SpaceX'in devasa uzay aracı Starship'in fırlatılması için bir engel daha ortadan kalktı

Elon Musk'ın Starship uzay aracının önündeki engellerden biri daha ortadan kalktı, fırlatma biraz daha yaklaştı...

Musk'ın Starship'i için bir engel daha kalktı

SpaceX, Starship'i uzaya göndermek için büyük bir engeli daha ortadan kaldırdı. ABD Federal Havacılık İdaresi’nin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, şirketin yeni nesil aracı ilk kez yörüngeye gönderme planının çevresel bir değerlendirmesini tamamladığını söylendi. Aylarca süren inceleme, gönderilen binlerce kamu yorumu ve birden fazla gecikmeden sonra FAA, değerlendirmenin FONSI olarak da bilinen önemli bir etkisi olmayan "hafifletilmiş" bir bulgu ile sonuçlandığını açıkladı.

Ama yine de Elon Musk'ın önünde kabarık bir "yapılması gerekenler" listesi bulunuyor. SpaceX'in Boca Chica, Teksas'taki Starbase geliştirme tesisinden gerçekleştirilecek Starship ve Super Heavy roket fırlatmalarının çevresel etkisini azaltmak için şirketin 75'ten fazla eylemde bulunması isteniyor.

Kısacası, federal hükümet Starship için daha uzun ve ayrıntılı bir çevresel incelemeye ihtiyaç duymayacak. SpaceX orijinal planında istenilen birkaç düzine değişikliği yaptığı sürece, fırlatmaya doğru giden düzenleyici yol için geçici bir yeşil ışık verilmiş durumda.

Gerekli değişikliklerin arasında otoyol, plaj ve eyalet parkı erişimini etkileyen kapanmaları azaltmak için planlanan fırlatmaların daha erken bir tarihte bildirilmesi de bulunuyor.

SpaceX’in tamamlaması gereken gerekliliklerin arasında "yetkili bir biyolog tarafından bitki örtüsü ve vahşi yaşamın sürekli izlenmesi; fırlatma kalıntılarını hassas habitatlardan çıkarmak için eyalet veya federal kurumlarla koordinasyon, vahşi yaşam ve yakındaki plaj üzerindeki etkiyi en aza indirmek için fırlatma kompleksindeki aydınlatmanın ayarlanması" da yer alıyor.

Şirket kısa bir tweet ile bu açıklama hakkındaki yorumunu bildirdi: "Starship'in ilk yörünge uçuş testine bir adım daha yaklaştı."