SpaceX’in Starship’i, ikinci fırlatma testinde de başarılı olamadı

Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX’in yeni nesil uzay aracı Starship, infilakla sonuçlanan ilk fırlatma denemesinin ardından bir kez daha fırlatıldı. Ama ne yazık ki bir kez daha, fırlatma hüsranla sonuçlandı.

SpaceX’in Starship’i, ikinci fırlatma testinde de başarılı olamadı

SpaceX'in astronotları Ay’a ve ötesine taşımak amacıyla geliştirdiği aracı Starship, ilk fırlatma denemesinde infilak etmişti. Ve şimdi ikinci fırlatma gerçekleştirildi ama ne yazık ki, havalandıktan dakikalar sonra roketle bağlantı kayboldu ve uzayda başarısız olduğu tahmin ediliyor.

Elon Musk'a ait olan SpaceX’in Teksas'taki Boca Chica yakınlarındaki Starbase fırlatma sahasından fırlatılan iki aşamalı roket, uzaya doğru planlanan 90 dakikalık uçuşunda yerden yaklaşık 55 mil (90 km) yükseldi. Ancak roketin Super Heavy birinci kademe güçlendiricisi, çekirdek kademesiyle ayrılmak için önemli bir manevra yapmış gibi görünse de, ayrıldıktan kısa bir süre sonra Meksika Körfezi üzerinde patladı.

Bu arada, çekirdek Starship güçlendiricisi uzaya doğru ilerledi, ancak uçuştan yaklaşık 10 dakika sonra bir şirket yayıncısı SpaceX görev kontrolünün aniden araçla teması kaybettiğini söyledi. SpaceX'in canlı yayın sunucusu John Insprucker, "İkinci aşamadan gelen verileri kaybettik... ikinci aşamayı kaybetmiş olabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Fırlatma, kalkıştan yaklaşık dört dakika sonra başarısızlıkla sonuçlanan Nisan ayındaki denemenin ardından, Super Heavy roket güçlendiricisinin üzerine monte edilmiş Starship'i uçurmak için yapılan ikinci girişimdi.

Test uçuşunun başlıca amacı Starship'i yerden kaldırmak ve uzaya çıkarmaktı. Bunu başarmak, SpaceX'in bu on yıl içinde NASA için Ay'a ve nihayetinde Mars'a insan ve kargo gönderebilecek büyük, çok amaçlı bir uzay aracı üretme hedefine ulaşma yolunda önemli bir adım olacaktı.

SpaceX'in kurucusu, CEO'su ve baş mühendisi Elon Musk, Starship'in, şirketin halihazırda dünyadaki uyduların ve diğer ticari yüklerin çoğunu uzaya taşıyan fırlatma işinin merkezi olan Falcon 9 roketinin yerini alacağını da düşünüyor.