaya elverişli. Lensin maksimum odak açıklığı f/3.5 olsa da, kameranın geniş sensörü sayesinde iyi bir alan derinliği efekti yakalayabiliyorsunuz.

Sonuç

Sonuç

Sonuç

a5000, Sony'nin güvenilir, iyi kameralarından ve aynı zamanda oldukça sağlam yapılmış bir taşınabilir sistem kamerası. Kamera, değiştirilebilir lensli ilk kamerasına sahip olmak isteyenler için iyi bir seçenek. Boyutu ve şekli ise onu telefon veya kompakt kameralardan geçecek olanlar için çekici kılıyor.

Kameranın küçük boyutu ve ekranının dönebilmesi, en çok beğendiğimiz yönlerinden bir tanesiydi. Ancak Sony, belki bu fiyat aralığındaki bir kameraya dokunmatik ekran ekleyebilirdi. Bunların dışında a5000, çok iyi bir resim kalitesine sahip ve sizi fazlasıyla memnun edecek bir kompakt kamera.

Okuyucu Yorumları