Stand-by (Bekleme) modunda çalışan cihazlarda enerji tasarrufu sağlamak mümkün mü?

Çoğu cihaz, kapalı olduğunda bile ‘stand-by’ modunda enerji tüketmeye devam ediyor. Peki bu cihazlar ile enerji tasarrufu sağlayabilmek mümkün mü? İşte herkesin uygulayabileceği kolay tasarruf ipuçları...

Stand-by modunda çalışan cihazlarda enerji tasarrufu sağlamak mümkün mü?

Ev veya ofisteki cihazlar, bazen farkında olmadan enerji israfına yol açabiliyor. Televizyonlar, bilgisayarlar, oyun konsolları ve hatta kahve makinaları gibi cihazlar, kapalı olduklarında bile ‘stand-by’ yani ‘bekleme’ modunda enerji tüketmeye devam ediyor. Dolayısıyla bu küçük gibi görünen enerji tüketimi, yıl sonunda faturaları etkilerken çevreyi de tehdit ediyor. Peki bunun önüne geçebilmek mümkün mü?

Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve enerji teknolojileri markası YEO Teknoji, Enerji Verimliliği Haftası’nda verdiği ipuçlarıyla bunun önüne geçilebileceğini açıkladı. İşte YEO’ya göre tasarruf sağlamak için yapılması gerekenler:

Evdeki cihazların stand-by modunda ne kadar enerji tükettiğini öğrenin

Bazı cihazlar, tamamen kapalı olsalar bile küçük ışıklar, saatler veya hızlı başlatma özellikleri ile enerji tüketmeye devam ediyor. Eğer bir cihazı kullanmıyorsanız, tamamen kapatmanız gerekiyor. Zira bazı ürünlerde bekleme modundaki tüketim toplam tüketimin yüzde 30’una ulaşabiliyor. Bu cihazların çoğunda, stand-by modundan çıkıp cihazı tamamen kapatmak için ekstra bir düğme veya seçenek bulunuyor. Bu küçük adım, gereksiz enerji tüketimini büyük ölçüde azaltmaya yardımcı olabiliyor.

Akıllı prizler çözüm olabilir

Akıllı prizler birden fazla cihazı kontrol etme imkanı sağlıyor. Belirli saatlerde veya durumlarda gücü tamamen kestiğinden enerji tasarrufu yapmak da kolaylaşıyor. Uzaktan kontrol edilebilen modelleri tercih ederek, evden uzakta olsanız bile enerji tüketimini yönetebilirsiniz.

Verimlilik etiketine bakın

Yeni bir cihaz alırken, enerji verimliliği etiketlerine ve stand-by enerji tüketim değerlerine dikkat etmeniz lazım. Düşük stand-by enerji tüketimine sahip cihazlar, uzun vadede hem bütçeye hem de çevreye katkıda bulunuyor. Çocuklar da dahil olmak üzere, ailenin her bireyi stand-by modunun etkilerini ve cihazları tamamen kapatmanın önemini bilmeli.