SpaceX, mevcut cep telefonlarına uydu internet getiriyor

SpaceX, mevcut akıllı telefonlar ile Starlink uyduları arasında doğrudan iletişimi mümkün kılan yeni teknolojisini başarıyla test ettiğini duyurdu.

SpaceX, mevcut cep telefonlarına uydu internet getiriyor

SpaceX, Starlink uydularının doğrudan hücresel veri yeteneği olarak adlandırılan yeni türevlerinin fırlatılması ve test edilmesi konusunda yeni ilerlemeler kaydetti. Teknoloji, şu anda pazarlanan mevcut akıllı telefonların uydularla doğrudan iletişim kurmasına olanak tanıyor ve bu yüzden Starlink kullanıcı terminaline (yani SpaceX’in tescilli antenine ve yönlendiricisine) olan ihtiyacın yanı sıra bölgedeki mobil ağ kapsama ihtiyacını da tamamen ortadan kaldırıyor.

SpaceX, bu özelliğin ilk testini 2023'te gerçekleştirmeye yönelik orijinal planlarını kaçırmasının ardından, ilk doğrudan hücresel veri yeteneğine sahip Starlink uydularını 2 Ocak 2024’te yörüngeye fırlattı.

Şirket Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yalnızca altı gün sonra SpaceX’in, T-Mobile frekans spektrumunu kullanarak iki LTE akıllı telefon arasındaki Dünya-yörünge-geri iletişiminin ilk başarılı testini gerçekleştirdiğini söyledi.

SpaceX’in Falcon 9 ağır yük roketi, Ocak ayı başında 21 Starlink uydusunu daha yörüngeye taşıdı ve bunların altısı doğrudan hücresel veri teknolojisiyle donatılmıştı. SpaceX’in çözümünün en önemli özelliği, mevcut olarak satışa sunulan LTE akıllı telefonların desteklenmesi. Yeni uyduların bu yeteneği sayesinde, telefon üreticilerinin yeni teknolojiyi benimsemeleri için değişiklikler yapmalarına veya kullanıcıların yeni bir akıllı telefon almasına gerek kalmayacak.

Ancak şirketin açıkladığı üzere, cep telefonlarını uydulara bağlama yeteneği bazı zorlukları da beraberinde getiriyor: Örneğin, karasal ağlarda baz istasyonları sabittir, ancak uydu ağlarında Dünya’daki kullanıcılara göre saatte on binlerce mil hızla hareket ederler. Bu, telefondan uzaya iletişimde zorluk yaratan Doppler kayması ve zamanlama gecikmeleri gibi faktörler için uydular ve konaklamalar arasında kesintisiz aktarım gerektirir. Cep telefonunun düşük anten çekimleri ve iletim gücü göz önüne alındığında, cep telefonlarının yüzlerce kilometre uzaktaki uydulara bağlanması da inanılmaz derecede zor.

SpaceX’in söylediğine göre doğrudan hücresel veri yetenekli Starlink uyduları, yenilikçi ve özel yeni donanımlar, aşamalı dizi antenler ve gelişmiş yazılım algoritmalarıyla bu zorlukları aşmayı başarıyor.

Şu anda, 2024’te metin hizmetini etkinleştirmek için yüzlerce doğrudan hücresel veri Starlink uydusunun fırlatılması planlanıyor. Ses, veri ve Nesnelerin İnterneti (IoT) hizmetleri ise 2025’te gelecek.