Spotify mı, Apple Music mi? Hangisi daha iyi?

Hangi müzik akış hizmetini kullanmanın daha iyi olduğuna karar vermekte zorlanıyor musunuz? O zaman gelin, "Apple Music mi, Spotify mı?" sorusuna birlikte yanıt arayalım.

Spotify mı, Apple Music mi? Hangisi daha iyi?

Apple Music ve Spotify'ın dünyanın en başarılı müzik akış hizmetlerinden ikisi olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz. Bu zamana kadar ikisini de denemiş olanların elbette şu anda bir favorisi vardır. Ancak hala karar vermeyenlerden biriyseniz, size yardımcı olacak bazı bilgiler sunuyoruz. Bakalım hangi platform size daha uygun? Aslında bu sorunun cevabı, tamamen sizin ne aradığınıza bağlı...

Spotify vs Apple Music: Fiyatlandırma

Eğer gerçekten sınırlı bir bütçeniz varsa ve bir müzik akış hizmeti için ödeme yapmak istemiyorsanız, Spotify'ın reklam destekli ücretsiz sürümü sizin için en uygunu olabilir.

Spotify Premium'un 39,99 TL'den 64,99 TL'ye kadar birçok ücretli abonelik planı var. Hatta öğrenciyseniz 21,99 TL'ye de abone olabiliyorsunuz. Apple Music'in ise 19,99 TL'lik öğrenci aboneliğinden, 59,99 TL'lik Aile paketine kadar üç planı mevcut. Ayrıca öğrenci planı Apple TV+'a ücretsiz erişimle birlikte geliyor.

Bununla birlikte Apple ekosistemindeyseniz (ve Türkiye'de yaşamıyorsanız), Apple One paketini büyük bir indirimle alma imkanınız da var. Ne yazık ki bu paket ülkemizde mevcut değil. Ancak yurtdışındaysanız Apple One Bireysel, Apple Arcade, Apple Music, Apple TV+ ve iCloud (50 GB) olmak üzere dört hizmete aylık 19,95 ABD dolara abone olabilirsiniz. Apple One Aile planı, tüm bunları 200 GB iCloud saklama alanıyla birlikte altı kişiye kadar ayda 25,95 ABD doları karşılığında sunuyor. Premier plan ise altı kişi için yukarıdakilerin tümünün yanı sıra Apple News ve Apple Fitness'ı ayda 37,95 ABD doları karşılığında sunuyor.

Spotify vs Apple Music: Ses Kalitesi

En iyi ses kalitesinin peşindeyseniz, Apple Music Spotify'dan daha iyi bir seçenek. Apple Music, kayıpsız ses dosyalarını ekstra ücret ödemeden dinlemenizi mümkün kılıyor. Doğru türden bir kablolu ses cihazı ile ses kalitesindeki farkı kolayca fark edebilirsiniz. Spotify ise henüz kayıpsız ses dosyalarını çalmanıza izin vermiyor.

Açık olmak gerekirse, her iki hizmetin de ses kalitesi oldukça iyi. Özellikle ucuz kulaklıklar kullanıyorsanız, ses kalitesine göre bir hizmeti diğerine tercih etmenin bir anlamı yok. Bu yalnızca üst düzey ses donanımına sahip olan ve şarkıları dinlemek için Apple Music'i kullanmak isteyenler için önem arz ediyor.

Ayrıca Apple Music, bir tür sanal surround ses olan ve daha sürükleyici bir dinleme deneyimi yaratan Spatial Audio ile bir başka avantaja daha sahip.

Spotify vs Apple Music: Müzik Kütüphanesi

Spotify ve Apple Music'te keyfini çıkarabileceğiniz 100 milyondan fazla şarkı var. Çoğu kişi her iki hizmette de ihtiyaç duyduğu her şeyi bulabilir, ancak bazı niş sanatçılar veya türler bu hizmetlerden herhangi birinde daha fazla yer alabiliyor. Bu yüzden en sevdiğiniz sanatçıların bulunduğundan emin olmak için Spotify'daki veya Apple Music'teki ücretsiz deneme şansını kullanmanız gerekiyor.

