Spotify'dan yapay zeka destekli yeni bir özellik geliyor

Spotify'ın, benzersiz çalma listeleri oluşturmak için yapay zeka destekli bir özellik üzerinde çalıştığı ortaya çıktı.

Spotify'dan yapay zeka destekli yeni bir özellik geliyor

Son zamanlarda ortaya çıkan haber ve söylentilerde Spotify’dan, yapay zeka destekli özelliklerle beraber bahsedilmeye başlandı. Geçtiğimiz hafta, müzik dinlemenin ve çalma listeleri oluşturmanın ortak bir yolu olarak Spotify Jam tanıtılmıştı. Ayrıca şirket, diğer sanatçıların kimliğini çalmayı içermediği sürece meşru olduğunu öne sürerek platformda yapay zeka tarafından oluşturulan müziği yasaklamamaya karar verdi.

Şimdi de Tech Crunch’ın yeni bir haberine göre Spotify, yapay zeka destekli çalma listeleri oluşturmak için yeni bir yapay zeka özelliğini test ediyor. Bu özellik, eski bir teknoloji uzmanı olan yatırımcı Chris Messina tarafından uygulamanın kodunda keşfedildi.

Messina’nın Threads gönderisi, “AI çalma listeleri” ve “istemlerinize göre çalma listeleri” gibi metinlerin bulunduğu uygulama kodunun ekran görüntülerini içeriyor. Messina, bunun, Spotify Blend (Füzyon) türüne eklenebilecek kullanıcıların müzik zevklerine ve yazdıkları istemlere göre özelleştirilmiş çalma listelerinin oluşturulduğu bir özellik olabileceğini düşünüyor.

Bir Spotify sözcüsü, AI çalma listeleri özelliğini onaylamasa da yaptığı açıklamada “Spotify olarak ürün tekliflerimizi geliştirmek ve kullanıcılara değer sunmak için sürekli olarak yenileniyor ve fikir üretiyoruz. Ancak olası yeni özelliklerle ilgili spekülasyonlar hakkında yorum yapmıyoruz ve şu anda paylaşacak yeni bir şeyimiz yok” dedi.

Bu özellik, şirketin Mart 2023'te kullanıma sunduğu ve kullanıcıların Arama sekmesindeki açıklamaya göre kişiselleştirilmiş oynatma listeleri oluşturabildiği “Niche Mixes” özelliğine benzeyebilir. Niche Mixes özelliği yapay zeka destekli gibi görünse de şirket, bunun Spotify’ın kişiselleştirme algoritmalarına ve teknolojisine dayandığını açıklamıştı.

Messina’nın teorisine baktığımızda, yeni AI çalma listelerinin de istemler kullanılarak oluşturulacağını görebiliyoruz, ancak Niche Mix’lerden farklı olarak bu yetenek, herkese açık olan uygulama sürümünde değil, yalnızca Spotify uygulamasının en son sürümünün kodunda görülüyor.

Yine de, bu son gelişmeler Spotify’ın platformuna yapay zeka teknolojileri ekleme çalışmalarını daha da ileriye taşıyor. Spotify’ın AI DJ özelliği daha fazla ülkeye yayılırken, şirketin yapay zeka ile testler yaptığı ve kullanıcılarına daha fazla kişiselleştirme sunmak için en yeni dil modelleri üzerinde çalıştığı açık bir şekilde görülebiliyor.