Elon Musk'ın yeni Starlink uyduları olan Starlink V2 Mini'ler için işler iyi gitmiyor

Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX, kısa bir düre önce yeni, güncellenmiş Starlink uyduları olan Starlink V2 Mini'leri fırlatmıştı. Ama görünüşe bakılırsa işler, Starlink V2 Mini'ler için çok da iyi gitmiyor.

Elon Musk'ın yeni Starlink uyduları için işler iyi gitmiyor

Elon Musk, Starlink uydularının yeni sürümü olarak lanse edilen ve geçtiğimiz günlerde ilk kez fırlatılan Starlink V2 Mini uydularının sorun yaşamakta olduğunu açıkladı. SpaceX CEO'su, bazı ünitelerin muhtemelen Dünya atmosferinde yörüngeden çıkarılıp yok edilmesi gerekeceğini, geri kalan ünitelerin ise daha fazla test için uzayda kalacağını söyledi.

SpaceX CEO'su Elon Musk, yaptığı açıklamada “Starlink V2'de pek çok yeni teknoloji bulunuyor, bu nedenle beklendiği gibi bazı sorunlar yaşıyoruz” dedi. Bazı uyduların yörüngeden çıkarılacağını, diğerlerinin kapsamlı bir şekilde test edileceğini de sözlerine ekledi. Musk, V2 Mini'lerin yörüngesini izleyen uzmanların devam eden spekülasyonlarına yanıt vererek, bazı uyduların irtifaları alçalırken diğerlerinin daha eksantrik bir yörüngede olduğunu belirtti.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden astrofizikçi Jonathan McDowell, Twitter'da “Sanırım yeni uydularla ilgili bazı sorunları ayıklıyorlar ve birkaç hafta içinde yörünge yükseltmeye devam edip etmeyeceklerini göreceğiz” dedi.

Starlink V2 Mini nedir?

SpaceX kısa bir süre önce 21 yeni nesil Starlink uydusundan oluşan ilk partiyi tanıttı ve 27 Şubat'ta bir Falcon 9 roketi ile yörüngeye fırlattı. V2 Mini'ler, SpaceX'in tam boyutlu, yeni nesil Starlink uydularının minyatür boyutlara küçültülmüş versiyonları olarak tanımlanabilir. Daha güçlü antenler ve yüksek hızlı frekanslarla donatılan V2 Mini'ler, SpaceX'in mega internet uydusu serisinin kapasitesini artırmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

V2 Mini'ler, şirket yeni nesil uydularının tam boyutlu sürümünü fırlatana kadar SpaceX'in Starlink ağındaki artan talebi geçici olarak karşılamak üzere tasarlandı. Tam boyutlu V2'ler ne yazık ki bir Falcon 9 roketi ile fırlatılamıyor. SpaceX’in, bunun yerine daha büyük yükleri taşımak için tasarlanmış Starship mega roketinin fırlatılmasını bekliyor.

Musk, V2 Mini'lerin yaşadığı sorunların beklenilir sorunlar olduğunu söylemiş olsa da, SpaceX’in sadece birkaç test uydusu yerine 21 uydu fırlatmayı seçmiş olması ayrı bir soru yaratıyor. Bu ünitelerin kaçının yörüngeden çıkarılması gerektiği ve bunun ne kadar süreceği net değil, ancak Dünya'nın alçak yörüngesine daha fazla uzay çöpünün eklenmesini istemeyeceğimiz kesin. SpaceNews, SpaceX'in ay sonuna kadar ikinci bir V2 Mini partisini fırlatmayı planladığını söylüyor ve bu sorunlar göz önüne alındığında, şirketin fırlatmayı planlandığı gibi gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğinin önemli bir soru işareti olduğunu söyleyebiliriz.

HEO Robotics, fırlatmanın kısa bir süre ardından yörüngedeki V2 Mini'lerden birinin bulanık bir görüntüsünü yakaladı. Ancak bu görüntünün ardından yeni uyduların garip davranmaya başlaması uzun sürmedi. Yine de, yeni bir uydu türü ilk defa fırlatıldığında bu tür sorunların beklendiğini unutmamakta fayda var.