Spotify vs Apple Music: Çalma Listeleri ve Öneriler

Müzik akışı hizmetleri genellikle öneri algoritmalarıyla öne çıkıyor. Spotify bu alanda büyük bir avantajla başlamış olsa da Apple Music yavaş yavaş arayı kapatıyor. Şu anda Spotify'ın algoritması müzik önerme konusunda hala daha iyi, ancak Apple Music'in bazı insanlara daha fazla hitap edebilecek çok sayıda muhteşem çalma listesi var. Bu yüzden her ikisine de bir şans vermeniz ve çalma listelerinin sizin için uygun olup olmadığını görmeniz en iyisi.

Spotify vs Apple Music: Kullanıcı Arayüzü ve Uygulama Deneyimi

Apple Music'in uygulamaları Apple platformlarında oldukça iyi, ancak diğer cihazlarda vasat. Hizmet tüm platformlarda mevcut, ancak bunların çoğunda deneyim vasatın altında kalıyor. Apple ekosistemine bağlı biriyseniz Apple Music'ten memnun kalmanız muhtemel, ancak daha çok platformlar arası müzik dinleyen biriyseniz Spotify daha iyi bir seçenek.

Spotify vs Apple Music: Özgün Özellikler

Apple Music veya Spotify'ı seçmenizde size yardımcı olabilecek birkaç ilginç özellik var. Apple Music Sing, şarkı sözlerini karaoke tarzı bir kullanıcı arayüzünde görüntülemenizi sağlayarak o anda çalan şarkıyla senkronize ediyor. Bu, özellikle Apple TV gibi büyük ekranlı bir cihazda şarkı sözlerini takip etmeyi kolaylaştırıyor. Bu deneyim Spotify'ın senkronize şarkı sözü özelliğinden çok daha iyi.

Öte yandan Spotify Connect, diğer cihazlarda müzik çalmayı kontrol etmeyi çok daha kolay hale getiriyor. Spotify ayrıca Apple Music'te henüz beta aşamasında olan ortak çalma listelerini de destekliyor. Ayrıca Spotify Blend özelliği, sizin ve arkadaşlarınızın zevklerine göre otomatik olarak bir çalma listesi oluşturuyor ve Spotify Jam parti çalma listeleri oluşturmayı gerçekten kolaylaştırıyor.

Spotify vs Apple Music: Müzik Dışı Özellikler

Spotify'ın podcast'leri ve sesli kitapları hizmetine dahil etmesi tartışma yaratan bir eklenti oldu. Bazı insanlar müzik uygulamalarında sadece müzik olmasını isterken, bazıları hepsinin olmasını istiyor. Ancak, Spotify'ın premium aboneler için bile podcast'lerde reklam oynatması hemen hemen herkesi sinirlendiriyor. Hizmet, birkaç saatlik sesli kitap dinlemeyi ücretsiz olarak sunsa da daha fazlasını isterseniz ek bir ücret talep ediyor.

Spotify vs Apple Music: Paylaşım ve Sosyal Medya

Apple Music her ne kadar arayı kapatmaya çalışsa da Spotify en iyi paylaşım ve sosyal medya seçeneklerine sahip olan alternatif. Yıl sonu özeti (Spotify Wrapped) sosyal medyada kolayca paylaşılabiliyor ve ayrıca herhangi bir şarkıyı Instagram Hikayeleri'nde paylaşmak için güzel seçeneklere sahipsiniz. Apple Music Replay'in paylaşım seçenekleri oldukça sınırlı ve yıl sonu özetinizde gezinmek için bile siteyi bir tarayıcıda açmanız gerekiyor. Şarkı sözlerini Apple Music aracılığıyla Instagram'da paylaşabilseniz de genel olarak Apple'ın sosyal medya deneyimi Spotify'ınkine yaklaşamıyor.

Spotify vs Apple Music: Hangisini seçelim?

Başta da söylediğimiz gibi, hangisini seçeceğiniz tamamen abone olacağınız hizmetten ne istediğinize bağlı. Yukarıda her iki hizmetin artı ve eksilerini listelemeye çalıştık. Artık karar verme sırası size kalıyor...