The Washington Post'tan, Elon Musk'ın Ukrayna'ya gönderdiği Starlink terminallerinin maliyeti hakkında çok konuşulacak iddia

SpaceX'in Ukrayna'ya gönderdiği Starlink uydu internet terminallerinin maliyeti hakkında çok konuşulacak bir iddia ortaya atıldı.

Elon Musk'ın Ukrayna'ya gönderdiği Starlink terminallerinin maliyeti hakkında çok konuşulacak iddia

Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmeye başlamasından kısa bir süre sonra, SpaceX CEO'su Elon Musk, ülkeye Starlink internet terminalleri gönderme sözü verdi ve bu sözünü tuttu. Musk’ın şirketi, binlerce ünite bağışladı ve birkaç ay boyunca hizmetin maliyetini karşılayacağını açıkladı. Ancak, şirket başkanının açıklamalarına rağmen ABD hükümetinin, bazı terminaller için ve tamamının Ukrayna'ya götürülmesi için milyonlar ödediği söyleniyor.

The Washington Post tarafından elde edilen belgelere göre, Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), her biri 1.500 dolara mal olan yaklaşık 1.500 terminal satın aldı. Ayrıca, tüm terminaller için 800.000 dolara kadar olan nakliye masraflarını da karşılayarak ajansın 3 milyon doların üzerinde para harcamasına neden oldu. Toplamda, ajans ve SpaceX, nakliye ve teslimatı üstlenen üçüncü taraf bir yüklenici ile Ukrayna'ya 5.000'den fazla terminal gönderdi.

USAID'in terminaller için değerinden fazla ödeme yapıp yapmadığı belli değil. SpaceX kısa bir süre önce bir Starlink terminalinin fiyatını depozito sahipleri için 499 dolardan 549 dolara ve yeni siparişler için 599 dolara çıkardı. 22 Nisan itibariyle, uydu destekli internet hizmetinin aylık fiyatı 99 dolardan 110 dolara yükselecek. Şirket, bu yılın başlarında bir terminal için 2,500 ABD Doları ve hizmet için aylık 500 ABD Doları tutarında daha yüksek bir hizmet düzeyi duyurdu.

SpaceX başkanı Gwynne Shotwell geçtiğimiz ay Fransa ve muhtemelen Polonya'nın terminallerin Ukrayna'ya taşınmasına yardım ettiğini söyledi. Shotwell, “ABD'nin bize Ukrayna'ya terminal vermemiz için para verdiğini düşünmüyorum” dedi. SpaceX'in ülkeye 10 milyon dolar değerinde terminal ve Starlink hizmeti bağışladığı söyleniyor, bu da yeterince övgüye değer. Ancak şirket operasyonun diğer bölümleri için finansmanın nereden geldiği konusunda net bir açıklama yapmadı. Post'un iddiası da tam olarak bu noktada devreye giriyor.